Skip to main content

Sfatul zilei!

Pune la dispoziția pisicii multe suprafețe de zgâriat, în toată casa. Previi astfel zgârierea mobilierului sau altor suprafețe.

Siguranță

13 alimente toxice pentru pisici

Scris de iulie 1st, 2024No Comments

Studiile arată că aproximativ 95-98% din vizitele pisicilor și câinilor la veterinar se datorează unor posibile intoxicații, iar cele mai multe au loc vara sau în decembrie, în preajma sărbătorilor de iarnă. În jur de 90% dintre cazuri, intoxicația a avut loc întâmplător și, din păcate, a ajuns în fază acută.

Organismul pisicilor nu este adaptat pentru digestia produselor pe care le consumăm noi. Multe alimente toxice pentru pisici, precum ciocolata, cafeaua, stafidele, ceapa, lactatele și altele sunt foarte dăunătoare pentru blănoșii noștri și pot cauza probleme grave de sănătate.

Continuă să citești ca să afli ce nu au voie să mănânce pisicile!

13 alimente toxice pentru pisici

Pisicile își iau toți nutrienții și vitaminele necesare din mâncarea pentru pisici, iar multe produse care le plac nu le asigură nicio necesitate nutrițională.

De exemplu, Cappuccino e nebună după cartofii fri de la McDonald’s. Efectiv, dacă simte că am venit cu o pungă de acolo, o ia razna. Să nu vă zicem cum face când scoatem un cartof din pungă! În realitate, acei cartofi nu asigură nicio necesitate nutrițională. Se spune că din cele 250 de calorii pe care trebuie să le consume o pisică zilnic, doar maxim 25 trebuie să corespundă produselor precum, khm-khm, cartofii fri (da, da, Cappuccino, la tine ne uităm!).

Dacă totuși vrei să-ți alinți pisica cu niște produse alimentare pe care le consumi tu, trebuie să știi că multe sunt toxice și pot dăuna pisicii tale. Așa că, oricât de drăguți n-ar fi ochișorii “victimei”, nu trebuie să cedezi!

Așadar, ce nu au voie să mănânce pisicile? Să vedem ce alimente toxice pentru pisici și-au intersectat destinele cu articolul nostru!

1. Ceapa și usturoiul

Mmmm, cum ar fi să nu mai adăugăm ceapă și usturoi în mâncarea noastră? Un dezastru! Ceapa și usturoiul sunt probabil cele mai „populare” ingrediente în orice gospodărie. Aproape orice fel de mâncare conține ceapă și usturoi, iar pisicile noastre sunt expuse la acestea destul de des.

Ei bine, deși noi nu ne putem lipsi de ceapă și usturoi, pisicile trăiesc foarte bine fără ele, pentru că acestea distrug celulele roșii din sângele lor și cauzează anemie.

Ceapa și usturoiul sunt toxice pentru pisici și alte animale din cauza conținutului de sulfoxid și disulfură, de exemplu, deși mai sunt și alți compuși care le afectează organismul. Aici vorbim despre orice fel de ceapă și usturoi, precum și de orice feluri de mâncare în care au fost adăugate aceste două produse, inclusiv carnea gătită, pâinea cu usturoi și altele.

De obicei, acest lucru apare doar după ce pisicile mănâncă o cantitate mare de ceapă sau usturoi sau sunt expuse unor produse concentrate, precum pudra de usturoi.

Pentru pisici, s-a constatat că aproximativ 5 grame de ceapă per kilogram sunt de ajuns pentru a duce la intoxicație, primele simptome fiind de ordin gastrointestinal – diaree, durere abdominală, lipsa apetitului, dar și deshidratare – urmate de dificultăți de respirație, letargie, slăbiciune, ritm cardiac crescut.

Descoperă 10 produse casnice toxice pentru pisici!

2. Ciocolata, cafeaua și alte produse asemănătoare

Ciocolata conține o substanță numită teobromină, care este toxică pentru pisici.

Ei bine, ce se întâmplă dacă pisica mănâncă ciocolată?

Teobromina din ciocolată poate cauza diaree, vărsături, febră, convulsii, tremor, ritm cardiac anormal, disconfort abdominal și, în cazuri exceptionale, poate fi fatală. Totuși, nu trebuie să te panichezi, pentru că severitatea reacțiilor adverse depinde de cantitatea consumată și de tipul de ciocolată.

De exemplu, ciocolata albă are cea mai mică cantitate de teobromină, pe când ciocolata neagră și pudra de cacao sunt cele mai periculoase.

O altă substanță toxică pentru pisici care se regăsește în ciocolată este cofeina, motiv pentru care cafeaua și alte produse care conțin cofeină (sucurile, băuturile energizante, ceaiurile) sunt toxice pentru pisici.

Aceste substante toxice pentru pisici se numesc metilxantine, care stimulează sistemul nervos. Odată ce sunt absorbite de corpul pisicilor, devin foarte toxice.

Veterinarii nu au stabilit un cantitate exactă care duce la intoxicație. Se prespune că o cantitate de 100-200 mg/kg de cofeină+teobromină este de ajuns pentru a cauza simptome severe și chiar moartea animalului.

Totuși, fiecare pisică este diferită și, conform specialiștilor, intoxicația poate apărea și în urma unor cantități mult mai mici.

Iată ce cantitate de metilxantină conțin diverse produse, conform indicațiilor veterinarilor:

  • Un espresso – 88-116 mg
  • O băutură energizantă – 80-106 mg
  • Pudra de cacao – 16 mg/g
  • Batoanele de ciocolată cu 65% cacao – 10.4 mg/g
  • Boabe de cacao – 9.1 mg/g
  • Ciocolata neagră – 5.4-5.7 mg/g
  • Ciocolata cu lapte – 2.3 mg/g

În funcție de aceste detalii, iată ce cantitate trebuie să consume o pisică pentru a se intoxica (desigur, îți reamintim că aceste detalii nu sunt confirmate 100% și diferă în funcție de greutatea animalului):

  • Boabe de cacao și de cafea: > 1.4 – 14 g
  • Pudră de cacao: > 2.8 – 28 g
  • Ceai: > 44 – 650 ml
  • Cafea: > 44 – 1,000 ml
  • Ciocolată neagră: > 14 – 198 g
  • Ciocolată cu lapte: > 42 – 467 g

Dacă suspectezi că pisica ți-a mâncat ciocolata sau a înghițit câteva boabe de cafea și prezintă unele dintre simptomele menționate mai sus, îți recomandăm să programezi un consult veterinar cât mai curând.

3. Citricele

Nu știu dacă ai observat vreodată că pisicile fug de-și rup picioarele de mirosurile înțepătoare de citrice. Lămâi, portocale, clementine, grapefruit-uri – toate sunt toxice pentru pisici din cauza conținului ridicat de acid citric și uleiuri esențiale. Ba mai mult, nu doar fructele sunt toxice, ci și frunzele, tulpina și cojile.

Dacă pisica ta a înghițit o cantitate foarte mică de citrice (deși tindem să credem că acest lucru nu se va întâmpla; încă n-am văzut pisici atrase de miros de portocală! 😀), s-ar putea să nu aibă vreo reacție adversă severă.

Dacă, din oricare motiv, pisica a consumat o cantitate mare de citrice (poate a furat o prăjitură cu portocale de pe masă!) și prezintă simptome precum diaree, vărsături și disconfort abdominal, îți recomandăm să ceri sfatul unui veterinar.

4. Produsele lactate

Dacă te-ai întrebat vreodată ce nu au voie pisicile să mănânce, probabil nu te-ai gândit niciodată la lactate, nu-i așa? Știm și noi că mai toate pisicile din desene animate beau lapte și sunt înnebunite după orice lactate – unt, cașcaval, brânză, iaurt, chefir, de toate și cât mai mult!

Ei bine, și Cappuccino se enervează la culme dacă nu-i dăm măcar o bucățică din cașcavalul ei preferat, dar adevărul e că multe pisici sunt de fapt intolerante la lactoză și se recomandă evitarea completă a acestor produse.

Probabil te întrebi de ce pisicilor le plac produsele lactate și de ce par să fie în regulă dacă le consumă, nu?

Răspunsul este simplu. În primul rând, pisicile nu pot identifica întotdeauna alimentele toxice sau care le fac rău decât dacă au un miros neplăcut. În al doilea rând, pisicile sunt experte în a masca orice disconfort.

Pentru că produsele lactate de obicei cauzează disconfort abdominal, diaree sau vărsături, unii stăpâni de pisici nu corelează aceste simptome cu bucățica de cașcaval furată de pe masă dimineața. În plus, majoritatea simptomelor apar tocmai la 8-12 ore de la ingerarea produsului.

De aceea, intoleranța la lactoză a pisicilor este rareori adusă în discuție. Ba dimpotrivă – de cele mai multe ori, nu i se oferă importanța care i se cuvine când vine vorba de bunăstarea pisicilor noastre.

Află cum trebuie să-ți pregătești casa pentru sosirea unei pisici!

Așadar, dacă alegi să oferi pisicii tale produse lactate (în cantități foarte mici, desigur, pentru că pisicile au nevoie preponderent de carne), trebuie să atragi atenția la simptome. Dacă nu observi nimic, poți să-i dai în continuare câte o bucățică mică de cașcaval.

Dacă observi că pisica a vomitat sau a avut diaree în ziua în care i-ai dat lapte sau cașcaval sau în ziua următoare, nu este nimic grav. Doar ai confirmat faptul că pisica ta este intolerantă la lactoză. Pentru bunăstarea ei, alege să nu-i mai dai produse lactate.

Totuși, deși majoritatea produselor lactate nu sunt toxice pentru pisici, unele trebuie evitate chiar dacă pufoșenia ta nu este intolerantă la lactoză. Iată câteva dintre ele:

  • Cașcavalul cu mucegai
  • Cheddar
  • Brânza feta
  • Brânza de capră
  • Mozzarella
  • Smântâna
  • Brie

Recomandarea noastră este să eviți produsele lactate complet, în special dacă pisica are probleme cu inima sau trebuie să urmeze o dietă cu un conținut scăzut de sare. Dacă totuși pisicii tale îi plac foarte mult, optează pentru o formulă specială pentru pisici.

5. Strugurii și stafidele

Cu strugurii și stafidele nu e de glumit!

În 2022, s-a efectuat un studiu bazat pe 13 pisici care au consumat struguri sau stafide. În studiu au participat:

  • 10 pisici domestice cu păr scurt (care nu fac parte dintr-o anumită rasă de pisici)
  • 1 pisică persană
  • 1 pisică sfinx
  • 1 pisică Ragdoll

Dintre aceste pisici, 2 au consumat struguri, iar celelalte 11 au consumat stafide.

Una dintre pisici a mâncat 300 de grame de stafide. Pisica suferea de boala numită pica. Pe scurt, pisicile cu boala pica mănâncă tot ce nu trebuie, motiv pentru care ajung deseori la urgențe cu intoxicații sau blocaje intestinale.

Doar două pisici au dezvoltat simptome în primele ore:

  • 1 pisică a vomitat stafidele
  • 1 și-a pierdut apetitul pentru aproximativ 12 ore
  • 10 pisici au primit tratament de decontaminare prin care s-a încercat eliminarea substanței toxice.

Acest studiu a demonstrat că riscul ca pisicile să dezvolte insuficiență renală (cel mai grav simptom asociat cu ingerarea strugurilor și stafidelor) este foarte mic dacă ajung la veterinar în cel mai scurt timp posibil.

Oamenii de știință confirmă că au fost totuși înregistrate niște cazuri de insuficiență renală indusă de intoxicația cu struguri și stafide. Din păcate, nu există studii aprofundate care să explice exact efectul acestor alimente asupra organismului unei pisici.

Iată câteva „ingrediente” care ar putea fi responsabile:

  • Compuși vegetali din struguri numiți taninuri, care sunt toxici pentru pisici
  • Pesticidele și toxinele de pe coaja strugurilor
  • Substanțele chimice din struguri

Deși riscul de a dezvolta insuficiență renală este destul de mic la pisici, veterinarii confirmă că pisicile care au consumat struguri și stafide pot avea cel puțin simptome gastrointestinale și comportamentale precum letargie, vărsături, diaree, lipsa apetitului.

Simptomele asociate cu insuficiența renală apar la aproximativ 24-48 ore de la ingerare dacă pisicile nu primesc un tratament adecvat.

Printre acestea se numără:

  • Sete excesivă
  • Urinare frecventă
  • Respirație urât mirositoare
  • Simptome neurologice precum convulsiile

De aceea, este important să racționăm cât mai rapid dacă observăm că pisica noastră a consumat struguri sau stafide. Primele 12 ore sunt cruciale în prevenirea unor potențiale efecte negative asupra rinichilor.

Până la efectuarea altor studii care să ne spună exact cât de toxice sunt aceste alimente și ce efect au asupra pisicilor, trebuie să fim vigilenți și să nu ne asumăm niciun risc!

6. Nucile

Deși nu toate nucile sunt toxice pentru pisici, majoritatea conțin un aport prea mare de grăsimi și pot duce la pancreatită și alte probleme digestive. Pe lângă asta, pisicile se pot îneca cu nuci, iar stomacul lor probabil s-ar chinui prea mult să le digere dacă ar ajunge, într-adevăr, în stomac.

Câteva tipuri de nuci totuși au un grad de toxicitate ridicat. Nucile macadamia, de exemplu, sunt toxice atât pentru pisici, cât și pentru câini, cauzând slăbiciune, febră, letargie, vărsături, mobilitate redusă (în special a labelor din spate) și hipertermie în 6-24 ore de la consum. Specialiștii încă n-au stabilit de ce acest tip de nuci este atât de toxic.

Pe de altă parte, alte nuci, precum migdalele amare, conțin glicozide cianogenice, care, consumate în cantități mari, pot duce la intoxicație cu cianură. Migdalele dulci, pe de altă parte, sunt sigure, dar pot duce la pancreatită și disconfort abdominal (în special la pisicile cu probleme pre-existente).

Descoperă mai multe despre o dietă echilibrată pentru pisici!

7. Xilitolul

Xilitolul este un îndulcitor folosit în gumă de mestecat, pastă de dinți, unt de arahide, bomboane, ciocolate, ketchup și alte produse asemănătoare. Odată ingerat, xilitolul poate provoca vărsături și letargie. Chiar și o cantitate mică de xilitol duce la hipoglicemie și ulterior la insuficiență hepatică.

Dacă suspectezi că pisica ta a înghițit un produs care conține xilitol, trebuie să contactezi urgent un veterinar, care poate stabili cât de gravă este situația.

8. Alcoolul și aluatul crud

Alcoolul folosit în cantități mari nu e sănătos nici pentru oameni, d-apoi pentru pisici! Odată ingerat, poate cauza vărsături, diaree și dificultăți de respirație. Dacă pisica ta a înghițit o cantitate mare de alcool sau produse care conțin alcool, există riscul să intre în comă. Consumul de alcool poate fi fatal.

Aici vorbim și despre aluatul crud. Dacă pisica ta înghite aluat crud, care face parte din lista de alimente toxice pentru pisici, drojdia ajunsă în stomac va fermenta carbohidrații din aluat și va produce etanol și dioxid de carbon. Acest lucru cauzează dezorientare, balonare, ataxie și uneori moarte. Există riscul și de aspirație pulmonară, hipotensiune și hipotermie.

9. Avocado

O cantitate mică de avocado probabil nu va cauza nicio problemă. Totuși, trebuie să fii precaut și să nu-ți lași pisica nesupravegheată pe lângă coji, sâmburi sau pulpă de avocado.

Acest fruct conține o substanță numită persin, care este o toxină fungicidă și poate dăuna pisicii tale. Simptomele toxicologice includ vărsături, diaree, congestie, și probleme cardiovasculare. Studiile arată că avocado poate cauza și acumularea lichidului în plămâni și în cutia toracică, iar cantitatea mare de grăsimi poate duce la pancreatită.

De ce trebuie să avem totuși mare grijă când animalele de companie se află prin preajma avocadoului? Pentru că încă nu există studii suficiente care să demonstreze cantitatea exactă de avocado îndeajuns să provoace reacții adverse.

10. Roșiile verzi

Deși roșiile coapte nu sunt considerate toxice, cele verzi conțin o subtanță numită solanină, care, consumată în cantități mari, poate duce la diaree, dureri abdominale, letargie, slăbiciune, confuzie, pupile dilatate și ritm cardiac crescut. Este important să menționăm și faptul că frunzele și tulpina plantei conțin solanină.

11. Cartofii cruzi

Cartofii cruzi, în special coaja acestora, conțin diverși alcaloizi toxici pentru pisici și alte animale care afectează sistemul gastrointestinal și neurologic, cauzând greață, diaree, slăbiciune, uneori chiar și convulsii sau moarte.

Conform veterinarilor, încă nu s-a stabilit o cantitate exactă care să provoace aceste simptome, motiv pentru care trebuie să mergi la veterinar dacă știi că pisica ta a mâncat cartofi cruzi, chiar dacă nu prezintă (încă) niciun simptom.

12. Hameiul din bere

Probabil primul gând care-ți trece prin cap când citești asta este „de ce ar bea pisica mea bere?” Ei bine, ai fi surprins/ă să vezi cât de multe pisici mănâncă sau beau produse care nu par deloc apetisante pentru ele. De aceea, trebuie să ne informăm din timp ca să știm la ce anume să atragem atenția.

Berea este unul dintre lucrurile pe care veterinarii ne recomandă să le ținem departe de pisici, mai ales ținând cont de faptul că tot mai mulți pasionați de bere preferă să o pregătească acasă folosind diverse kit-uri.

Nu mai menționăm conținutul de alcool, pentru că am vorbit deja despre alcool mai sus. În schimb, trebuie să vorbim despre hameiul din bere.

Hameiul este o plantă numită Humulus lupulus, iar inflorescența de hamei (deseori numită con) joacă un rol important în fabricarea berii, pentru că este un agent de stabilitate.

Conurile de hamei conțin o mulțime de substanțe toxice pentru pisici, inclusiv rășină, uleiuri esențiale și taninuri. Aceste substanțe toxice cauzează, de obicei, durere abdominală, vărsături, respirație excesivă și convulsii. În cazuri excepționale, intoxicația poate duce la hipertermie malignă. Această condiție duce la creșterea rapidă (și periculoasă) a temperaturii corporale.

13. Cocosul, apa de cocos și laptele de cocos

Cocosul conține prea mult potasiu și cantitățile mari pot duce la probleme de sănătate. 

Pe asta chiar n-am știut-o când am adoptat-o pe Cappuccino! Noi suntem cumpărătorii nr. 1 de cocos! Cine s-ar fi gândit că pisicile nu tolerează cocosul! Nu că i-am fi dat noi cocos, dar se întâmplă accidente când îl spargi și Cappuccino e mereu pe fază când pică ceva pe jos. Regula de trei secunde nu este o problemă pentru ea!

Lăsând glumele deoparte, nu se întâmplă nimic grav dacă pisica ta mănâncă o cantitate mică de cocos, atât timp cât este în formă naturală. Îți recomandăm să observi dacă nu apare un anumit disconfort abdominal după ce-ți alinți pisica cu un pic de cocos! Dacă pisica ta mănâncă cocos regulat, s-ar putea să adauge prea mult în greutate. Nu uita că secretul e în cantitate!

În concluzie…

Așadar, ce nu au voie pisicile să mănânce? Secretul constă de fapt în cantitatea produselor consumate. Pe când unele produse sunt absolut contraindicate pentru pisici (stafidele sau roșiile verzi, de exemplu), altele pot fi consumate în cantități foarte mici (ciocolata sau cocosul).

Știm prea bine că pisicile sunt foarte viclene și pun ochiul pe tot ce-i interzis! Din acest motiv, îți recomandăm să fii întotdeauna cu ochii pe orice schimbare de comportament care ar putea semnaliza o intoxicație. De asemenea, ascunde cât de bine poți orice produs care are un nivel ridicat de toxicitate.

Dacă nu ești sigur/ă de produsele permise în alimentarea pisicii, contactează un medic veterinar pentru ajutor. Iar dacă suspectezi că pisica ta a mâncat ceva toxic, mergi urgent la un consult veterinar.

Disclaimer: Membrii echipei Felinoteca nu lucrează în domeniul medicinei veterinare și nici nu au absolvit o facultate de medicină veterinară. Conținutul acestei platforme, precum și conținutul postat de orice membru al echipei Felinoteca pe rețele de socializare este strict informațional și educativ, se bazează pe cercetare (studii de specialitate, cărți de medicină veterinară, sfatul propriilor medici veterinari) și informații accesibile online și nu înlocuiește sfatul unui medic veterinar. Acest website NU este o platforma de diagnosticare sau tratare a bolilor de pisici. Pentru orice întrebări, te îndemnăm să consulți un medic veterinar. Echipa Felinoteca nu își asumă responsabilitatea pentru orice probleme sau riscuri apărute în urma consultării informațiilor prezentate pe felinoteca.ro.

Surse

Animal Care > Cats > Dangerous foods – macadamia nuts, and sweeteners.” Crookwell Veterinary Hospital.

Bread Ingestion in Pets on the Rise.” ASPCApro.

Caffeine.” American College Veterinary Pharmacists, 30 August 2022.

Can My Pet Eat Nuts? | Understanding Nut Dangers to Pets.” Animal Emergency & Referral Center of Minnesota.

Chocolate.” American College Veterinary Pharmacists, 30 August 2022.

Cristica, Cortinovis, and Caloni Francesca. “Household Food Items Toxic to Dogs and Cats.Frontiers, Veterinary Pharmacology and Toxicology, vol. 3, 2016.

5 Dangerous Foods You Should Avoid Giving Your Cat | Hill’s Pet.” Hill’s Pet Nutrition.

Gwaltney, Sharon M. “Chocolate Toxicosis in Animals – Toxicology.MSD Veterinary Manual.

Internet Myths and Rumors: Pet Toxin Edition.” ASPCA, 23 August 2016.

Juan, Sanchez M. “Methylxanthine Content in Commonly Consumed Foods in Spain and Determination of Its Intake during Consumption.” Foods, vol. 6, no. 12, 2017, p. 109.

Macadamia Nuts – cats.” Lort Smith.

Natália, KOVALKOVIČOVÁ, et al. “Some food toxic for pets.” Toxicology, vol. 2, no. 3, 2009, pp. 169-176.

Ollila, Erin. “Can Dogs & Cats Eat Avocados? | Hill’s Pet.Hill’s Pet Nutrition, 25 June 2021.

Persin.” Wikipedia.

Schmid, Renee, and Ahna Brutlag. “Macadamia Nut Poisoning.VCA Animal Hospitals.

Turner, Beth. “Safe and Unsafe Nuts and Seeds For Dogs & Cats.” Preventive Vet, 14 July 2021.

22 Household Items That Can Poison Your Cat.” Cat Healthy, 18 March 2021.

Xylitol Toxicity in Cats & Dogs.” Sunnyview Animal Care, 14 March 2016.