Tare-s curate pisicile astea! Se spală toată ziua! De ce-ar mai trebui să le ajutăm și noi? Putem schimba ceva?
Desigur! Dacă introducem câteva lucruri mici în rutina de îngrijire a pisicilor noastre, putem contribui foarte mult la bunăstarea fizică a prietenilor noștri pufoși.
Regula de îngrijire blană pisică: cele cu păr scurt trebuie să fie periate de 2-3 ori pe săptămână dacă năpârlesc, iar cele cu păr lung au nevoie de două sesiuni de periaj pe zi. În cealaltă perioadă a anului, poți peria pisicile cu păr scurt o dată pe săptămână, iar cele cu păr lung o dată pe zi.
De ce trebuie să avem grijă de blana pisicilor noastre?
Îngrijirea blănii pisicii asigură buna funcționalitate a firelor de păr. Dar care este, în fond, rolul blănii?
Blana pisicilor noastre nu este doar un element decorativ. Fără să analizăm prea mult, ne-am gândi că pisicile domestice n-au chiar atâta nevoie de blana lor precum cele din sălbăticie, care uneori trebuie să supraviețuiască în condiții drastice. Cât de adevărat este de fapt acest lucru?
Ca să-ți răspundem la această întrebare, o să-ți spunem ce funcții are blana unei pisici:
1. Blana servește drept protecție împotriva mediului înconjurător. Așadar, pisicile au nevoie de blană pentru a-și regla temperatura corporală. Când este foarte cald, pisicile sunt capabile să blocheze un strat de aer printre firele de păr care servește drept amortizor împotriva căldurii. Iarna, pe de altă parte, blana devine mai groasă și mai densă, astfel protejând pielea de temperaturile joase.
2. Blana protejează pielea împotriva rănilor și infecțiilor. Orice pisică, fie ea domestică sau sălbatică, este predispusă infecțiilor și rănilor, iar blana lor joacă un rol extrem de important în minimizarea riscurilor asociate cu aceste probleme.
3. Blana protejează pisicile de arsuri solare și minimizează riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer, printre care cel mai întâlnit este carcinomul cu celule scuamoase.
4. Blana servește drept mod de comunicare. Pisicile comunică prin mai multe moduri – prin sunete, limbaj corporal și blană. De exemplu, dacă pisica este speriată sau crede că se află în primejdie, își va umfla blana pe cât posibil. Unele își umflă părul de pe coadă atunci când se joacă și sunt foarte entuziasmate.
5. Blana servește drept indicator al stării de sănătate. Mai mulți veterinari ne-au informat că primul lucru pe care-l fac la un control este să verifice blana pisicii. O blană sănătoasă și îngrijită indică atât un mediu prielnic de viață, cât și faptul că pufoșeniile noastre sunt, cel mai probabil, în regulă. De ce? Pentru că multe schimbări în organismul pisicilor se reflectă prin aspectul și creșterea părului – lipsa unei diete suficient de nutritive, schimbări hormonale, reacții adverse la medicamente, anxietate și alte probleme. Așadar, rutina de îngrijire blană pisică trebuie să fie la ordinea zilei (sau a săpătămânii!).
Fie că pisicile trăiesc în sălbăticie, fie că sunt domestice, fie că stau în casă sau afară – toate au nevoie de blană pentru a duce o viață cât mai lungă. Cele care au un stăpân sunt înzecit mai norocoase, pentru că există cineva care să aibă grijă de ele, care să le ajute să-și mențină blana curată și să atragă atenția la orice neregularități.
Cum își spală pisicile blana?
E adevărat – pisicile sunt niște adepte îngrozite ale curățeniei! Cappuccino se spală de minim trei ori pe zi, cel puțin jumătate de oră.
Limbile pisicilor sunt acoperite de niște spini numiți papile – papilele sunt foarte rigide, pentru că sunt formate din keratină. Acești spini sunt extrem de folositori, deoarece își ajută stăpânii să scoată praful ascuns printre fire și să-și descâlcească părul. Un studiu bazat pe șase specii de pisici, inclusiv pisica domestică, a demonstrat că aceste papile au o cavitate în vârf care absoarbe saliva din gură, apoi o transferă către firele de păr.
Același studiu a demonstrat că lungimea acestor papile influențează direct capacitatea pisicilor de a avea grijă de blana lor. De aceea întâlnim prea des fenomenul de blana încâlcită la pisică – pentru că papilele acesteia nu ajung peste tot.
Pe lângă asta, saliva pisicilor are efecte antiseptice și bacteriene, motiv pentru care s-ar putea să simți un miros (curios!) de detergent după ce se termină sesiunea de îngrijire personală!
Care sunt beneficiile periajului blănii?
Ei bine, dacă pisicile sunt experte în ale spălatului și îngrijitului, noi de ce trebuie să le ajutăm? Își au oare rostul sesiunile regulate de îngrijire blană pisică? Desigur! Iată câteva motive:
- Periajul regulat ajută la îmbunătățirea relației stăpân-pisică. Dacă introduci această activitate în rutina voastră încă de când pisica este pui, vei observa o schimbare în atitudinea ei. În timp, va ajunge să aștepte cu nerăbdare sesiunile de periaj! Dacă alegi un pieptene care-i place, s-ar putea să și adoarmă de la atâta plăcere!
- Periajul este un prilej excelent pentru a verifica dacă pisica este în regulă. Poți atrage atenția la ochii, urechile, și unghiile pisicii ca să vezi dacă nu cumva are vreo rană sau infecție. Pe lângă asta, treci ușor cu mâna peste întregul corp al pisicii ca să te asiguri că nu există nicio umflătură neobișnuită. Tot acum poți să observi dacă pisica are mătreață care ar putea indica anumite probleme de mediu (umiditate scăzută sau stres).
- Periajul regulat ajută la înlăturarea părului. Pisicile au o metodă foarte bună de a se menține curate, dar când vine vorba de năpârlire situația nu mai e atât de îmbucurătoare. În timp ce se spală, pisicile inevitabil înghit o cantitate de păr. De obicei, părul ingerat trece prin sistemul digestiv și este, mai târziu, eliminat prin materii fecale ori se adună într-un ghemotoc în stomac, care este ulterior regurgitat. În orice caz, uneori pisicile înghit prea mult păr, care poate eventual bloca sistemul digestiv. Acest lucru se întâmplă mai des la pisicile cu păr lung.
- Pisicile nu ajung să se spele chiar peste tot! Iar cele cu blană lungă chiar nu reușesc întotdeauna să-și descâlcească părul! Aici interveniți dumneavoastră!
- Periajul ajută la înlăturarea pielii moarte și la distribuirea sebumului. Sebumul este un amestec de acizi care oferă strălucire blănii și menține pielea hidratată și sănătoasă. Pe deasupra, mai are și proprietăți antimicrobiene.
Trebuie să-mi spăl pisica?
Dacă pisica se spală bine singurică, trebuie să o mai spălăm și noi? Ei bine, da și nu. Pisicile care stau numai în casă sunt de obicei foarte curate și nu trebuie spălate. Bine, asta dacă nu se murdărește ea cu ceva, adică dacă nu-și bagă cumva boticul în oala cu tocăniță sau în alt recipient interzis… În cazul ăsta, blana pisicii miroase și chiar n-ai încotro…
Dacă pisicile ies afară și se tolănesc în nisip, s-ar putea să aibă nevoie de puțin ajutor. Reușesc ele și singure să se curețe într-o perioadă mai lungă, dar probabil o să-ți lase niște urme de praf pe canapea! În orice caz, vom pregăti un material informativ și despre spălat, nu-ți face griji!
Trebuie să mai menționăm și faptul că dacă pisica are mătreață, s-ar putea să fie nevoie să o speli regulat, cel puțin o perioadă. Totuși, trebuie să identifici și cauza care stă în spatele mătreții.
Cum periem blana pisicilor?
Cel mai important lucru pentru a asigura confortul pisicii tale este alegerea unei perii corespunzătoare.
Din fericire, există o mulțime de perii pe piață cu tot felul de dinți și din tot felul de materiale. Nu uita că peria trebuie, în primul rând, să-i placă pisicii. Produsul poate fi nr. 1 pe piață, iar unor pisici să nu le placă nici dacă-l ungi cu ulei de somon!
Poți opta pentru o perie de cauciuc pentru pisicile cu păr scurt și pentru o perie cu dinți metalici pentru o pisică cu păr lung. Totuși, s-ar putea să mai ai nevoie și de alte produse în dependență de tipul/lungimea blănii.
Ei bine, odată ce alegi peria, dă-i voie pisicii să facă cunoștință cu noul ei prieten, dar alege să o faci când animăluțul este relaxat. Poți să o mângâi un pic pentru a-i da de înțeles că nu ai intenții rele! S-ar putea să beneficiezi și de un partener care să țină pisica (blând!).
Dacă vezi că pisica este în toane bune, poți încerca să o perii foarte încet. Fiecare pisică are un loc în care-i place să fie mângâiată – pe cap, lângă urechi, pe gât. Începe cu locul respectiv și observă care e reacția.
Dacă reacționează pozitiv, extinde zona de periaj până ajungi, încet-încet, la burtică, care e cea mai sensibilă zonă. Dar nu insista dacă vezi că nu-i place. În timp, o să accepte să o perii și în zonele mai sensibile.
După ce termini periajul, nu uita să remunerezi pisica cu un snack gustos!
Ce fac cu blana încâlcită la pisică?
Blana lungă a pisicilor se poate încâlci atât de mult, încât nu ajută nici o perie. Ce facem în cazul ăsta?
În primul rând, nu-ți pierde încrederea în perii! Dacă ai o pisică cu blană lungă, trebuie să te echipezi din timp cu o perie specială pentru blană foarte încâlcită, care are de obicei dinții mai îndepărtați.
Aplica puțină pudră de talc peste părul încâlcit, apoi încearcă să descâlcești părul cu mâna. Ai grijă să nu tragi prea mult de firele de păr, pentru că o să-ți rănești pisica. Odată ce părul nu mai este un ghemotoc încâlcit, folosește peria pentru a îndrepta firele de păr.
Dacă această metodă nu funcționează, optează pentru un trimmer pentru pisici cu care să tai părul încâlcit. Este extrem de important să nu rănești pielea pisicii. Nu folosi niciodată foarfecele casnic!
Specialiștii recomandă să atragem deosebită atenție când avem de-a face cu blana încâlcită la pisică, mai ales dacă trebuie să descâlcim părul din jurul urechilor, pentru că zona este extrem de sensibilă.
Dacă nu ești sigur/ă că vrei să încerci această metodă, contactează un profesionist care te poate ajuta!
Cât de des trebuie să perii pisica?
Deși există o regulă, să-i zicem așa, pentru regularitatea periajului, aceasta trebuie ajustată în dependență de mai mulți factori. De exemplu, dacă pisica ta petrece mult timp afară, s-ar putea să fie nevoie să o perii mai des.
Pisică cu păr scurt/mediu | Pisică cu păr lung | |
Perioada năpârlirii | 2-3 ori pe săptămână | 2 ori pe zi |
Restul anului | 1 dată pe săptămână | 1 dată pe zi |
Dacă ai o pisică junior sau o pisică senioară, s-ar putea să fie nevoie să le perii mai des. Puii de pisică încă nu știu să se spele prea bine (dacă cresc fără mamă), iar cele senioare nu mai au la fel de multă energie. Așadar, trebuie să le oferi o mână de ajutor! Dacă observi că, dintr-odată, cade blana la pisică în cantități mai mari, te sfătuim să contactezi un medic veterinar pentru a exclude posibilitatea unei probleme de sănătate.
În concluzie…
Pe scurt, noi îți recomandăm călduros să transformi periajul pisicii tale într-o activitate de rutină! Pe lângă faptul că o să te asiguri că membrul blănos al familiei este sănătos, o sa și eviți eventuale neplăceri din cauza părului încâlcit. O să vă mai și distrați împreună!
Nu uita că procesul de îngrijire blană pisică te ajută semnificativ să-ți dai seama dacă pisica ta e bine-sănătoasă, în special dacă îi sunt asigurate necesitățile nutriționale. Unii veterinari ne-au spus că dacă blana e moale și strălucitoare, iar pielea e fină și curată, pisica e fericită și bine hrănită!
Surse
Boshel, J., et al. “Filiform Papillae of Cat Tongue.” Acta Anatomica, vol. 114, no. 2, 1982, pp. 97-105
“Cat.” Wikipedia.
“The Cat Grooming Guide: Benefits & How to Do It.” Purina.
“Cat Grooming Tips.” ASPCA.
Dallas, Sue, et al. Grooming Manual for the Dog and Cat. Wiley, 2013.
“How often do I need to groom my cat? – RSPCA Knowledgebase.” RSPCA Knowledgebase, 12 October 2022.
Llera, Ryan, et al. “Coat and Skin Appearance in the Healthy Cat | VCA Animal Hospital.” VCA Animal Hospitals.
Moriello, Karen A. “Structure of the Skin in Cats – Cat Owners.” MSD Veterinary Manual.
Noel, Alexis C., and David L. Hu. “Cats use hollow papillae to wick saliva into fur.” The Proceedings of the National Academy of Sciences, vol. 114, no. 49, 2018.