Pisicile au doar 400,000 de nefroni (unitatea funcțională a rinichilor), câinii – 800,000, iar oamenii – 2,000,000. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe pisici dezvoltă probleme la rinichi. De aceea, trebuie sa monitorizam atent de câte ori pe zi urinează o pisică.
De regulă, pisicile urinează de 2-4 ori pe zi. Totuși, acest număr este influențat de mai mulți factori, precum temperatura camerei, nivelul de activitate sau dietă. Dacă observi că pisica ta urinează mai des sau mai rar sau încearcă să facă pipi, dar nu reușește, contactează urgent un veterinar.
Dacă vrei să afli mai multe despre urinarea pisicilor, de câte ori urinează o pisică pe zi, la ce să atragi atenția și când să contactezi un medic veterinar, continuă să citești! Ți le explicăm noi pe toate!
De câte ori pe zi urinează o pisică?
De obicei, pisicile urinează de 2-4 ori pe zi. Un studiu bazat pe 11 pisici sănătoase și 8 pisici cu anumite probleme de sănătate a arătat că, în medie, pisicile sănătoase au urinat de 2.1 ori pe zi, iar cele cu probleme de sănătate au urinat, în medie, de 3.4 ori pe zi.
Trebuie să menționăm totuși că o pisică sănătoasă a urinat de 5 ori pe zi, iar câteva bolnave/cu infecții n-au urinat niciodată timp de o zi. Acest studiu demonstrează că, deși avem un număr mediu și o „regulă”, să zicem așa, nu ne putem baza întotdeauna pe acest număr, pentru că poate fi influențat de mai mulți factori. Iată câțiva dintre factorii care influențează de câte ori pe zi urinează o pisică:
- Sezon și temperatură. Dacă este mai cald, pisica va bea mai multă apă și, în consecință, va urina mai des.
- Preferințele pisicii. Unele pisici beau mai multă apă decât altele – atât timp cât asta a fost dintotdeauna preferința pisicii tale, adică dacă nu a început brusc să bea mai multă apă, și nu bea mai mult de 100ml/kg, este ceva normal. În această situație, pisica va face pipi des.
Află aici cum să-ți încurajezi pisica să bea mai multă apă!
- Nivelul de activitate zilnic. Mai multă activitate înseamnă mai multă apă. Dacă ne jucăm cu Cappuccino 30 de minute, domnișoara se oprește să bea apă de cel puțin 3-4 ori. Dacă ne jucăm cu ea de câteva ori pe zi, câte 30 de minute de fiecare dată, normal că va bea mai multă apă și va urina mai frecvent.
- Sexul. Unii motani urinează mai frecvent decât pisicile, pentru că uretra lor este mai lungă și mai îngustă.
- Factori psiho-sociali. Același studiu menționat mai sus arată că diverși factori psiho-sociali (anxietate, stres, schimbări mari în casă, schimbarea locuinței, călătoriile) pot influența frecvența urinării la pisici. De multe ori, dacă este stresata, o pisică urinează mai des.
- Dieta. Dacă pisica ta mănâncă mai multă mâncare umedă decât uscată, va urina mai frecvent, pentru că mâncarea umedă are o cantitate crescută de apă.
Vezi aici care sunt diferențele dintre mâncarea umedă și mâncarea uscată pentru pisici!
- Anumite probleme de sănătate. Dacă pisica deja are anumite probleme renale (sau alte afecțiuni, precum diabetul), trebuie să urmărești sfatul medicului veterinar în ce privește frecvența urinării.
- Anumite medicamente. Unele medicamente, precum diureticele, pot afecta cantitatea de urină produsă de pisică.
Așadar, deși veterinarii spun că, de regulă, pisicile urinează de 2-4 ori pe zi, cheia este, pur și simplu, să-ți urmărești pisica și să atragi atenția la orice schimbare. Dacă observi că pisica urinează mult sau prea des dintr-odată, trebuie să contactezi un medic veterinar cât mai repede. Problemele la rinichi la pisici se înrăutățesc extrem de rapid.
Pisica urinează mult vs. pisica urinează des și puțin?
Dacă vrem să ne dăm seama de câte ori pe zi urinează o pisică și dacă există vreo problemă din acest punct de vedere, este important să observăm dacă pisica urinează mult sau dacă pisica urinează des și puțin.
Dacă observi că pisica elimină o cantitate mai mare de urină decât de obicei, înseamnă că vorbim despre poliurie. Poliuria este asociată cu polidipsia, adica o sete crescută la pisici. Polidipsia este diagnosticată atunci când pisica consumă mai mult de 100 ml de apă/kg pe zi.
Dacă pisica urinează des și puțin, vorbim despre polakiurie și, de cele mai multe ori, este cauzată de infecții și inflamații la nivelul vezicii urinare.
Lucruri la care trebuie să atragi atenția în ce privește urina pisicii tale
Pentru a preveni sau anticipa eventuale probleme renale, îți recomandăm să urmărești cu atenție comportamentul pisicii tale din momentul în care o adopți. De ce? Pentru că, de exemplu, dacă nu știi de câte ori pe zi urinează pisica de obicei, nu-ți vei da seama dacă s-a produs o schimbare în frecvența urinării.
Continuă să citești pentru a descoperi cum să-ți dai seama dacă pisica ta simte vreun disconfort la nivelul tractului urinar.
Comportament
Trebuie să fii atent/ă la reacția/comportamentul pisicii atunci când urinează. De exemplu, dacă observi că pufoșenia ta se chinuie să urineze, dar totusi pisica nu poate urina, poate fi vorba despre strangurie (blocaj la nivelul uretrei) – aceasta este o urgență. Pisica trebuie să fie consultată de un medic veterinar imediat.
Alte comportamente anormale în ce privește urinarea sunt următoarele:
- Dacă petrece mult timp lângă litieră, dar totuși pisica nu urinează (de asemenea, poate fi o urgență, mai ales dacă este vorba de un motan).
- Dacă simte disconfort sau durere în timpul urinării (disurie).
- Dacă urinează lângă litieră (și dacă litiera nu este curățată de cel puțin 2 ori pe zi!).
- Dacă pisica urinează des și puțin.
- Dacă își „curăță” litiera după ce urinează sau defechează mult mai puțin decât înainte. Studiul pe care l-am menționat mai sus a demonstrat și faptul că pisicile sănătoase petrec mult mai mult timp curățându-și litiera după ce fac pipi decât cele cu o problemă de sănătate (23 secunde vs. 9 secunde). Oamenii de știință sugerează că pisicile bolnave ar putea asocia litiera cu durerea dacă li s-a întâmplat vreodată să simtă durere în timpul urinării. În plus, unele pisici cu insuficiență renală cronică prezintă un risc mai mare de dezvoltare a altor probleme care pot afecta mobilitatea sau cauza durere de articulații.
Urină în sânge (hematurie)
Un alt lucru la care trebuie să atragi atenția este urina din sânge. Unii veterinari afirmă că, uneori, urina din sângele pisicii nu are vreo boală serioasă în spate și pisicile care vin la consultație din acest motiv sunt perfect sănătoase. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne asumăm riscul și să lăsăm consultația pentru altă dată. De ce? Pentru că sângele în urina pisicii poate indica și infecții urinare sau pietre la rinichi, mai ales dacă urina este roșie sau observi mai des sânge în urina pisicii tale.
Dacă veterinarul confirmă că pisica este sănătoasă după ce a efectuat toate analizele necesare și nu mai observi sânge în urina pisicii ulterior, foarte bine! Dacă veterinarul depistează o problemă, vei fi cu inima împăcată că ai luat decizia corectă de a programa o consultație.
Vrei să știi cum să-ți transformi casa într-un spațiu sigur pentru pisici? Click aici!
Mirosul urinei
Și mirosul urinei poate indica anumite probleme. Probabil ai observat că uneori urina pisicii miroase a amoniac, pentru că, după o vreme, bacteriile din urină descompun ureea, astfel eliminând mirosul de amoniac. Acest miros de amoniac apare, de cele mai multe ori, dacă litiera nu este curățată frecvent.
Așadar, este normal ca urina pisicii sa aibă un miros specific. De obicei, urina pisicilor nesterilizate este mult mai puternic decât cel al pisicilor sterilizate. Dacă observi o schimbare în mirosul urinei pisicii tale (și dacă litiera este curățată corespunzător), s-ar putea să aibă o problemă urinară.
Culoarea urinei
Un alt lucru la care să atragi atenția este culoarea urinei. Urina pisicilor sănătoase este de un galben pal și transparentă sau, mai bine zis, nu este tulbure. Dacă este de un galben închis, roșietică, roz sau maro, s-ar putea să aibă o problemă urinară. Urina roșie necesită atenția imediată a medicului veterinar.
De ce pisica mea urinează mai frecvent/mai rar?
Iată câteva probleme urinare la pisici sau alte posibile cauze medicale care pot determina o pisică să urineze mai frecvent sau mai rar:
- Diabet (pisica va face pipi des)
- Insuficientă renala cronică
- Cistită idiopatică (dacă pisica urinează des și putin sau dacă pisica urinează rar)
- Cristaluria
- Infecții urinare
- Obstrucție renală (dacă nu poate urina)
- Insuficiență hepatică (care poate determina o pisică să bea mai multă apă și, automat, să influențeze de câte ori pe zi urinează pisica).
- Hipertiroidism (pisica va bea mai multa apa si, automat, va elimina mai multa urina).
Întrebări frecvente
Vezi mai jos răspunsul unor întrebări frecvente în ce privește urinarea pisicilor.
De ce miroase pisica a urină?
Pisica poate mirosi a urină dacă are vreo problemă cu tractul urinar. Este posibil ca pisicile care miros a urină să sufere de incontinență urinară sau să urineze prea des. Uneori, pisicile miros a urină dacă mirosul acesteia este foarte puternic.
Dacă pisica ta miroase foarte puternic a urină sau chiar dacă mirosul urinei pisicii tale s-a schimbat brusc, contactează un medic veterinar.
De ce fac pisicile pipi peste tot?
Deși tindem să credem că pisicile fac pipi peste tot ca să ne facă-n ciudă sau pentru că nu le place de noi sau din orice alt motiv similar, adevărul este că pisicile nu prea au capacitatea de a înțelege astfel de sentimente. Pe de altă parte, dacă văd că-i oferi atenție atunci când face pipi în afara litierei, s-ar putea să asocieze această activitate cu faptul că „hei, mă bagă-n seamă, ia s-o mai fac o dată, poate ne jucăm un pic de data asta!”
Iată 11 lucruri pe care să nu le faci niciodată dacă ai o pisică!
Totuși, acesta nu este unicul motiv pentru care o pisică urinează în afara litierei. Acest comportament (numit periurie de veterinari) poate fi asociat cu:
- litieră murdară sau poziția necorespunzătoare a litierei
- nisipul sau mirosul acestuia
- schimbări în rutina zilnică (un membru nou al familiei, de exemplu)
- stres
- anxietate
- schimbări hormonale
- infecție sau inflamație la nivelul tractului urinar.
Ce înseamnă CIF la pisici?
CIF se mai numește cistită idiopatică felină și este o afecțiune a tractului urinar inferior diagnosticată la pisicile care prezintă simptome care nu au o altă cauză medicală identificabilă. CIF-ul poate influența de câte ori urinează o pisică pe zi.
Surse:
Brooks, Wendy. “Inappropriate Elimination (House-Soiling) in Cats – Veterinary Partner.” Veterinary Partner.
Brown, Scott A. “Noninfectious Diseases of the Urinary System of Cats – Cat Owners.” MSD Veterinary Manual.
“Cat Having Problems Urinating: What You Need to Know About Why Your Cat Can’t Pee.” Emergency Veterinary Care Centers.
“Cat Peeing Everywhere? Here’s What You Need to Know.” Central Texas Veterinary Specialty & Emergency Hospital.
“Cat Peeing Everywhere? Here’s What You Need to Know.” Ingleside Animal Hospital.
“Cat Urine Marking – Daisy Hill Veterinary Clinic.” Daisy Hill Vet Clinic.
Dulaney, D.R., et al. “Quantification of Urine Elimination Behaviors in Cats with a Video Recording System.” Journal of Veterinary Internal Medicine, vol. 31, no. 2, 2017, pp. 486-491.
“Everything You Never Wanted To Know About Cat Urine.” Advanced Animal Care.
“The Japanese AIM injection to combat kidney disease in cats!!” AnimalCare, 28 November 2023.
“My Cat Won’t Pee: When Should I Be Worried?” Veterinary Medical Center of St. Lucie County.
Sawy, Amy. “How Often Do Cats Pee? Knowing Your Pet’s Health.” FVEAP, 2 October 2023.
Ward, Ernie. “Cat Pee 101: Is My Cat’s Urine Normal?” Pet Health Network.
“Why Is My Cat Peeing a Lot?” PetMD, 19 January 2023.
“Why is my cat peeing outside the litter box? | Oklahoma City Vet.” Putnam North Animal Hospital, 30 January 2023.
Youens, Lizzie. “Why does my cat smell?” Vet Help Direct, 10 March 2023.