Skip to main content

Sfatul zilei!

Pune la dispoziția pisicii multe suprafețe de zgâriat, în toată casa. Previi astfel zgârierea mobilierului sau altor suprafețe.

Nutriție

Vrei să-ți încurajezi pisica să bea apă? Iată 12 sfaturi!

Scris de iulie 1st, 2024No Comments

Ca orice alte ființe vii, pisicile au nevoie de apă pentru a-și asigura buna funcționare a organismului. Cele care trăiesc în sălbăticie își asigură aportul de apă prin hrana pe care o consumă, motiv pentru care nu au acel instinct puternic de a se hidrata.

Pe de altă parte, pisicile domestice nu se hrănesc cu prada pe care o vânează decât rareori, când mai prind câte un șoricel. De aceea, este important să încurajăm dezvoltarea instinctului de a bea apă, mai ales dacă pisica este hrănită preponderent cu mâncare uscată.

12 sfaturi care-ți vor încuraja pisica să bea apă

Așadar, dacă pisica nu bea apă deloc sau foarte rar, nu-ți face griji! Am pregătit câteva idei pe care să le implementezi ca să-ți încurajezi pisica să bea apă. Îți recomandăm să aplici mai multe metode deodată.

1. Schimbă apa zilnic

Pisicile trebuie să bea apă proaspătă. De aceea, dacă apa stă în bol mai mult de 12-24 de ore, pisica ta s-ar putea să nu vrea nici măcar să se apropie de ea. Pe lângă faptul că nu mai este proaspătă, adună praf și fire de păr, deci nu arată deloc apetisant.

Ba chiar mai mult, se știe că pisicilor le place să bea mai mult din apă curgătoare, adică dintr-o fântână de apă. Dacă nu este o opțiune pentru tine, asigură-te că îi schimbi apa zilnic.

Nu uita că trebuie să speli și bolul pentru apă cât mai frecvent pentru a evita depozitarea bacteriilor.

2. Alege cu grijă bolul pentru apă

Este foarte important să alegi cu grijă bolul pentru apă. Unele schimbă gustul apei, altele prind un miros de mucegai în timp. În plus, trebuie să observi dacă nu cumva bolul este deranjant pentru pisica ta, pentru că unele fac acnee de la bolurile de apă sau mâncare.

Noi îți recomandăm să optezi pentru un bol din ceramică sau din sticlă – noi am confirmat că pisica bea apă mai des din astfel de recipiente (a noastră, cel puțin). Bolurile din plastic trebuie evitate pentru că orice zgârâietură servește drept spațiu perfect pentru depozitarea bacteriilor.

Pe lângă asta, bolul trebuie să fie destul de larg pentru ca pisica să poată bea fără grijă și să nu-și atingă mustețile de pereții bolului. Nici pereții nu trebuie să fie foarte înalți, pentru că pisicilor le place să fie atente la împrejurimi când beau apă.

3. Umple bolul complet

S-a demonstrat că pisicile beau apă mai frecvent dacă bolurile sunt umplute complet, probabil pentru că astfel nu-și udă mustățile. Așadar, dacă observi că bolul pisicii tale s-a golit, nu întârzia să-l umpli pe cât posibil!

4. Oferă-i mai multe boluri pentru apă

Dacă ai mai multe camere sau dacă pisica ta iese pe afară, îți recomandăm să cumperi mai multe boluri pentru apă și să le lași în locurile în care pisica ta petrece cel mai mult timp. Ba chiar poți să lași și câte o cană cu apă pe undeva!

Deși nu e soluția perfectă, pisicilor le place să bea din căni! Nu se știe exact care e motivul. Unii sugerează că, atunci când beau din cană, pisicile nu-și udă mustățile, pentru că efectiv nu încap în cană. În orice caz, oamenii de știință încă n-au confirmat acest lucru, dar nu faci nimic rău dacă lași o cană cu apă pe undeva pentru pisica ta. Poate e ea mai deosebită și nu crede că e pisică! Dacă stăpânii beau din cană, ea de ce n-ar face la fel?!

5. Pune bolul departe de mâncare și litieră

Pisicilor nu le place să bea apă dacă bolul este lângă mâncare sau litieră. Apa poate fi contaminată în acest fel, iar pisicile sunt foarte sensibile la orice schimbare de gust sau miros.

Se spune că instinctul ăsta de a nu bea apă sau de a nu mânca lângă litieră se trage din strămoșii pisicilor din Africa, care făceau căcuță cât mai departe de sursa de apă (dacă aveau o sursă, desigur) și de locul în care vânau și, ulterior, mâncau. De asemenea, nu vânau niciodată aproape de sursa de apă. Carnea, sângele și intestinele prăzii puteau infecta apa. Unii specialiști sugerează că pisicilor nu le place nici să simtă miros de mâncare în timp ce beau apă.

6. Lasă bolul pentru apă într-un loc liniștit

Deși pisica este în siguranță în casa ta, instincul îi spune că trebuie să fie întotdeauna pregătită pentru situații excepționale, motiv pentru care atunci când pisica bea apă, este foarte atentă la împrejurimi. De aceea, îți recomandăm să lași bolul de apă într-o cameră cât mai liniștită. Evită spațiile de lângă uși sau ferestre care produc zgomote neașteptate.

7. Încearcă o fântână de apă

Unele pisici beau apă mai des dacă au o sursă de apa curgătoare. Un studiu științific chiar a demonstrat că pisicile care au acces la o fântână beau mai multă apă decât cele care au acces la un bol de apă. Pe lângă asta, proprietarii pisicilor care au participat în acest studiu au observat că animăluțele lor s-au distrat grozav cu fântânile lor! 

Dacă observi că pisica ta cere să bea apă de la robinet, s-ar putea să fie timpul să alegi o fântână tip dispenser, mai ales dacă petreci mult timp în afara casei și nu are cine să-i pornească robinetul cât ești tu plecat/ă.

Acest instinct li se trage probabil tot din strămoșii lor care au învățat să bea numai din apă curgătoare, pentru că apa stătătoare servește drept mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Sau poate că doar le place să-și facă de cap stropind totul cu apă, cine știe?!

Fântânile de apă pentru pisici sunt destul de convenabile. Nu sunt foarte costisitoare, trebuie curățate mai rar și filtrează apa în așa fel, încât pisica ta să absoarbă toate mineralele necesare.

Totuși, nu uita că unele pisici pot reacționa agresiv față de o fântână. De aceea, schimbarea trebuie să se producă treptat, iar pisica trebuie să înțeleagă că nu există niciun pericol (unele se pot speria de sunetul produs de fântână). Dacă totuși pisica ta nu se obișnuiește cu noua achiziție, îți recomandăm să revii la bolul cu apă.

8. Adaugă mâncare umedă în dieta pisicii tale

Dacă pisica ta mănâncă mai multă mâncare uscată și refuză să bea apă, îți recomandăm să treci la mâncare umedă. Nu e necesar să renunți de tot la mâncarea uscată, ci doar să introduci în dietă și câteva conserve sau pliculețe, pentru că acestea conțin mult mai multă apă. Multe pisici care mănâncă doar mâncare umedă nu beau apă aproape deloc, pentru că dieta le asigură o hidratare corespunzătoare. Click aici pentru mai multe detalii.

Dacă planifici să schimbi dieta pisicii tale și știi că are anumite probleme de sănătate, îți recomandăm să consulți un veterinar înainte să faci asta.

9. Adaugă niște cuburi de gheață în bolul cu apă

Pisica noastră o ia razna când îi punem cuburi de gheață în apă! Pe lângă faptul că scot sunete ciudate, au și o formă interesantă, motiv pentru care deseori își bagă năsucul în apă, încercând să le prindă, și, automat, pisica bea apă (puțină, desigur, dar tot e un început!).

Totuși, nu uita că apa pisicilor trebuie să fie la temperatura camerei. Schimbă apa daca s-a răcit prea mult.

10. Adaugă puțin sos din conserva de ton

Asta chiar e o idee minunată! Dacă ai vreo conservă de ton acasă, folosește peștele la o salată și adaugă apa care rămâne în conservă în apa pisicii tale. Mirosul îmbietor de ton îți va încuraja pisica să bea apă.

11. Schimbă tipul de apă

Unele pisici nu vor să bea apă de la robinet. Au și ele dreptul să se aline un pic, nu? Dacă crezi că acesta este motivul pentru care refuză să se hidrateze, încearcă să-i dai apă îmbuteliată. Regula este că apa plată pe care o bem noi devine automat apă plată pentru pisici.. Dacă ni se pare că apa de la robinet nu este ok pentru noi, atunci nu este bună nici pentru pisici.

12. Asigură-te că nu există conflicte între pisicile tare

Dacă ai mai multe pisici, asigură-te că nu există niciun conflict care ar putea duce la izolarea unei pisici de bolul cu apă. Sau, mai bine, cumpără un bol de apă pentru fiecare pisică ca să eviți orice neplăceri. Blănoșilor ăstora nu prea le place să-și împartă bunurile!

Câtă apă trebuie să bea pisica ta?

Pisicile trebuie să bea aproximativ 50–70 millilitri per kilogram pe zi. Deci, dacă pisica ta are 5 kilograme, trebuie să consume în jur de 250–350 mililitri pe zi. Ca să-ți facem ziua mai ușoară, am pregătit un tabel după care să te ghidezi:

GreutateCantitate apă (pisici care mănâncă doar mâncare uscată)Cantitate apă (pisici care mănâncă mâncare umedă)
1 kilogram50–70 ml14–20 ml
2 kilograme 100–140 ml28–40 ml
3 kilograme150–210 ml42–60 ml
4 kilograme200–280 ml56–78 ml
5 kilograme250–350 ml70–100 ml
6 kilograme300–420 ml80–120 ml
7 kilograme350–490 ml100–140 ml

Nu uita că aceste numere sunt aproximative. Cantitatea de apă de care are nevoie organismul pisicii tale depinde de următorii factori (pe lângă dietă):

  • Nivelul de activitate zilnică. Dacă pisica ta zburdă toată ziua, are nevoie de mult mai multă apă decât o pisică care își petrece majoritatea timpului dormind.
  • Temperatura aerului. Dacă este foarte cald, s-ar putea ca pisica ta să aibă nevoie de mai multă apă.
  • Vârsta pisicii. Dacă vorbim despre un pui de pisică, schimbăm complet direcția discuției, pentru că dieta și aportul de apă necesar este foarte diferit față de necesitățile unei pisici adulte.
  • Anumite boli. Pisicile care suferă de anumite boli sau disfuncții (diabetul, probleme la rinichi sau la ficat, hipertiroidism și altele) probabil au nevoie de anumite ajustări când vine vorba de cantitatea de apă zilnică. În acest caz, îți recomandăm să ceri sfatul unui veterinar pentru a determina, de exemplu, dacă faptul că pisica nu bea apă este un simptom.
  • Anumite medicamente. Unele medicamente, precum diureticile prescrise pisicilor care au probleme cu inima, pot duce la deshidratare. În acest caz, îți recomandăm să contactezi un veterinar care te poate ajuta cu un sfat în privința acestei probleme. De exemplu, dacă pisica bea apă și este, în continuare, deshidratată.

Cum aflu dacă pisica mea este deshidratată?

Dacă pisica nu bea apă deloc timp de două sau mai multe zile sau are anumite probleme de sănătate care implică vărsături și diaree, probabil suferă și de deshidratare.

Dacă este deshidratată, își va pierde elasticitatea pielii. Adică dacă tragi de pielea din spatele gâtului și aceasta rămâne pentru câteva secunde în pliul format, pisica ta este probabil deshidratată.

Sfat: Pisicile senioare au o elasticitate scăzută a pielii chiar dacă nu sunt deshidratate, motiv pentru care acest test nu este de prea mare ajutor în cazul lor.

Elasticitatea scăzută a pielii, precum și gura uscată, indică o deshidratare de aproximativ 5%, care poate fi corectată prin încurajarea hidratării. Dacă pisica refuză să bea apă, contactează un veterinar pentru a evita deshidratarea severă.

Dacă observi că pisica ta are gingiile uscate și roșii, are pulsul scăzut, este letargică sau slăbită și face pipi mai rar, s-ar putea să ai de-a face cu deshidratare severă. În acest caz, trebuie să contactezi imediat un medic veterinar, pentru că deshidratarea severă poate fi fatală și, de aceea, este o urgență.

Pisica bea multă apă. Este o problemă?

Dacă observi că pisica bea multă apă, adică mai multă decât de obicei, s-ar putea să sufere de polidipsie. Polidipsia este diagnosticată la pisicile care beau mai mult de 100 ml/kg de apă pe zi.

Pentru a înțelege dacă pisica bea prea multă apă, trebuie să monitorizezi cantitatea timp de 24 de ore. Acest lucru se poate datora temperaturii ridicate a aerului, activității fizice crescute sau altor factori de mediu. De asemenea, dacă ai exclus mâncarea umedă din dieta pisicii tale, care conține foarte multă apă, pisica poate simți nevoia să-și suplinească rezervorul de apă, motiv pentru care o vei observa hidratându-se mai des.

Dacă ți se pare că factorii de mediu sau dieta nu stau la baza polidipsiei, îți recomandăm să contactezi un medic veterinar.

Surse

Cats and Drinking – What do cats drink?Cats Protection.

Grant, David C. “Effect of water source on intake and urine concentration in healthy cats.” Journal of Feline Medicine and Surgery, vol. 12, no. 6, 2010, pp. 432-434.

Hydration.” Cornell University College of Veterinary Medicine.

Rossi, John. What’s Wrong With My Cat or Kitten? 5th Corner Publishing, LLC, 2012.

Turner, Beth. “Cat Not Drinking: How to Prevent Dehydration.” Preventive Vet, 3 November 2020 

Zanghi, Brian M. “Water Needs and Hydration for Cats and Dogs.”.