Când am adoptat prima pisică, eram extrem de confuzi. Ce să-i dăm? E bun Whiskas-ul? De câte ori trebuie să mănânce? Din păcate, ne-a luat foarte mult timp să găsim răspunsurile pe care le căutam. De asta suntem azi aici – să-ți oferim măcar o parte din lucrurile prea puțin cunoscute stăpânilor de pisici.
Adevărul e că nu există o regulă de aur când vine vorba despre dieta la pisici. Deși fiecare pisică trebuie să aibă parte de proteine, grăsimi, vitamine, minerale și uneori carbohidrați, dieta lor trebuie ajustată în dependență de mai mulți factori – vârstă, rasă, energie, probleme de sănătate, nivel de activitate și altele.
Dacă nu ești sigur că dieta pisicii tale îi asigură toate necesitățile nutriționale, îți recomandăm să ceri sfatul unui veterinar. De exemplu, dacă pisica ta suferă de o anumită boală, medicul îi va prescrie o dietă hepatică pisici, o dietă renală pisici sau alt tip de alimentatie care va ameliora simptomele blănosului tău!
Ce înseamnă o dietă echilibrată pentru pisici?
Știm prea bine că dieta pisicilor domestice a fost neglijată foarte mult timp. Nici măcar oamenii de știință nu știau ce ar trebui să mănânce pisicile domestice. În timp totuși s-au făcut destule studii care au elucidat misterul. Bine, misterul a fost elucidat, dar… cum aplicăm soluția în realitate?
Pisicile sunt animale strict carnivore. Sistemul lor digestiv nu este adaptat pentru procesarea unor cantități mari de legume, fructe sau cereale.
În sălbăticie, pisicile vânează șoareci, hamsteri, nevăstuice, hermeline și alte mamifere. Unele specii se hrănesc cu păsări, pui de căprioare și pește. Preferințele lor dietetice depind de ecosistemul în care trăiesc și de speciile care le înconjoară. În orice caz, hrana le asigură organismul nu doar cu proteine, ci și cu grăsimi, vitamine, minerale și apă. Nu te îngrijora, o să povestim despre fiecare în detaliu!
Un lucru important de care trebuie să ții cont este că alimentația pisicii tale depinde de vârstă. Dacă vrei să afli mai multe, te invităm să citești în continuare! Am pregătit un material informațional extraordinar!
Sfat: Nu uita că pisicile sunt experte în a masca simptomele unei boli. Pisicile deseori dau semne de boală atunci când este prea târziu și, din păcate, lipsa de vitamine și minerale stă în spatele multor probleme de sănătate. Din această cauză, informarea în prealabil este cheia către o pisică fericită! |
Dieta pisici: necesitățile nutriționale ale unei pisici
Odată ce pisica înaintează în vârstă, se schimbă și necesitățile ei nutriționale. Pentru a ilustra mai ușor etapele de viață ale unei pisici și necesitățile nutriționale corespunzătoare, am pregătit un tabel informativ care, sperăm noi, o să te ajute să înțelegi de ce are nevoie pisica ta.
Etapă a vieții | Vârstă | Necesități nutriționale dieta pisici | Număr mese pe zi |
Pui | Până la 8 săptămâni: lapte matern 4 săptămâni: pot mânca cantități mici de mâncare umedă 6 săptămâni: pot mânca cantități mici de mâncare uscată | Proteine Grăsimi Vitamine Minerale Apă (de la 4-6 săptămâni) | 2 săptămâni: o masă la cel puțin două ore (dacă mama nu este prezentă) 2-4 săptămâni: o masă la fiecare 3-4 ore 4-8 săptămâni: 4-6 mese pe zi (cantități mici) 2-6 luni: 3-4 mese pe zi 6-12 luni: 2-3 mese pe zi |
Adult | 1-8 ani | Proteine Grăsimi Carbohidrați (dar nu absolut necesar) Vitamine Minerale Apă | 1-3 mese pe zi |
Senior | 8-17 ani | Mese cu un aport scăzut de calorii Proteine Grăsimi Vitamine Minerale Apă | 1-3 mese pe zi |
Alimentatie pisici mici
Nu se recomandă despărțirea puilor de pisică de mamă, pentru că aceștia sunt dependenți de laptele matern până la 8 săptămâni. Dacă puii sunt abandonați, îți recomandăm să cumpări lapte special conceput pentru puii de pisică, care trebuie să reprezinte alimentația pisicilor până la 2 luni.
Știm că pisicile sunt deseori portretizate ca fiind amatoare de lapte comercial, dar, în realitate, foarte multe pisici sunt intolerante la lactoza. Din acest motiv trebuie să alegi o formulă specială pentru puii de pisică.
Până fac două săptămâni, alimentația pisicilor mici trebuie să aibă loc cam la fiecare două ore, ulterior reducând numărul de mese la fiecare 3-4 ore.
Când puii de pisică au aproximativ 4 săptămâni, trebuie să începi diversificarea. Adică trebuie să introduci încet-încet mâncarea umedă și uscată, dar fără a înlătura laptele matern. Astfel, poți să oferi puiului de pisică cantități mici de mâncare umedă repartizată în mai multe mese pe zi. |
În timp, poți introduce și mâncare uscată. Nu uita că trebuie să optezi pentru formula specială pentru pui de pisică, care are un aport mai ridicat de proteine, grăsimi și calorii necesare pentru creștere. Pentru mai multe detalii legate de alimentatia puilor de pisici, click aici.
Din momentul în care încep să mănânce mâncare pentru pisici, poți să le oferi apă.
Redu numărul meselor pe zi până ajungi la 2-3 mese și pastrează regimul respectiv până pisica face un an.
Dietă pisici adulte
Majoritatea pisicilor sunt considerate adulte la vârsta de un an. Această etapă a vieții se încheie pe la 7-8 ani, deși limita poate fie extinsă în dependență de rasă și starea de sănătate a pisicii.
În această perioadă, este extrem de important să treci la mâncarea pentru pisici adulte. Rețetele pentru pui de pisică au un aport mai ridicat de proteine, grăsimi și calorii. În timp, acest lucru poate cauza probleme la rinichi și ficat, precum și obezitate. |
De câte ori pe zi trebuie hrănită o pisică adultă?
Din păcate, nu există o regulă de aur care să ne spună ce câte ori pe zi trebuie să mănânce pisicile adulte. Dimpotrivă, acest subiect este deseori dezbătut în lumea veterinarilor și a oamenilor de știință. Unele surse menționează că este în regulă să împărțim cantitatea totală de mâncare în mai multe mese pe zi, altele susțin că o singură masă este de ajuns.
Un studiu recent arată că o singură masă pe zi poate antrena apetitul pisicii și preveni obezitatea si, deci, metoda este potrivită, de exemplu, pentru dieta pisicilor sterilizate (pentru ca acestea sunt predispuse la obezitate). Studiul s-a bazat pe opt pisici sănătoase, cu o greutate corporală in limita normalului. Pisicile au fost împărțite în două tabere: cele cu o singură masă pe zi și cele cu patru mese pe zi.
Oamenii de știință au urmărit nivelul de energie și activitate fizică a fiecărei pisici. S-a înregistrat și cantitatea exactă de mâncare, precum și greutatea zilnică.
Rezultatele au fost următoarele:
- Pisicile care aveau patru mese pe zi au înregistrat un nivel de activitate fizică mai mare.
- Greutatea pisicilor nu s-a modificat, indiferent de regimul alimentar.
- Pisicile care mâncau doar o dată pe zi au înregistrat un nivel mai ridicat de sațietate.
- În timp, pisicile care mâncau doar o dată pe zi aveau mai multe șanse de a arde grăsimile și a slăbi.
- Pisicile care mâncau doar o dată pe zi au înregistrat un nivel mai ridicat de aminoacizi în sânge.
Să nu uităm totuși și ce zice istoria. De-a lungul timpului, oamenii de știință au observat că pisicile cărora li s-a oferit oportunitatea de a mânca cât vor și când vor au ales să mănânce mai des (cel puțin de două ori pe zi), dar în cantități mai mici. |
Pe lângă asta, veterinarii au confirmat faptul că unele pisici mănâncă prea rapid și prea mult când sunt hrănite o singură dată pe zi, motiv pentru care deseori vomită imediat după ce mănâncă.
Alte studii au confirmat că pisicile care au mai multe mese pe zi beau mai multă apă, iar asta încurajează hidratarea corespunzătoare și evitarea problemelor renale.
Pe de altă parte, dacă pisica ta adaugă în greutate, mănâncă mai mult decât trebuie sau nu are parte de suficientă activitate zilnică, aportul de calorii și numărul de mese/zi trebuie reduse. Aici ne uităm la dumneavoastră, drag motănaș sau dragă pisicuță sterilizată! S-a confirmat că nu se recomandă aplicarea metodei de free-feeding în dieta pisicilor sterilizate.
De aceea, recomandarea noastră este să discuți cu veterinarul tău. Doar un specialist este în măsură să te sfătuiască dacă pisica ta are nevoie de una sau mai multe mese pe zi. Până la urmă, acest lucru depinde de greutatea și starea de sănătate a fiecărei pisici.
Dietă pisici senioare
De regulă, pisicile ating statutul de senioare când împlinesc 7-8 ani. Dar, după cum am menționat, nu este o regulă bine pusă la punct, pentru că limita de vârstă depinde de starea de sănătate a fiecărei pisici.
Dacă pisica ta este sănătoasă, alimentația pisicii nu trebuie să sufere prea multe schimbări, cu excepția faptului că trebuie redus numărul de calorii. |
Dacă dorești, poți trece la mâncarea pentru pisici senioare, care are un aport mai ridicat de fibre. S-ar putea ca unele tipuri de mâncare să aibă și un conținut mai scăzut de carbohidrați, care devin mai greu de digerat odată ce pisica înaintează în vârstă.
Nu este necesar să modifici numărul de mese pe zi dacă veterinarul tău nu recomandă anumite schimbări.
Trebuie să menționăm că pisicile senioare sunt mai predispuse la anumite probleme de sănătate care ar putea implica schimbarea dietei. Dacă presupui că pisica ta simte vreun disconfort, nu ezita să o scoți la o plimbare până la un veterinar! Exista diete speciale pentru pisici care sufera de anumite probleme, de exemplu dieta hepatica pisici sau dieta renala pisici.
Dieta pisici: macronutrienți și micronutrienți
Oamenii au nevoie de macronutrienți și micronutrienți ca să supraviețuiască și să asigure buna funcționare a organismului. Acest lucru esta valid și pentru pisici. Nu este de ajuns să le oferim resturile de mâncare rămase după cină.
Probabil o să ne întrebi de ce pisica doamnei/domnului X trăiește bine cu paste, cartofi, supiță și, din când în când, cărniță, nu?
Ideea e că pisicile nu au absolută nevoie de carbohidrați (adică paste și cartofi, de exemplu). Deși le asigură sațietatea și par să fie bine-mersi la moment, organismul lor nu beneficiază de niciun aport nutrițional. În câțiva ani, pisica doamnei/domnului X poate dezvolta probleme de sănătate care, din păcate, deseori sunt ireversibile. |
Vezi tabelul de mai jos pentru mai multe detalii despre macronutrienții și micronutrienții de care are nevoie pisica ta, precum si funcția lor în organism.
Proteine | Susțin creșterea și restabilirea țesuturilor Reprezintă o sursă de energie Asigură organismul cu aminoacizii esențiali care nu sunt produși de pisică, cel mai important fiind taurina Taurina răspunde pentru detoxifierea ficatului Taurina susține sănătatea oculară Taurina susține sănătatea cardiovasculară, locomotoră și neurală |
Grăsimi | Reprezintă o sursă de energie Susțin sănătatea blănii Susțin creșterea și dezvoltarea corespunzătoare Susțin sănătatea pielii |
Carbohidrați | Deși pisicile pot trăi fără carbohidrați, aceștia sunt o sursă bună de energie și fibre |
Vitamine | Vitamina A susține sănătatea pielii, oculară, reproductivă, dentară și locomotoră Vitamina E asigură buna funcționare a organismului și este un antioxidant extraordinar Vitaminele B susțin buna funcționare a sistemului neurologic Vitamina D susține sănătatea oaselor (în combinație cu calciu și fosfor) Vitamina K susține buna funcționare a sistemului vascular |
Minerale | Calciul și fosforul asigură sănătatea oaselor (în combinație cu vitamina D) Potasiul asigură sănătatea nervilor și a mușchilor, precum și ritmul cardiac corespunzător Sodiul și clorul susțin hidratarea Magneziul susține metabolismul Fierul asigură transmiterea oxigenului Zincul susține metabolismul și asigură o piele sănătoasă Iodul asigură buna funcționare a glandei tiroide Manganul susține metabolismul, imunitatea și sănătatea oaselor Seleniul este un antioxidant care protejează celulele de radicali liberi |
Dacă optezi pentru un brand comercial de mâncare pentru pisici, nu e nevoie să-ți faceți griji, pentru că producătorii de obicei creează rețete prestabilite care ar trebui să acopere toate necesitățile pisicii tale.
Totuși, trebuie să citești cu atenție lista ingredientelor, pentru că unele trebuie evitate. Pe lângă asta, multe produse conțin o cantitate prea mare de carbohidrați, astfel cauzând un dezechilibru nutrițional.
Dacă alegi să-ți hrănești pisica cu mâncare preparată acasă, trebuie să ții cont de toate detaliile menționate mai sus. Trebuie să pregătești mese care să asigure toate necesitățile nutriționale ale pisicii tale. În orice caz, găsești multe rețete homemade online concepute anume pentru pisici. Mulțumim, domnul Internet, pentru ajutor!
Să nu uităm și de apă! O pisică sănătoasă trebuie să bea aproximativ 50 de mililitri de apă pe kilogram zilnic.
Dacă pisica mănâncă hrană umedă, atunci cantitatea se reduce seminificativ, pentru că își asigura cantitatea de apă din mâncare. Dacă este hrănită doar cu mâncare uscată, este absolut necesar să verifici dacă pisica se hidratează suficient. Pe lângă asta, contează și cât de activ este animăluțul, temperatura camerei și dacă pisica are anumite probleme de sănătate. |
Surse
Bradshaw, John W.S., et al. “Food selection by the domestic cat, an obligate carnivore.” Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology, vol. 114, no. 3, 1996, pp. 205-209.
Cerbo, Allesandro Di, et al. “Functional foods in pet nutrition: Focus on dogs and cats.” Research in Veterinary Science, vol. 112, 2017, pp. 161-166.
“Choosing the best diet for your kitten.” Texas A&M College of Veterinary Medicine, 5 December 2018.
Coates, Jennifer. “Cat Nutrition: Guide to Cat Food Nutrients.” PetMD, 15 February 2021.
“Diet for Kittens | Kitten Feeding Guide | Vets4Pets.” Vets for Pets.
DK Publishing, Inc. Staff. Complete Cat Care. Edited by Sam Atkinson, Dorling Kindersley Limited, 2014.
Edwards, Alan. The Ultimate Encyclopedia of Cats: Breeds & Care. Anness Publishing Limited, 2020.
“The evidence for frequent feeding of cats to promote positive welfare.” International Cat Care, 10 February 2021.
“Feeding Your Cat.” Cornell University College of Veterinary Medicine.
Flowers, Amy. “Feeding a Cat: What Cats Eat and How Often to Feed Them.” WebMD, 24 July 2023.
“How Often Should You Feed Your Cat?” Cornell University College of Veterinary Medicine.
Hughes, K.L., et al. “Diet and lifestyle variables as risk factors for chronic renal failure in pet cats.” Preventive Veterinary Medicine, vol. 55, no. 1, 2002, pp. 1-15.
MacDonald, M.L., et al. “Nutrition of the Domestic Cat, a Mammalian Carnivore.” Annual Review of Nutrition, vol. 4, 1984, pp. 521-562.
McGinnis, Terri. The Well Cat Book: The Classic Comprehensive Handbook of Cat Care. Random House Publishing Group, 1996.
Shoveller, Kate. “Feeding indoor cats just once a day could improve health.” ScienceDaily, 23 September 2020.
Villaverde, Cecilia, and Marge Chandler. “Commercial vs Homemade Cat Diets: What you need to know.” Journal of Feline Medicine and Surgery, vol. 24, no. 5, 2022, pp. 415-428.
“What to Feed Your Pet Cat.” RSPCA.
“Your Cat’s Nutritional Needs.” The National Academies Press.
Zaghini, G., and G. Biagi. “Nutritional Peculiarities and Diet Palatability in the Cat.” Veterinary Research Communications, vol. 29, 2015, pp. 39-44.