Hidratarea este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să te interesezi dacă planifici să adopți o pisică! Știai că pisicile pot supraviețui câteva zile fără mâncare, însă deshidratarea severă poate fi fatală într-un timp foarte scurt?
Pisicile ar trebui să consume aproximativ 50 ml/kg de apă pe zi. Unele pisici nu au instinctul de a bea apă, de aceea trebuie să le reamintim prin diverse metode că trebuie să se hidrateze. Aici vorbim și despre mâncarea umedă, care oferă o cantitate mare de apă pentru pisici.
Dacă vrei să afli de ce unele pisici nu vor să bea apă, ce rol are dieta în procesul de hidratare, câtă apă trebuie să bea pisica ta, continuă lectura! Am pregătit și niște sfaturi pe care să le urmezi dacă vrei să-ți încurajezi blănosul să bea apă!
Apă pisici: de ce unele feline nu simt nevoia să se hidrateze?
Știm prea bine că unele pisici nu par să aibă instinctul de a bea apă. De ce?
Ei bine, majoritatea speciilor feline vin din Africa. Tot de acolo vine și prima specie de pisică domesticită – Felis lybica. Deși și-au însușit diferite caracteristici noi în urma hibridizării, multe pisici și-au păstrat instinctul ăsta de animal de deșert care le suprimă dorința de a bea apă. Ideea nu e că nu au nevoie de apă. Ba dimpotrivă!
Diferența este că, în sălbăticie, pisicile își iau cantitatea necesară de apă din hrana pe care o consumă. Cele domesticite nu prea vânează. Mai prind ele câte un șoarece uneori, dar un singur șoarece nu este, nici pe departe, de ajuns. |
Din păcate, pisicile nu înțeleg această diferență. Dacă nu sunt încurajate să bea apă, unele vor rămâne în starea asta până se vor deshidrata complet. Alte pisici se adaptează imediat. Din acest motiv, este responsabilitatea ta să înțelegi comportamentul pisicii tale și să ajustezi dieta conform necesităților ei (citește mai departe pentru a afla ce rol are dieta în toată povestea asta).
Nici nu vrem să intrăm în detalii legate de cât de complicat este de fapt pentru o pisică să bea apă! Știai că o pisica înghite doar 0.3% dintr-o linguriță de apă dintr-o înghițitură? Imaginează-ți cât timp implică o hidratare corespunzătoare!
Așadar, dacă știi că pisica ta se lasă așteptată când vine vorba de hidratare, te invităm să cițești ghidul pe care l-am pregătit. Încercăm să explicăm anumite lucruri așa cum am fi vrut noi să ni le explice cineva când am adoptat-o pe Cappuccino.
Ce rol are dieta pisicii în procesul de hidratare?
Un studiu arată că pisicile care au fost hrănite cu mâncare umedă (la conservă sau la plic) și-au acoperit 91% din necesitățile de hidratare.
Pe de altă parte, cele hrănite doar cu mâncare uscată au obținut doar 4% din totalul necesar de apă pentru pisici. Restul 96% trebuiau obținute prin consumul efectiv de apă. Totuși, pentru că pisicile nu sunt obișnuite să bea atâta apă, cele care au participat în acest studiu nu au reușit să își acopere toate cele 96%, ci doar 49%.
Câinii se adaptează mult mai ușor la aceste schimbări în ce privește nivelul de hidratare. Pe scurt, dacă li se oferă o dietă cu un nivel de apă mai scăzut, câinii își vor suplini necesitățile prin a bea apă separat. Pisicile nu reacționează atât de repede la astfel de modificări.
S-ar putea să ne contraziceți și vă îndreptățim pentru asta. De ce? Pentru că rezultatele astea nu sunt neapărat general valabile.
Alt studiu bazat pe opt pisici sterilizate, patru femele și patru masculi, a demonstrat că, fiind hrănite cu mâncare uscată, pisicile au consumat de șase ori mai multă apă decât atunci când li s-a oferit mâncare umedă. Mai mult decât atât, la două zile după ce au trecut la mâncarea umedă, s-au oprit complet din a bea apă, pisicile simțindu-se mai hidratate.
De ce vă propunem două studii cu rezultate oarecum diferite? Ca să subliniem faptul că fiecare pisică este diferită și trebuie să observăm care sunt obiceiurile fiecăreia. Noi n-am avut niciodată nicio problemă cu Cappuccino și apa; pisicile altora, în schimb, nu vor să bea apă și basta!
Mai mult decât atât, deși studiile menționate mai sus au fost oarecum la polul opus legat de cât de repede se adaptează pisicile la a consuma apă dacă li se schimbă dieta, rezultatele au fost aceleași în ce privește tipul de dietă: mâncarea umedă le hidratează aproape complet, pe când cea uscată trebuie suplinită aproximativ 91% cu apă.
Apă pisici: câtă apă trebuie să bea pisicile?
Pentru o hidratare completă, pisicile trebuie să bea zilnic aproximativ 50 ml de apă per kilogram. Adică dacă pisica ta are 4 kilograme, trebuie să consume aproximativ un pahar de apă pe zi.
După cum am menționat, cantitatea de apă de care are nevoie pisica ta depinde foarte mult de dieta acesteia.
Dacă o hrănești cu mâncare umedă, îți recomandăm doar să-i oferi apă proaspătă în fiecare zi și să observi dacă nu cumva este deshidratată. Mâncarea umedă acoperă mare parte din necesitățile de hidratare, dar ar fi bine ca pisica să mai bea și singură din când în când, în special vara sau dacă este foarte activă.
Dacă îți hrănești pisica doar cu mâncare uscată, trebuie să te implici la maxim în a încuraja hidratarea.
Puii de pisică beau apă?
Puii de pisică își iau cantitatea necesară de apă din laptele matern. Din momentul în care încep să mănânce și mâncare umedă, și mâncare uscată, poți să le oferi și puțină apă. Pentru mai multe detalii, verifică pălăvrăgeala noastră la tema respectivă aici.
Cum să încurajezi pisica să bea apă?
Iată câteva recomandări din partea noastră:
- Pune bolul cu apă cât mai departe de mâncare și de litieră. Pisicilor nu le place să bea și să mănânce în același loc, nemaivorbind de alte treburi (știi tu…). Pe lângă asta, vei evita contaminarea apei.
- Schimbă apa cât mai frecvent, în special vara. Nu uita să și spălați bolul cu apă!
- Dacă pisica se plimbă pe afară, lasă-i un bol cu apă și în curte.
- Îți recomandăm să eviți bolurile din plastic. Pe lângă faptul că multe pisici au alergie la plastic, bolurile din plastic crapă destul de repede și crăpăturile alea servesc drept mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Noi am observat că bolurile din plastic prind și un miros destul de neplăcut, chiar dacă sunt spălate frecvent! Din acest motiv, vă recomandăm să procurați boluri din ceramică sau din metal.
- Dacă îți permite buzunarul, încearcă un dispenser tip fântână. Pisicile sunt atrase de apa curgătoare!
Cum verificăm dacă pisica este deshidratată?
Dacă pisica ta este deshidratată, s-ar putea să prezinte următoarele simptome:
- Gingii uscate sau lipicioase
- Gingii palide
- Lipsa poftei de mâncare
- Elasticitate scăzută a pielii (dacă trageți de piele și rămâne în pliul format pentru câteva secunde în loc să se așeze corespunzător, înseamnă că pisica este deshidratată)
- Ochi umflați
- Urinare mai puțin frecventă
- Slăbiciune
Dacă observi că pisica ta este deshidratată, contactează un medic veterinar cât mai curând.
Disclaimer: Membrii echipei Felinoteca nu lucrează în domeniul medicinei veterinare și nici nu au absolvit o facultate de medicină veterinară. Conținutul acestei platforme, precum și conținutul postat de orice membru al echipei Felinoteca pe rețele de socializare este strict informațional și educativ, se bazează pe cercetare (studii de specialitate, cărți de medicină veterinară, sfatul propriilor medici veterinari) și informații accesibile online și nu înlocuiește sfatul unui medic veterinar. Acest website NU este o platforma de diagnosticare sau tratare a bolilor de pisici. Pentru orice întrebări, te îndemnăm să consulți un medic veterinar. Echipa Felinoteca nu își asumă responsabilitatea pentru orice probleme sau riscuri apărute în urma consultării informațiilor prezentate pe felinoteca.ro.
Surse
Anderson, R.S. “Water balance in the dog and cat.” Journal of Small Animal Practice, vol. 23, no. 9, 1982, pp. 588-598.
“Cat.” Wikipedia.
“Here’s How to Tell if Your Cat is Dehydrated in Boston, MA and How to Help.” Boston Veterinary Clinic, 10 April 2023.
“How to Make Sure Your Cat is Drinking Enough Water.” PetMD, 30 September 2016.
“Hydration.” Cornell University College of Veterinary Medicine.
Kane, E., et al. “Feeding behavior of the cat fed laboratory and commercial diets.” Nutrition Research, vol. 1, no. 5, 1981, pp. 499-507.
Kim, Wonjung, and John W.M. Bush. “Natural drinking strategies.” Journal of Fluid Mechanics, vol. 705, 2012, pp. 7-25.
Linder, Deborah E. “Tips and Tricks to Get Your Cat to Drink More Water.” Tufts Vet Nutrition, 8 December 2020.
Reis, Pedro M., et al. “How Cats Lap: Water Uptake by Felis catus.” Science, vol. 300, no. 6008, 2010, pp. 1231-1234. science.org.