Nu cumva să se audă ceva pe hol și pisica să scape spectacolul! Nu cumva să primești un colet și să nu vadă ea ce-i în cutie! Nu cumva să desfaci o pungă și să nu verifice ea dacă-s toate produsele în regulă!
Pisicile sunt niște creaturi extrem de curioase. Curiozitatea asta este un instinct moștenit de la strămoșii lor, așa că este absolut normal să ne urmărească toată ziua prin casă! Nici nu-i de mirare că-s atât de inteligente pufoșeniile astea!
Pe de altă parte, curiozitatea asta le motivează să-și bage nasul fix unde nu le fierbe oala, motiv pentru care deseori ajung la urgențe cu intoxicații severe. Este responsabilitatea noastră să ne informăm și să depunem efort în a crea un mediu cât mai pisico-favorabil.
10 produse casnice toxice pentru pisici
Înainte să discutăm produsele casnice toxice pentru pisici, vrem să menționăm câteva detalii care ar putea să-ți salveze blănosul în caz de intoxicație.
În primul rând, nu uita că metoda cea mai bună de a preveni astfel de situații este să ținem pisicile cât mai departe de orice substanțe toxice. Dacă totuși intră în contact cu ceva (se mai întâmplă și accidente, știm prea bine!), încearcă să-ți dai seama dacă și cât a înghițit din substanța respectivă.
Păstrează ambalajul produsului, pentru că s-ar putea să ai nevoie de el la veterinar. Contactează un veterinar URGENT. În cazuri de intoxicație, promptitudinea le oferă animalelor noastre de companie cea mai bună șansă de vindecare.
1.Produsele de curățare
Pisicile nu trebuie să aibă acces la produsele de curățare, pentru că acestea conțin multe ingrediente cu un nivel ridicat de toxicitate. Deși poți să le folosești când faci curățenie, trebuie să ții cont de faptul că pisica ta n-ar trebui să intre în contact cu produsele respective. Unele sunt dăunătoare chiar dacă sunt doar inhalate.
Iată câteva produse de curățare pe care trebuie ori să le înlocuiești, ori să le folosești cu deosebită atenție:
- Produsele care conțin amoniac. Multe produse de curățare, inclusiv soluțiile de spălat pe jos și spray-urile pentru cuptor, conțin amoniac, care este extrem de toxic pentru pisici. Un studiu a demonstrat că pisicile expuse timp îndelungat la amoniac dezvoltă reacții adverse severe, precum disfuncția respiratorie cronică, iar în cazuri grave, intoxicația este fatală. Expunerea la amoniac duce la iritația pielii, ochilor, nasului, gâtului și stomacului. Știai că și urina pisicilor conține amoniac? De aceea trebuie să le curățăm litiera zilnic!
- Înălbitorul și produsele care conțin clorură de benzalconiu. Acestea un miros foarte puternic, motiv pentru care, deși poți folosi produsele pentru dezinfectarea suprafețelor, trebuie să ții pisica departe de spațiul respectiv. Mirosul puternic îi poate irita nasul și cauza probleme respiratorii. Iar dacă pisica ta linge sau calcă pe vreo suprafață recent dezinfectată, iar apoi își spală lăbuțele, poate înghiți o anumită cantitate de substanță toxică. De aceea, dacă folosești aceste produse pentru curățare, trebuie să usuci foarte bine suprafețele și să aerisești încăperea.
- Produsele care conțin formaldehidă (care poate apărea sub denumirile de metanal, formol, formalină, aldehidă metilică, și oxid de metilenă), fenol (care poate fi menționat sub denumirile de butilhidroxitoluen, benzenol, acid fenic, acid carbolic sau bachelit) și izopropanol sau alcool de izopropil.
2. Plantele
Deși plantele reprezintă un element important în decorul fiecărei locuințe, trebuie să reevaluezi prezența lor în casa ta dacă planifici să adopți o pisică. Unele plante (frunzele, florile, tulpinile și chiar polenul) sunt extrem de toxice, uneori chiar fatale, pentru pisici.
Studiile arată că multe animale de companie se otrăvesc cu diferite plane, iar intoxicația rămâne nediagnosticată din cauza simptomelor clinice nespecifice sau din motiv că proprietarii n-au asociat simptomele cu ingerarea de plante toxice. Nici măcar specialiștii nu cunosc în profunzime caracteristicile substanțelor toxice din plante și, ca urmare, uneori nici simptomele nu sunt asociate unei intoxicații. Așadar, mai bine să previi decât să tratezi!
Iată câteva plante care sunt toxice pentru pisici:
- Monstera deliciosa – conține oxalați de calciu
- Crăciunița (Euphorbia pulcherrima) – conține diterpene
- Coroana lui Isus (Euphorbia milii) – conține diterpene
- Copacul dragon (Dracaena marginata) – conține saponine
- Limba soacrei sau planta șarpe (Sansevieria trifasciata) – conține saponine
- Narcisa sălbatică (Narcissus pseudonarcissus) – alcaloizi neurotoxici
- Brândușa de munte (Crocus vernus) – conține alcaloizi
- Azaleele – conțin grayanotoxine
- Mai multe specii de crini – conțin cristale insolubile și oxalați de calciu
Dacă ai anumite specii de crin în casă, îți recomandăm să le donezi unui prieten. Pe când alte specii de plante cauzează reacții un pic mai… blânde, să zicem așa, unele specii de crin afectează sever rinichii pisicilor și poate cauza chiar insuficiență renală.
Iată câteva dintre cele mai periculoase specii de crin:
- Lilium longiflorum
- Lilium speciosum
- Lilium orientalis
- Crini Casablanca
- Crini Stargazer
- Lilium lancifolium
- Speciile din genul Hemerocallis
3. Medicamentele
Din curiozitate, blănoșii noștri pot înghiți una sau mai multe pastile. Așadar, medicamentele pentru uz uman și cele pentru animale trebuie să fie inaccesibile pentru pisici, pentru că se numără printre obiectele casnice periculoase pentru pisici. Intoxicația cu medicamente poate fi fatală.
Medicamentele deosebit de periculoase includ Adderall, aspirina, ibuprofenul, laxativele, antidepresivele, paracetamolul, și vitamina D. Nu uita și de orice tip de cremă medicinală, precum Voltarenul, cremele antifungice sau cremele cu corticosteroizi.
4. Pesticidele și alte produse chimice
Pesticidele sunt foarte periculoase pentru pisici. Unele sunt toxice chiar și pentru oameni, imaginează-ți ce efect au asupra unei pisicuțe!
Unica soluție este să folosim produsele casnice toxice pentru pisici conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Partea proastă este că uneori lucrurile nu merg cum ni le planificăm. Se mai întâmplă accidente, mai scapă pisica afară, mai calcă din greșeală pe unde am dat noi cu spray. Din acest motiv, recomandarea noastră este să limitezi complet accesul pisicilor în spațiul respectiv când aplici pesticidele. Dacă este posibil, încearcă și metode naturiste care nu sunt toxice pentru pisici.
Iată alte produse chimice pe care ar trebui să le ții ascunse de pisica ta:
- Antigel
- Detergent de haine sau pentru mașina de spălat vase
- Orice tip de vopsea
- Solvenți
- Îngrășământ pentru plante
- Orice tip de lipici
- Erbicide
5. Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale sunt, pe bună dreptate, renumite pentru beneficiile pe care le au asupra organismului uman. Dacă ai pisici în casă… situația se schimbă.
Probabil știi deja că pisicile sunt mult mai sensibile la mirosuri decât oamenii, iar mirosul puternic al uleiurilor esențiale poate cauza probleme respiratorii. Acesta este doar un motiv pentru care n-ar trebui să folosești uleiuri esențiale în preajma lor și să le consideri drept niște pericole casnice pentru pisici.
Un alt motiv este că pisicile absorb uleiul esențial prin piele, care ar trebui ulterior metabolizat în ficat. Problema este că pisicile nu au enzimele necesare pentru a metaboliza aceste uleiuri și pentru a elimina toxinele asociate. Pe lângă asta, unele uleiuri conțin fenol, iar pisicile sunt foarte sensibile la acesta.
Veterinarii confirmă că inhalarea, înghițirea și absorbția uleiurilor esențiale de către pisici poate duce la insuficiență hepatică, convulsii și moarte.
6. Produse de îngrijire personală
Unele produse de îngrijire personală conțin substanțe toxice pentru pisici, motiv pentru care se regăsesc deseori pe lista cu obiecte casnice periculoase pentru pisici. Încearcă să păstrezi apa de gură, săpunul, șamponul, gelul de duș, cremele, loțiunile pentru corp și alte produse asemănătoare în locuri inaccesibile pentru pisica ta. Sau cel puțin ai grijă ca flacoanele să fie închise foarte bine. Nu uita și de bureții pentru machiaj, cremele SPF, oja pentru unghii, acetonă, antiperspirant și dezinfectant.
7. Nisip parfumat
Unele pisici tolerează nisipul parfumat, altele nici nu se uită la el. S-ar putea să te trezești cu o surpriză în chiuvetă dacă pufoșenia ta dă din nas la nisip!
Deși nisipul parfumat este mai convenabil pentru noi, fiindcă acoperă un pic mirosul neplăcut, nu are absolut niciun beneficiu pentru pisici. Dimpotrivă, ele au un miros extrem de sensibil, iar nisipul parfumat probabil nu este deloc pe placul lor, mai ales dacă au anumite probleme respiratorii.
8. Țigări
Sistemul nervos al blănoșilor noștri nu este capabil să proceseze nicotina, motiv pentru care consumul unei cantități mici duce la intoxicație. Mai exact, nicotina mimează o substanță numită acetilcolina, care stimulează nervii și se regăsește în mod natural în organism. Expunerea la cantități mici de nicotină stimulează sistemul nervos mult prea mult, iar nervii nu mai pot funcționa corespunzător. Apar simptome precum convulsii, puls scăzut și tremor. Cu cât crește cantitatea la care este expus animăluțul, cu atât se agravează și starea lui.
Așadar, orice tip de țigări, chiar și țigările electronice și lichidele acestora, gumele de mestecat cu nicotină și orice alte produse care conțin nicotină reprezintă niște pericole casnice pentru pisici. Acestea trebuie ținute cât mai departe de animalele noastre de companie. Chiar și fumatul pasiv le poate afecta plămânii și cauza alte probleme de sănătate.
9. Baterii
Ai o pisică care roade chestii toată ziua? Ascunde bateriile! Acestea sunt printre cele mai periculoase lucruri casnice toxice pentru pisici! Dacă animalul tău de companie sparge o baterie alcalină, de exemplu, și înghite puțin din substanța scursă, își va arde gura, esofagul și stomacul. Dacă (mai rău!) înghite cumva o baterie, își poate bloca sistemul digestiv.
10. Pasta de dinți
Pasta de dinți conține xilitol, care este toxic pentru pisici. Trebuie să menționăm că nu există informații concrete care să indice nivelul de toxicitate asociat cu pisicile, iar veterinarii nu sunt 100% siguri de simptomele care pot apărea în urma consumului de xilitol. Totuși, aceștia recomandă să ținem produsele care conțin xilitol, precum pasta de dinți, cât mai departe de blănoșii noștri.
Pe lângă xilitol, unele paste de dinți conțin fluorură. Dacă este consumată în cantități mari, fluorura este foarte periculoasă pentru pisici.
Surse
Benson, Kia. “Essential Oils and Cats“, PetPoisonHelpline.
Bertero, Alessia, et al. “Indoor Companion Animal Poisoning by Plants in Europe.” Front Vet Sci, vol. 7, 2020.
“The Dangers of Batteries and Your Pets: What You Should Know.” ASPCA, 4 April 2018. Accessed 15 January 2024.
“Do You Know Which Common Household Items Are Toxic to Cats and Dogs?” Companion Animal Clinic.
Farmer, Vanesa. “Top Cat Poisons: Plants, Medications, Insecticides, and More.” WebMD, 16 March 2023.
Fetto, Jordana. “Nicotine Toxicity in Pets • MSPCA-Angell.” MSPCA-Angell.
“Help- I accidentally put crest toothpaste on my cats toothbrush and before I realized my mistake began to brush his.” JustAnswer.
“Keeping Cats Safe: Cats and household chemicals.” International Cat Care, 5 June 2020.
“Keeping Your Pets Safe from Nicotine Poisoning.” American Lung Association, 24 July 2023.
“Keep Your Pets Safe From Toxic Household Items.” Animal Medical Center, 2 March 2021.
Lange, Karen E. “How to keep your pets safe around cleaning products.” The Humane Society of the United States, 31 March 2020.
Lawson, Kiera A. Cat Care 101: A Beginner’s Guide to Understanding, Caring, and Enjoying Life with Your Feline Companions. Shuttle Systems, 2023.
Locke, Zebulon S. Mastering Cat Care: A Comprehensive Guide to Nutrition, Health, and Enjoying Life with Your Feline Friends. Shuttle Systems, 2023.
“Lovely Lilies and Curious Cats: A Dangerous Combination.” FDA, 16 September 2021.
Monahan, Laura. “15 Common Household Items That Can Kill Your Curious Cat | Atlantic Vet Seattle.” Atlantic Veterinary Hospital, 15 May 2023.
Morgan, Kim O., and Kim Morgan. How to Listen to Your Cat: The Complete Guide to Communicating with Your Feline Friend. Atlantic Publishing Group Incorporated.
Nagy, Andras-Laszlo, et al. “Emerging Plant Intoxications in Domestic Animals: A European Perspective.” Toxins, vol. 15, no. 7, 2023, p. 442.
“Poisonous Household Products.” ASPCA.
Rowlands, Richard. “8 Common Household Products Dangerous to Cats.” AKC Pet Insurance, 2 January 2022.
Schmid, Renee, et al. “Household Hazards – Toxic Hazards for Cats | VCA Animal Hospital.” VCA Animal Hospitals.
Siroka, Zuzana. “Toxicity of House Plants to Pet Animals.” Toxins, vol. 15, no. 5, 2023, p. 346.
“10 Toxic Household Items That Can Poison Your Pets.” Metropolitan Veterinary Associates.
“What are the most common household toxins for pets?” AAHA.
“What Household Items Are Dangerous to Cats?” Alley Cat Allies, 29 March 2018.
“Which Lilies Are Toxic to Pets?” ASPCA, 6 April 2022.