Zilele astea ne-am întrebat dacă nu cumva Cappuccino urinează prea des. Ca să găsim răspunsul la această întrebare, am apelat la domnul Google și la studiile științifice disponibile online. Am dat peste studiul intitulat „Cuantificarea comportamentelor de eliminare a urinei la pisici cu ajutorul unui sistem de înregistrare video” (tradus din engleză) realizat de D. R. Dulaney, M. Hopfensperger, R. Malinowski, J. Hauptman și J. M. Kruger și publicat în 2017 în Journal of Veterinary Internal Medicine.
Participanții studiului
În cadrul acestui studiu au participat pisici cu vârsta între 1 și 15 ani. Specialiștii au selectat 11 pisici sănătoase (7 masculi și 4 femele) și 8 pisici cu oarecare probleme de sănătate (3 masculi și 5 femele), dintre care:
- 3 pisici aveau CIF (cistită idiopatică felină) cronică
- 1 pisică avea bacteriurie subclinică netratată
- 4 pisici cu insuficiență renală cronică
Șapte dintre aceste pisici cu probleme de sănătate au avut cel puțin un episod anormal asociat cu urinarea, inclusiv urinare frecventă, mieunat în timpul urinării, periurie și hematurie.
Vârsta medie a pisicilor sănătoase a fost cu mult mai mică decât cea a pisicilor nesănătoase.
Proces de studiu
Sistemul de înregistrare video a fost instalat în casa fiecărei pisici. Camerele video au înregistrat pisicile timp de 14 zile. În același timp, oamenii de știință au rugat „părinții” pisicilor să înregistreze zilnic regularitatea urinării conform observațiilor lor. Aceștia trebuiau să monitorizeze:
- frecvența urinării (de câte ori pe zi urinează pisica)
- cât timp „scormonește” pisica în nisip înainte să urineze
- cât timp petrece acoperind urina cu nisip
- cât de des miaună în timpul urinării
- cât de des încearcă să urineze, dar nu reușește
- cât de des au observat sânge în urină
Doi dintre autorii acestui studiu au urmărit aceleași detalii pe înregistrările video fără a ști dacă pisica x sau y are vreo problemă de sănătate.
Rezultate
Timp de 14 zile, s-au înregistrat 632 de urinări, fie înregistrate de sistemul video, fie raportate de către stăpânii pisicilor. Iată detalii despre acestea:
- 623 de urinări au fost înregistrate de sistemul video (99%)
- 9 urinări au fost raportate de stăpânii pisicilor, întrucât au avut loc în afara litierei
- din 632 de urinări, stăpânii pisicilor au observat doar 169 de urinări, adică doar 27%.
Sistemul video a înregistrat un număr mediu de 2.5 urinări pe zi – mult mai mare comparativ cu numărul mediu înregistrat de stăpâni, care a fost doar 0.6. De asemenea, numărul mediu de urinări pe zi a fost semnificativ mai mare pentru pisicile nesănătoase (2.9 urinări pe zi) decât la pisicile sănătoase (2.1 urinări pe zi). Stăpânii pisicilor, pe de altă parte, nu au observat aceste diferențe, raportând același număr de urinări atât la psicile sănătoase, cât și la cele nesănătoase.
Bazându-se pe sistemul de înregistrare video, specialiștii au observat următoarele:
- pisicile sănătoase au urinat între 0 și 5 ori pe zi
- 2 din 11 pisici sănătoase au urinat de cel puțin 2 ori pe zi
- pisicile nesănătoase au urinat, de asemenea, între 0 și 5 ori pe zi
- 4 din 8 pisici nesănătoase au urinat de cel puțin 2 ori pe zi
- 2 pisici sănătoase și 3 pisici nesănătoase nu au urinat niciodată într-un interval de 24 de ore
- timpul de „acoperire” a urinei a fost semnificativ mai lung la pisicile sănătoase (22.7 +- 12.9 secunde) comparativ cu pisicile nesănătoase (8.7+-12.9 secunde)
- toate cele 9 cazuri de urinare în afara litierei au fost observate la 2 dintre pisicile nesănătoase, ambele bolnave de CIF
- 3 dintre cele 8 pisici nesănătoase (2 cu CIF și 1 cu insuficiență renală cronică) au mieunat în timpul urinării (10 situații raportate de stăpâni)
- nu s-a înregistrat niciun episod de stangurie (adică când pisica nu face pipi deloc) sau hematurie (sânge în urină)
- timpul de urinare a fost similar la ambele grupuri de pisici – 12.7 secunde pentru pisicile sănătoase și 11.4 secunde pentru cele nesănătoase)
Concluzii
După analizarea înregistrărilor, oamenii de știință au observat că pisica ale cărei simptome fuseseră asociate cu bacteurie a urinat de cele mai multe ori – un număr mediu de 3.4 urinări pe zi.
Rezultatele privind timpul de acoperire a urinei au demonstrat că pisicile care au fost diagnosticate cu anumite afectiuni renale petrec mai puțin timp acoperindu-și urina. Acest lucru se poate datora următoarelor cauze:
- pisicile au avut un eveniment traumatic (au resimțit durere în timpul urinării, de exemplu) și acum asociază litiera cu durerea.
- pisicile incluse în studiu care sufereau de insuficiență renală cronică erau mai în vârstă; specialiștii sugerează că aceste pisici sunt mai predispuse la osteoartrită, care afectează mobilitatea, temperamentul și nivelul de activitate; chiar dacă pisicile nu fuseseră anterior diagnosticate cu osteoartrită, faptul că petrec semnificativ mai puțin timp acoperindu-și urina ar putea indica prezența unei boli ortopedice nediagnosticate.
- mieunatul în timpul urinării poate fi asociat cu urinare dureroasă, acesta fiind un simptom clinic al bolii tractului urinar inferior, întrucât aceste episoade au fost înregistrate la 1 pisică cu insuficiență renală cronică și la 2 pisici cu CIF.
Surse:
Dulaney, D.R., et al. “Quantification of Urine Elimination Behaviors in Cats with a Video Recording System.” Journal of Veterinary Internal Medicine, vol. 31, no. 2, 2017, pp. 486-491.