Înainte să alegem un produs comercial pentru a ne hrăni pisicile, trebuie să decidem dacă vrem să le oferim hrană umedă sau uscată. Deși ambele sunt opțiuni bune, există anumite dezavantaje de care trebuie să ținem cont.
Veterinarii recomandă să alternăm hrana umedă și uscată pisici, pentru că mâncarea uscată conține foarte puțină apă. Totuși, cel mai important lucru este să înțelegem ce ingrediente trebuie să conțină toate tipurile de mâncare.
Vrei să afli mai multe? Continuă să citești! Vei descoperi care sunt avantajele și dezavantajele mâncării uscate și umede și, până la sfârșitul articolului, vei decide care se potrivește mai bine pisicii tale!
Cum alegem mâncarea pentru pisică?
Înainte de a intra în detalii, trebuie să menționăm că în această secțiune vom vorbi doar despre produsele comerciale. O dietă homemade creată pentru necesitățile pisicii tale implică o discuție mult mai lungă la care, sperăm noi, o să ajungem cât de curând.
Așadar, cu ce ne hrănim pisica? Există două tipuri de mâncare pentru pisici – mâncare uscată, adică bobițele, și mâncarea umedă, adică pliculețele și conservele.
Majoritatea produselor comerciale sunt create în baza unei rețete magice care conține un nivel optim de macronutrienți și micronutrienți. În plus, există anumite formule, precume mâncare pisici sterilizate, mâncare pisici gastrointestinal, mâncare pisici diabet sau mâncare pentru pisici cu probleme urinare care au în spate o rețetă concepută de veterinari care are scopul de a ameliora simptomele asociate cu aceste afecțiuni.
Pe scurt, dacă alegi o dietă comercială, n-ar trebui să-ți faci griji că pisica ta duce lipsă de ceva anume din punct de vedere nutrițional. Bine, asta e regula, dar în realitate…
În realitate, trebuie să ții cont de un aspect extrem de important: lista de ingrediente. Suntem siguri că te-ai uitat cel puțin o dată pe lista de ingrediente de pe o conservă și ți-ai pus mâinile în cap la cât de multe erau! Adevărul e că foarte multe companii producătoare de mâncare de pisici adaugă tot felul de ingrediente care transformă produsul final în orice altceva numai nu o imitație perfectă a prăzii.
Așadar, nu uita că, după ce alegi tipul de mâncare pe care să-l oferi pisicii tale, trebuie să studiezi cu atenție brand-urile de pe piață și să atragi atenția la ingredientele menționate.
Îți reamintim și de faptul că pisicile adulte și puii de pisică nu pot mânca același tip de mâncare. Trebuie să cumperi mâncare pisici junior pentru blănoșii care încă n-au un an, pentru că ei au alte necesități față de pisicile adulte.
Hrană umedă sau uscată la pisici: avantaje și dezavantaje
Cea mai ușoară și ieftină soluție este, desigur, să ne hrănim pisicile cu bobițe. Dar este oare și cea mai bună soluție? Aflăm imediat!
Mâncarea uscată (bobițele)
Mâncarea uscată pisici se vinde sub formă de bobițe. Acest tip de mâncare este destul de comod, eficient și mai puțin costisitor.
Iată câteva avantaje pentru mâncarea uscată pisici:
- Bobițele pot fi lăsate în bol pentru o perioadă mai lungă. Acesta este un aspect foarte important dacă ești plecat/ă toată ziua la muncă, iar pisica ta preferă/trebuie să aibă mai multe mese pe zi.
- Se presupune că structura crunchy a bobițelor susține sănătatea dentară, dar să nu uităm că asta nu asigură complet îngrijirea dentară necesară!
- Mâncarea uscată se vinde în diferite forme și mărimi – doar pentru plăcerea pisicii tale!
- Bobițele se potrivesc diferitor dispensere automate de hrană.
- Mâncarea uscată nu este la fel de costisitoare ca mâncarea umedă, deci dacă ești în căutarea unei opțiuni de mâncare pentru pisici ieftină, bobițele sunt în top.
Doar nu credeai că toate-s bune și fără de cusur, nu?! Iată și câteva dezavantaje pentru mâncarea uscată:
- Chiar și cele mai calitative bobițe pentru pisici nu reproduc cu exactitate tipul de hrană pe care îl preferă pisicile în sălbăticie.
- Multe tipuri de bobițe conțin o cantitate mai mare de carbohidrați decât este necesar – aproximativ 33-49%, adică cu 20-30% mai mult decât trebuie.
- Multe tipuri de bobițe conțin o cantitate prea mare de proteine vegetale, pe când pisicile au nevoie doar de proteine animale.
- Multe tipuri de bobițe pentru pisici conțin diferiți coloranți artificali, aditivi alimentari și conservanți care pot perturba sistemul digestiv și cauza alte probleme. Aceste substanțe pot chiar să cauzeze dependență și, automat, obezitate.
- Bobițele au un conținut scăzut de apă – doar aproximativ 10-15%. Asta înseamnă că pisicile își asigură mai puțin de 10% din necesarul de apă zilnic. Dacă îți hrănești pisica doar cu bobițe, trebuie să monitorizezi regulat cantitatea de apă pe care o bea pentru a preveni probleme ulterioare de sănătate. Din păcate, acest lucru este destul de complicat, pentru că pisicile nu prea simt nevoia să bea apă pentru a se hidrata, pentru că, în sălbăticie, ele își rețin cantitatea necesară de apă din hrană. Vezi aici câteva idei pentru a-ți încuraja pisica să bea apă!
- Bobițele sunt preparate și încălzite la temperaturi mari de mai multe ori. S-a demonstrat că acest lucru poate distruge nutrienții esențiali.
- Bobițele cumpărate în cantități mari par o soluție eficientă long-term, dar, în realitate, trebuie consumate în maxim 3-6 luni de la deschidere.
- Un studiu bazat pe dieta a 966 de pisici arată că pisicile hrănite în mare parte doar cu mâncare uscată sunt mai predispuse la obezitate comparativ cu pisicile hrănite 50/50 mâncare uscată/mâncare umedă.
Astfel, bobițele pot fi o soluție excelentă, însă au și ele dezavantajele lor! Dacă este posibil, îți recomandăm să combini hrana umedă și uscată pentru pisici.
Mâncarea umedă
Mâncarea umedă pentru pisici se comercializează la plic și la conservă și conține un aport ridicat de apă – până la 85%, în funcție de producător și ingrediente.
Iată care sunt avantajele mâncării umede pisici:
- Mâncarea umedă are un conținut ridicat de apă și un gust mai plăcut decât bobițele.
- Mâncarea umedă asigură mai multe necesități nutriționale decât mâncarea uscată, pentru că mimează mai bine prada pisicilor.
- Pentru că este bogată în macronutrienți și micronutrienți, mâncarea umedă ajută la prevenirea anumitor boli, în special diabetul și problemele renale.
- Mâncarea umedă poate fi păstrată timp îndelungat dacă nu a fost deschisă, fiind o soluție bună pentru stăpânii de pisici care preferă să cumpere mâncarea pentru pisici în cantități mai mari.
- Mâncarea umedă ți se potrivește perfect dacă ai o pisică mofturoasă la mâncare (știm cât de greu poate fi! 😀)
Iată și câteva dezavantaje ale mâncării umede pisici:
- Multe tipuri de pliculețe și conserve conțin tot felul de aditivi alimetari care pot dăuna pisicii tale. Astfel, este extrem de important să învățăm să înțelegem lista de ingrediente și să alegem un produs calitativ.
- Multe tipuri de mâncare umedă conțin cantități prea mari de carbohidrați și proteină vegetală. (Dacă este posibil, caută mâncare pisici fără cereale.)
- Multe tipuri de mâncare umedă conțin produse procesate care ne bagă în ceață când citim lista de ingrediente.
- Conservele trebuie inspectate atent, pentru că uneori se deteriorează în urma livrărilor.
- Odată deschisă, mâncarea umedă trebuie consumată cât mai curând.
- Mâncarea umedă este mai scumpă decât mâncarea uscată.
În concluzie…
Ce-am vrut noi să spunem prin toată pălăvrăgeala asta despre hrana umedă și uscată pisici? Că secretul constă în echilibru.
Pe lângă asta, fiecare stăpân de pisică trebuie ajusteze dieta în funcție de necesitățile animăluțului său – de exemplu, dacă pisica are probleme cu ficatul, trebuie neapărat un tip de mâncare hepatică pentru pisici.
Disclaimer: Membrii echipei Felinoteca nu lucrează în domeniul medicinei veterinare și nici nu au absolvit o facultate de medicină veterinară. Conținutul acestei platforme, precum și conținutul postat de orice membru al echipei Felinoteca pe rețele de socializare este strict informațional și educativ, se bazează pe cercetare (studii de specialitate, cărți de medicină veterinară, sfatul propriilor medici veterinari) și informații accesibile online și nu înlocuiește sfatul unui medic veterinar. Acest website NU este o platforma de diagnosticare sau tratare a bolilor de pisici. Pentru orice întrebări, te îndemnăm să consulți un medic veterinar. Echipa Felinoteca nu își asumă responsabilitatea pentru orice probleme sau riscuri apărute în urma consultării informațiilor prezentate pe felinoteca.ro.
Surse
“Choosing the best diet for your kitten.” Texas A&M College of Veterinary Medicine, 5 December 2018.
“Differences in pet food forms.” Purina Institute.
DK Publishing, Inc. Staff. Complete Cat Care. Edited by Sam Atkinson, Dorling Kindersley Limited, 2014.
Edwards, Alan. The Ultimate Encyclopedia of Cats: Breeds & Care. Anness Publishing Limited, 2020.
“Feeding Your Cat.” Cornell University College of Veterinary Medicine.
McGinnis, Terri. The Well Cat Book: The Classic Comprehensive Handbook of Cat Care. Random House Publishing Group, 1996.
Rowe, Elizabeth, et al. “Risk factors identified for owner-reported feline obesity at around one year of age: Dry diet and indoor lifestyle.” Preventive Veterinary Medicine, vol. 121, no. 3-4, 2015, pp. 273-281
“Wet vs Dry Food For Cats.” Petfinder.
Williams, Krista, and Robin Downing. “Dry, Canned, or Semi-Moist: Food Choices for Cats.” VCA Animal Hospitals.
Youens, Lizzie. “Are cat food pouches safe?” Vet Help Direct, 19 February 2022.