Stiai ca diareea la pisici este o problema des intalnita? Un studiu axat pe pacientele feline dintr-o clinica veterinara din Statele Unite a aratat ca, timp de 12 luni, peste 1 milion de pisici au fost aduse la clinica respectiva din cauza diareei sau varsaturilor. Acelasi studiu a confirmat ca riscul de a dezvolta probleme gastrointestinale este mai crescut la pisicile senioare.
Diareea la pisici poate fi cauzata de schimbarea dietei, stres, intolerante sau alergii alimentare, diverse afectiuni, tratamente medicamentoase sau paraziti intestinali. Daca diareea pisicii tale nu trece in doua zile, trebuie sa mergi la un medic veterinar.
Daca vrei sa afli mai multe despre motivul pentru care pisica ta are diaree si care sunt urmatorii pasi, continua sa citesti – am pregatit un ghid complet care te va ajuta sa-ti ajuti pisica!
Cum imi dau seama ca e vorba de diaree la pisica?

Pisicile au diaree atunci cand scaunul este moale timp de doua zile sau mai mult.
Inainte sa ne „diagnosticam” pisicile cu diaree, trebuie sa fim siguri ca este, intr-adevar, vorba de diaree. De exemplu, daca pisica are un scaun mai moale, apoi materiile fecale revin la normal, nu e motiv de ingrijorare atat timp cat acest lucru nu se intampla prea des. Pe de alta parte, daca consistenta moale persista pentru mai mult de doua zile, atunci sigur exista ceva care deranjeaza sistemul gastrointestinal al pisicii tale.
Daca sta numai in casa, vei observa imediat daca pisica are diaree. Ei bine, cum iti dai seama ca pisica are diaree daca defecheaza afara? Observa daca nu are un miros ciudat si verifica daca nu-i este murdara blana. Daca materiile fecale sunt lichide, e normal sa ramana urme pe blana, in special la pisicile cu par lung. Daca nu-ti poti da seama dupa blana, dar suspectezi ca s-ar putea sa o deranjeze ceva, incearca sa o urmaresti atunci cand merge la baie pentru a observa ce se intampla.
Alte simptome asociate cu diareea la pisici
Pisicile cu diaree ar putea manifesta si urmatoarele simptome:
- Pisica defecheaza mai des
- Pisica se scapa din cauza faptului ca nu reusete sa ajunga la litiera, simptom care se asociaza cu simptomul de mai sus
- Pisica se chinuie sa defecheze
- Cantitatea scaunelor este mai mica sau mai mare
- Pisica urineaza mai des
- Pisica este deshidratata
- Pisica prezinta durere la nivel abdominal
- Scaunul are o culoare mai ciudata
- Scaunul contine o cantitate mare de mucus sau sange
Sfat: daca ai mai multe pisici, incearca sa-ti dai seama daca nu au toate diaree; acest lucru va ajuta la diagnosticarea cauzei aparitiei diareei.
Tipuri de diaree la pisici

Exista doua tipuri de diaree la pisici: diaree acuta si diaree cronica. Cea acuta dureaza mai putin de 14 zile si este de obicei cauzata de intolerante alimentare sau paraziti intestinali. Diareea cronica dureaza mai mult de 14 zile si este de obicei cauzata de alergii alimentare, inflamatii, tulburari pancreatice sau alte afectiuni.
Unii medici veterinari sugereaza ca diareea poate fi grupata si altfel: diareea din intestinul subtire si diareea din intestinul gros.
Cea din intestinul subtire se manifesta prin cantitate mai mare de materii fecale, prezenta sangelui uscat in scaun si lipsa mucusului. Diareea aparuta in intestinul gros se manifesta prin cantitati mai mici de materii fecale, prezenta mucusului si sange proaspat in scaun.
De ce pisica mea are diaree?
Pisica poate face diaree din cauza mai multor factori, inclusiv:
- Stresul. Foarte multe pisici fac diaree atunci cand sunt stresate. De exemplu, aparitia unui nou membru al familiei, o calatorie lunga cu masina, oaspeti care va viziteaza pentru mai multe zile, schimbarea locuintei, etc – toate aceste lucruri pot servi drept punct de pornire pentru diaree si alte simptome cauzate de stres.
- Schimbarea dietei. Majoritatea pisicilor nu tolereaza prea bine schimbarea brusca a dietei si fac fie diaree, fie constipatie.
- Obstructie intestinala. Ar parea ca obstructia intestinala s-ar manifesta prin constipatie, nu? Ei bine, si diareea la pisici poate fi justificata printr-un blocaj intestinal. Daca stii ca pisicii tale ii place sa manance lucruri pe care n-ar trebui sa le manance si are diaree, iti recomandam sa programezi un consult veterinar, in special daca pisica are scaun moale cu sange.
- Toxiinfectie. Stiai ca majoritatea vizitelor la veterinar cu pisici se datoreaza faptului ca pisicile au ingerat produse toxice? Sunt mult prea curioase si sirete pisicile noastre si uneori mananca lucruri interzise fara sa ne dam seama! Daca presupui ca acesta este motivul din spatele diareei, este o urgenta si trebuie sa mergi la veterinar cat mai curand.
- Alergii sau intolerante alimentare. Stiai ca pisicile sunt de fapt intolerante la lactoza? Adica daca mananca branza, lapte, iaurt, smantana, cascaval si orice alte produse care contin lactoza, ar putea face diaree. Fara doar si poate, intoleranta la lactoza nu este unica sensibilitate gastrointestinala care poate cauza diaree la pisici.
- Paraziti intestinali. Desi parazitii intestinali nu prea cauzeaza simptome vizibile la pisici, exista cazuri in care acestia provoaca diaree. Daca suspectezi ca e vorba de asta, trebuie sa mergi la un veterinar. Probabil va trebui sa iei cu tine si o proba de scaun pentru identificarea parazitilor.
Afla acum cat trebuie sa manance o pisica!
Alte cauze care pot provoca diaree

- Diverse boli, precum glanda tiroida hiperactiva, probleme la rinichi sau la ficat, disfunctii neurologice, infectii virale, probleme ale sistemului imunitar, panleukopenie si altele.
- Infectii virale sau bacteriene, care se manifesta de obicei prin diaree la pui de pisica care inca n-au fost vaccinati sau la pisicile adulte nevaccinate. Pisicile vaccinate n-ar trebui sa dezvolte astfel de probleme de sanatate.
- Cancer. Din pacate, si aceste suflete nevinovate pot suferi de cancer, iar diareea la pisici poate fi unul dintre simptome.
- Diverse tratamente. De exemplu, antibioticele pot cauza diaree la pisici. Daca pisica ta primeste vreun tratament si are scaunul moale, trebuie sa contactezi medicul veterinar care a prescris tratamentul.
- Mancare expirata. Desi suntem obisnuiti sa le dam pisicilor ce ne ramane prin frigider, trebuie sa intelegem ca aceasta nu este o dieta adecvata pentru pisici daca vrem sa fie sanatoase si implinite si sa duca o viata lunga. Asadar, evita sa-i oferi pisicii tale iaurtul expirat din frigider sau alte produse, iar daca stii ca a mancat astfel de „bucate” (se mai intampla – am zis doar, sunt extrem de viclene!) si are diaree, trebuie sa consulti un medic veterinar.
- Polidipsie. Polidipsia este diagnosticata atunci cand pisica bea prea multa apa. Din acest motiv, pisica poate face diaree. Polidipsia este, la randul ei, cauzata de diverse afectiuni, de aceea trebuie sa ajungi la un veterinar cat mai curand.
De ce apare diareea la puii de pisica?

Fie ca vorbim de diaree la pisici de 2 luni, fie ca vorbim de diaree la pisici de 3 luni sau la pisici mai mici sau mai maricei, motivele de obicei nu difera prea mult fata de motivele aparitiei diareei la pisicile adulte, cu exceptia catorva:
- Laptele de vaca. Multi stapani de pisici care ingrijesc pui de pisica nu stiu ca acestia trebuie hraniti cu o formula de lapte special conceputa pentru pisici. Laptele de vaca nu este o optiune, pentru ca puii nu il pot digera si vor avea diaree. Cel mai bun tratament pentru diaree la pisici mici in acest caz este sa nu-i mai oferi lapte de vaca. Incearca lapte pentru pisici sau treci la mancare umeda. Daca nu stii cum, te ajutam noi.
- Dieta noua. Daca tocmai ai adoptat un pui de pisica si observi ca face diaree, s-ar putea sa fie din cauza mancarii. De exemplu, daca puiul de pisica a mancat Whiskas la ceilalti stapani si tu ii oferi Royal Canin, probabil va face diaree. In acest caz, iti recomandam sa revii la stapanii anteriori si sa confirmi ce tip de mancare i-a oferi puiului. Schimbarea trebuie facuta treptat timp de cateva zile.
- Stres
- Paraziti intestinali precum Coccidia, Ascaris lumricoides, sau Trichuris trichiura (tricocefal sau nematod).
- Infectii bacteriene
- Infectii virale precum panleukopenia felina sau coronavirus felin
Atentie! Daca un pui de pisica cu diaree are scaunul moale de multe ori in decursul a 1-2 zile, trebuie sa contactezi imediat un medic veterinar, intrucat diareea duce la deshidratare severa!
Afla aici cum sa hranesti un pui de pisica!
Care sunt urmatorii pasi daca pisica face scaun moale?

Daca observi ca pisica ta a avut mai multe scaune moi astazi, iata ce trebuie sa faci:
- Ofera-i hrana. Desi in trecut se recomanda sa nu hranim deloc pisicile care au diaree, acum medicii veterinari recomanda sa le dam voie pisicilor sa manance, intrucat acest lucru poate grabi vindecarea intestinelor. Ai putea sa-i fierbi carne de pui sau de curcan fara grasime si sa o amesteci cu un pic de orez – pisica trebuie sa manance cantitati mai mici de mancare. Poti sa-i oferi si ton.
- Ofera-i apa proaspata. Asigura-te ca pisica are intotdeauna acces la apa proaspata, intrucat diareea poate duce la deshidratare.
- Ofera-i probiotice. Ai putea cumpara probiotice de la o farmacie veterinara pentru a-ti ajuta pisica sa-si revina.
Fii cu ochiul pe pisica pentru a observa daca situatia se imbunateste si scaunul revine la normal. Daca pisica are scaunul moale sau apos mai multe zile la rand sau daca pisica are scaun moale cu sange, trebuie sa contactezi un medic veterinar.
Daca observi ca pisica incearca din greu sa defecheze, insa reuseste sa faca doar scaune apoase, trebuie sa contactezi imediat un veterinar, intrucat ar putea fi vorba de blocaj intestinal.
Iata alte simptome care necesita un consult veterinar de urgenta:
- Diaree cu sange la pisici
- Salivare excesiva
- Varsaturi
- Lipsa poftei de mancare
- Slabiciuni
- Deshidratare
Iata cateva sfaturi de care sa tii cont daca pisica ta nu vrea sa bea apa!
Cum se diagnosticheaza diareea la pisici?

Daca pisica ta are diaree si trebuie sa mergi la veterinar, ar fi bine sa recoltezi o proba fecala pentru anumite teste care vor ajuta doctorul sa identifice cauza aparitiei diareei.
Este posibil ca medicul veterinar sa recomande:
- Anumite analize de sange
- Analize de urina
- Examen coproparazitologic
- Ecografie
- Radiografie
- Endoscopie
Care este tratamentul pentru diaree la pisici?
Drept tratament pentru diaree la pisici, veterinarul iti poate recomanda:
- Pastile pentru diaree la pisici
- Probiotice
- O dieta conceputa special pentru pisicile cu diaree; daca pisica are diaree cronica, este posibil ca veterinarul sa recomande urmarea acestei diete pe tot parcursul vietii
- Suplimente cu vitamina B12 care ajuta sistemul digestiv
- Alte medicamente pentru afectiunea care a cauzat diareea.
Asadar, tratamentul pentru pisicile cu diaree depinde foarte mult de cauza aparitiei scaunului moale. De exemplu, daca diareea la pisici a aparut in urma unui tratament cu antibiotice, veterinarul iti va recomanda sa opresti tratamentul sau sa inlocuiesti antibioticul.
Exista remedii naturiste pentru diareea la pisici?

Exista anumite remedii naturiste pentru diareea la pisici, precum dieta bazata pe orez si carne de pui fiarta. Totusi, desi poti sa recurgi la aceste remedii naturiste daca pisica ta are diaree, trebuie sa tii cont de faptul ca acestea nu sunt o solutie pe termen lung daca observi ca pisica face scaun moale regulat/mai multe zile la rand. Pentru a opri diareea trebuie depistata cauza, iar acest lucru il poate face doar un veterinar.
De asemenea, veterinarul s-ar putea sa-ti recomande un tip de hrana speciala pentru pisici cu diaree care de obicei contine mai multe fibre si mai putine grasimi decat formula standard.
Daca diareea este cauzata de o anumita boala, veterinarul va prescrie un tratament specific acestei boli si iti poate recomanda anumite remedii naturiste pentru diaree pana se amelioreaza simptomele specifice afectiunii respective.
Atentie! Nu trebuie sa oferi niciodata pisicii tale medicamente anti-diareice pentru uz uman. Nu incerca sa-i oferi pisicii furazolidon daca are diaree, nu oferi pisicilor ceai pentru diaree si uita de Smecta cand e vorba de diaree. Aceste medicamente pentru diaree la pisici pot fi administrate DOAR la recomandarea unui medic veterinar.
Medicamente pentru diaree la pisici mici
Tratamentul pentru diaree la pisici mici nu difera prea mult de tratamentul pentru diaree la pisici adulte. Totul depinde de cauza diareei. Veterinarul iti poate recomanda anumite medicamente anti-diareice, o schimbare in ce priveste dieta, tratamente antiparazitare sau medicamente pentru anumite boli (daca diareea este cauzata de o afectiune). Daca puiul de pisica este deshidratat din cauza diareei, va trebui sa i se administreze fluide.
Intrebari frecvente
Veterinarul a prescris antibiotic, iar pisica face diaree. E ok?
Da, unele antibiotice pot provoca diaree la pisici. Ar trebui sa contactezi veterinarul care ti-a recomandat antibioticul si sa confirmi daca trebuie sa opresti sau sa continui tratamentul.
De ce apare diaree la pisici mici de 2 sau 3 luni?
Diareea la pisicii mici de 2 sau 3 luni poate aparea din cauza dietei, parazitilor intestinali, infectiilor virale, stresului sau altor probleme de sanatate.
Pot administra furazolidon pentru diaree la pisici?
Nu trebuie sa-i oferi pisicii tale furazolidon daca are diaree. Daca pisica ta a avut mai multe scaune moi in decursul a 1-2 zile, trebuie sa contactezi un medic veterinar. Administrarea unei doze incorecte de furazolidon la pisici poate cauza probleme neurologice, de aceea acest medicament se administreaza doar la recomandarea veterinarului.
Ce fac daca pisica mea are diaree si varsaturi?
Daca observi diaree insotita de varasaturi la pisica ta, trebuie sa contactezi imediat un medic veterinar.
Ce pastile pentru diaree la pisici pot fi administrate acasa?
Nu trebuie sa administrezi nicio pastila pentru diaree la pisici fara parerea unui veterinar, deoarece pot aparea efecte adverse severe.
Este normal sa apara diareea la pisici dupa deparazitare?
Uneori pisicile fac diaree dupa deparazitare, insa aceasta ar trebui sa dispara in aproximativ 24 de ore. Daca diareea persista, contacteaza medicul veterinar care ti-a recomandat tratamentul antiparazitar.
Ce mancare exista pentru pisici cu diaree?
Hrana pentru diaree la pisici este de obicei mai bogata in fibre. Medicul veterinar va recomanda o dieta in functie de simptomele pisicii tale.
Pot sa-i dau pisicii mele orez daca are diaree?
Ai putea incerca sa-i dai pisicii tale un pic de orez daca are diaree (amestecat cu putina carne de pui fiarta), insa daca problema nu dispare in 1-2 zile, trebuie sa contactezi un medic veterinar.
Am observat scaun moale cu sange la pisica mea. Ce fac?
Daca ai observat diaree cu sange la pisica ta, trebuie sa contactezi un medic veterinar.
Surse
“Cat Diarrhea – Possible Causes & Treatments | Santa Cruz Vet.” Pacific & Santa Cruz Veterinary Specialists, 15 June 2023.
“Diarrhea.” Cornell University College of Veterinary Medicine,
“Diarrhea in Cats: Common Causes & When It’s Serious.” Ferguson Animal Hospital, 30 June 2023.
“Diarrhea in Cats: Common Causes & When It’s Serious.” Voorhees Veterinary Center, 15 October 2023.
“Diarrhea in Cats: Common Causes & When It’s Serious.” Cedar Mill Veterinary Hospital, 28 February 2023.
“Diarrhea in Cats: Common Causes & When It’s Serious, Tracy Vets.” Paws and Claws Veterinary Hospital | Tracy Vets, 15 March 2024.
Downes, Erin. “Cat Diarrhea When to Call The Vet – Expert Advice.” Paoli Vetcare, 15 June 2021
“Feline diarrhea: Let the diagnostic clues flow.” DVM360, 20 May 2020.
“Kitten Diarrhea.” PetMD, 24 February 2023.
“Kitten Diarrhea (Should You Be Worried?).” BluePearl Pet Hospital, 24 August 2019.
Kleinhenz, Silke, and Kate Saito. “Prevalence of chronic gastrointestinal signs in cats | …” Vet Focus.
Llera, Ryan, et al. “Diarrhea in Cats.” VCA Animal Hospitals.
Marks, Stanley L. “Diarrhea.” Canine and Feline Gastroenterology, 2013, pp. 99-108.
Marks, Stanley L., and Michael D. Willard. “Diarrhea in Kittens.” Consultations in Feline Internal Medicine, 2006, pp. 133-143 .
Meeks, Jacquelynn. “Diarrhea in Cats: Common Causes & When It’s Serious.” A-Animal Clinic & Boarding Kennel, 30 March 2024.
Myers, Jo. “Everything you need to know about diarrhea in cats.” Vetster, 25 August 2023.
Newett, Heather, and Barri J. Morrison. “Cat Diarrhea: Causes and What to Do About It.” PetMD, 27 June 2024.
Schaer, Michael. Clinical Medicine of the Dog and Cat. Manson Publishing Limited, 2010.