Skip to main content

Sfatul zilei!

Pune la dispoziția pisicii multe suprafețe de zgâriat, în toată casa. Previi astfel zgârierea mobilierului sau altor suprafețe.

Sănătatea pisicilor - un joc de-a șoarecele și pisica

Pe cât de inteligente sunt pisicile noastre, pe atât de experte sunt în a-și ascunde durerile și bolile. Foarte mulți veterinari informează stăpânii că semnele de boală la pisici apar mult prea târziu, doar atunci când boala este deja într-o etapă avansată.

Din acest motiv, este extrem de important să punem sănătatea pisicii pe primul loc. Acest lucru implică informarea preventivă, asigurarea unei diete nutritive, grija zilnică în ce privește activitatea fizică, dar și înlăturarea obiectelor nocive pentru pisici din locuința ta (de exemplu, alimente sau plante toxice).

Știm că pare complicat, dar, până la urmă, de asta suntem noi aici, nu? Să simplificăm lucrurile complicate!

Fii mereu la curent cu nenumăratele boli ale pisicilor!

Ei bine, ca să-ți dăm o mână de ajutor, ne luăm noi responsabilitatea de a studia fiecare boală, de a ne informa din sutele de resurse online (sfaturi veterinare, studii științifice și cărți specializare) și de a transmite cele mai importante detalii despre boli pisici către tine. Pe Felinoteca vei găsi o listă cu detalii despre bolile pisicilor de la A la Z.

Totuși, trebuie să menționăm că informațiile de pe Felinoteca au doar un scop educațional și nu înlocuiesc sfatul unui medic veterinar. Dacă pisica ta își schimbă comportamentul sau dă orice semn de boală, trebuie să contactezi un medic veterinar pentru un consult, diagnostic și tratament.

Iată câteva boli frecvente la pisici

Vezi mai jos câteva boli ale pisicilor care apar destul de frecvent fie din motive genetice, fie din cauza unui mod sănătos de viață sau a infestației/pișcăturilor de insecte. Unele boli de pisici sunt infecțioase, așa că pufoșenia se poate îmbolnăvi și dacă intră în contact cu o altă pisică bolnavă.

  • Boala renală polichistică; diabet; imunodeficiența felină (FIV); infecții respiratorii; paraziți intestinali; cistita idiopatică felină; leucemia virala a pisicilor; hipertiroidism; boli dentare; pancreatită; cancer.

Pe lângă acestea, există diverse afecțiuni neurologice ale pisicilor, inclusiv tumorile, disfuncțiile cognitive, vertigo, probleme ale măduvei spinării și afecțiuni locomotorii.

Fiecare boală la pisici vine cu simptome diferite, motiv pentru care este responsabilitatea stăpânilor de pisici să se informeze și să nu întârzie vizita la veterinar.

Atenția și grija țin departe bolile pisicilor!

Cheia către o pisică fericită și sănătoasă este cât se poate de simplă – trebuie să fim atenți la pisicile noastre. Toate felinele au un caracter diferit, o rutină zilnică diferită. De aceea este important să învățăm să observăm orice schimbare. De exemplu, dacă o pisică este de obicei foarte activă și brusc devine pasivă – trebuie să consideri asta drept un semn că ceva este în neregulă.

Cea mai mică schimbare care nu se datorează altor factori (de exemplu, schimbarea locuinței, apariția unui nou membru a familiei sau poate chiar o dietă nouă) poate fi un simptom de boală. Pe scurt, dacă nu poți asocia schimbarea respectivă cu un detaliu din viața de zi cu zi care poate fi remediat, trebuie să contactezi un veterinar.

Ținem să menționăm că uneori este aproape imposibil să observăm o pisică bolnavă și să depistăm simptomele. De aceea, dacă pisica ta se îmbolnăvește fără să-ți dai seama, deși îi oferi o îngrijire corespunzătoare, te rugăm să nu te învinuiești. Suntem siguri că ai făcut tot ai putut pentru pufoșenia ta.