Skip to main content

Sfatul zilei!

Pune la dispoziția pisicii multe suprafețe de zgâriat, în toată casa. Previi astfel zgârierea mobilierului sau altor suprafețe.

Casa pisicească

Cum îți pregătești casa pentru sosirea unei pisici?

Scris de iulie 1st, 2024No Comments

Vrei să adopți o pisică? Află cum să-ți pregătești casa pentru noul membru!

Înaintă să adopți o pufoșenie mică de pisică, trebuie să te asiguri că noul ei cămin este sigur pentru ea. Din păcate, mulți (khm-khm… noi 😀) adoptă o pisică fără să țină cont de foarte multe lucruri.

Trebuie să verifici interiorul și exteriorul casei tale pentru a înlătura orice lucruri care ar putea dăuna pisicii tale. Pe lângă asta, trebuie să mergi la cumpărături după produse precum cușcă, mâncare, litieră, nisip și altele.

Îți povestim întâi fiasco-ul din seara în care am adus-o noi pe Cappuccino acasă, apoi trecem la detalii!

Cum am adoptat-o pe Cappuccino?

Ia să-ți povestim cum am adoptat-o noi pe Cappuccino, că asta sigur o să te motiveze să citești în continuare!😀 Am băgat mâna în foc fără să ne gândim c-o să ne ardem!

Într-o seară, ne-am îndrăgostit de o pisicuță văzută într-un anunț pe olx. Am contactat proprietarul și ne-am înțeles să o luăm a doua zi după masă. Toate bune și frumoase, numai că noi nu prea ne dădeam seama că o să ne întoarcem cu pisica acasă (definiția negării).

Ca să fim cât se poate de sinceri – începusem să ne gândim că vrem o pisică cu două-trei zile în urmă, adică nici măcar nu știam sigur că urmează să o facem. Așa că n-am cumpărat nimic. Nu aveam nici măcar în ce să o luăm, ne-am dus cu un tote bag 🤦.

Domnul a coborât, ne-a dat-o, a zis că încă nu face la litieră și poftim, ne-am trezit cu pisica pe capul nostru! Nu că ne-am fi întristat, eram înebuniți după ea! Ei bine, când am ajuns acasă, ne-am dat seama că nu aveam absolut nimic pentru o pisică. Na, noi ne gândeam că mergem să facem cunoștință cu ea, nu că avea să o luăm chiar atunci… Naivii…

Așa că, domnul tată nou de pisică a luat un taxi (era ora 21:30) și s-a dus până la cel mai apropiat magazin de animale, sperând să-l găsească deschis, ca să-i cumpere litieră, nisip, bol de mâncare, mâncare, soluție de spălat pe jos… Că aparent avusesem casa dată cu soluție pentru gândaci și normal că nici nu ne-a trecut prin cap să spălăm pe jos.

Între timp, doamna mamă nouă de pisică a rămas cu domnișoara Cappuccino (era clar de la început cum avea să o cheme), care era un pic sălbăticuță, nu se sfia deloc și pusese stăpânire pe casa noastră din momentul în care am ajuns. Așadar, doamna încerca să o prevină pe domnișoara pufoasă să se apropie de locurile în care fusese dat cu spray pentru gândaci (na, București, nu ne judecați) și, deci, a tot alergat prin toată casa timp de 40 de minute după domnișoara Cappuccino.

S-a întors domnul tată nou de pisică cu toate celea și, ce credeți, doamna mamă de pisică se apucă de măturat (era prea târziu pentru aspirator, logic) și de spălat pe jos aproape de miezul nopții.

Pe scurt, de asta credem noi că suntem experți în ale subiectului. De atunci ne-am perfecționat cunoștințele și, dacă vrei să adopți o pisică și nu știi de unde să începi, apelează la noi pentru sfaturi! Ți le spunem pe toate de care ar fi trebuit să ținem cont noi!

Disclaimer: Domnișoara Cappuccino nu a avut de suferit în urma acestor evenimente. Ba dimpotrivă, i-a plăcut noua casă atât de mult, încât a doua zi dimineața și-a marcat teritoriul fix pe pat (deși se aflase că știe să facă la litieră)!

Checklist pentru interiorul casei

Pisicile sunt tare viclene și deseori își bagă nasul unde nu le fierbe oala. Despre ce vorbim?! Cappuccino are un instinct bine înrădăcinat care se trezește fix când uit eu ceva necorespunzător pe masă și în secunda doi e lângă obiectul respectiv. Bine că ne-am învățat noi și suntem pe fază. Bine, sunt și pisici mai liniștite care nu și-o caută cu lumânarea, caz în care vei fi norocos!

Ei bine, oricum îți va fi pisica, trebuie să ții cont de următoarele lucruri:

  • Ascunde ustensilele periculoase. Dacă pisica ta va avea acces la bucătărie, în garaj sau oriunde altundeva păstrezi diferite ustensile, încearcă să le ascunzi pe cât posibil în dulapuri, adică nu lăsa setul de cuțite sau fierul de călcat pe masă. De asemenea, dacă ai plită electrică, îți recomandăm să nu lași pisica niciodată singură în bucătărie. Cappuccino a sărit de câteva ori pe ea și a reușit cumva să o deblocheze și să o pornească. Noroc că eram noi acolo și am oprit-o. De atunci o scoatem din priză de fiecare dată când plecăm de acasă. Așadar, mai bine să nu riști!
  • Pregătește o cameră doar pentru pisică (dacă îți permite spațiul). Deși nu toate pisicile trebuie să fie izolate la început, unele se obișnuiesc mai greu cu noul lor locșor și au nevoie de stabilitate în perioada de tranziție. Dacă o iei de la un adăpost, cu atât mai mult! O casă întreagă poate fi copleșitoare dacă pisica și-a petrecut toată viața într-o cușcă. Pune bolul de mâncare, bolul cu apă, litiera și culcușul într-o cameră și lasă-ți pisica să se simtă confortabil. Treptat, îi vei da voie și în alte părți ale casei.
  • Păstrează ușa mașinii de spălat închisă. Dacă aduci o pisică în casa ta, îți recomandăm să-ți faci obiceiul de a păstra ușile mașinilor de spălat și uscat întotdeauna închise. Bineînțeles, după ce te asiguri că pisica nu este înăuntru! Pisicilor le plac spațiile închise de acest fel, dar, din păcate, mașina de spălat rufe nu este cea mai bună opțiune.
  • Instalează plasă la ferestre. Dacă stai la etaj, asigură-te că toate ferestrele sunt bine securizate cu plasă. Ai grijă – unele tipuri de plasă nu sunt foarte sigure și, ori se deschid ușor dacă te lași un pic peste ele (dacă sunt din alea care se deschid) ori se desprind rapid. Dacă ai balcon deschis, poți instala o plasă specială pentru pisici care acoperă complet balconul. Este un pic costisitoare, dar ține ani buni și îi va oferi pisicii tale posibilitatea de a se bronza un pic la soare!
  • Verifică plantele toxice. Puțini proprietari de pisici știu că foarte multe plante crescute frecvent în apartamente și în grădină sunt foarte toxice pentru animaluțele lor. Unele cauzează simptome mai lejere, pe când altele pot fi fatale. Află cum se numesc plantele pe care le ai în casă și verifică dacă pisicile le pot tolera. Dacă sunt toxice, le poți pune într-un loc inaccesibil pentru pisica ta.
  • Aruncă toate produsele de aromatizare. Spray-urile pentru toaletă, Airwick-urile pentru living-room, bețișoarele parfumate și uleiurile esențiale – toate acestea reprezintă riscuri pentru pisica ta. Știai că pisicile au un simț al mirosului de 14 ori mai puternic decât al nostru? Din acest motiv, toate produsele puternic parfumate pot fi dăunătoare pisicilor, cauzând probleme respiratorii și diferite alergii. Uleiurile esențiale, de exemplu, sunt absorbite rapid prin cavitatea bucală și prin piele, ulterior fiind metabolizate de ficat, care, din păcate, nu beneficiază de enzima necesară pentru a metaboliza și elimina cum trebuie efectele uleiurilor esențiale. Dacă vrei să le folosești în continuare, îți recomandăm să o faci doar într-o cameră bine aerisită în care pisica nu are acces.
  • Ascunde lucrurile care ar putea fi toxice. Toate soluțiile de bucătărie, de curățat baia, de spălat pe jos, de spălat rufe ș.a.m.d trebuie să fie puse într-un dulap sau, cel puțin, unde pisica să nu le poată ajunge. Aceste soluții sunt toxice și pentru noi, nemaivorbind despre blănoșii ăștia mici!
  • Asigură-te că sunt destule locuri în care pisica ta se poate ascunde. La început, pisica poate fi destul de timidă și va căuta să se ascundă unde poate – într-o cutie, sub pat sau sub dulap. În timp, se va obișnui cu locuința nouă și va petrece mai multă vreme lângă tine.
  • Ascunde medicamentele. Deși unele medicamente pentru uz uman sunt folosite și pentru animale, doza este mult mai mică pentru blănoșii noștri, motiv pentru care consumarea unor pastile pentru oameni precum ibuprofenul sau paracetamolul poate fi fatală. Pe lângă asta, pisicile sunt atrase de mirosul pastilelor împotriva anxietății și depresiei.
  • Securizează dulapurile și rafturile. Știm cu toții că pisicilor le place să se cațere peste tot. Cu cât mai sus, cu atât mai bine! De aceea, îți recomandăm să securizezi orice dulap pe care s-ar putea cățăra noul membru al familiei.

Checklist pentru exteriorul casei

Dacă stai la bloc, treci la secțiunea următoare. Dacă stai la casă, continuă să citești, pentru că am adunat niște detalii extrem de importante!

  • Limitează accesul la garaj. Îți recomandăm să limitezi accesul pisicii la garaj sau alte locuri de depozitare pentru a evita orice accidente-surpriză.

  • Investighează animalele vecinilor ca să vezi dacă sunt agresive sau prietenoase față de alte animale.

  • Verifică și plantele din afara casei și înlătură-le pe cele care sunt toxice.

  • Acoperă orice loc care ar putea servi drept litieră.

  • Asigură-te că nu folosești erbicide care sunt toxice pentru pisici.

  • Pune câteva boluri de apă în jurul casei, dar nu uita să le speli cât mai frecvent și să le schimbi apa zilnic.

  • Schimbă locul otrăvii pentru șoareci. Foarte multe animale de casă mănâncă otravă pentru șoareci întâmplător și ajung la urgențe. Așadar, îți recomandăm să pui otrava în locuri complet inaccesibile pentru pisica ta.

  • Dacă străzile de lângă casă sunt aglomerate, găsește o metodă prin care să previi pisica să iasă în stradă.

Ce trebuie să cumpăr înainte să adopt o pisică?

Adoptarea unei pisici poate fi extrem de emoționantă, așa că este absolut în regulă dacă uiți să cumperi anumite lucruri. De asta suntem noi aici, să-ți aducem aminte!

Așadar, ce trebuie să ai în casă înainte să adopți o pisică? Ia să vedem!

1. Geantă sau cușcă de transport. Vei avea nevoie de ea pentru a aduce pisica acasă, iar ulterior o vei folosi pentru vizitele periodice la veterinar, cât și pentru călătorii.

2. Litieră. Alege o litieră destul de largă. Dacă ai mai multe pisici, trebuie să ai o litieră pentru fiecare.

3. Nisip. Alege cu grijă nisipul și, odată ce aduci pisica în casă, încercă să observi dacă îi convine nisipul sau nu. Unele pisici au anumite preferințe. Pe lângă asta, pot dezvolta alergii la anumite tipuri de nisip.

4. Lopată pentru nisip. Alege o lopată mai mare, ca să poți curăța litiera mai rapid și mai ușor.

5. Pungi pentru nisip. Pungile pentru nisip trebuie să fie mereu la îndemână!

6. Bol pentru mâncare. Alege un bol pentru mâncare din ceramică sau din metal, pentru că sunt mai rezistente atât față de uzură, cât și față de bacterii. Fiecare pisică trebuie să aibă bolul propriu.

7. Bol pentru apă sau dispenser tip fântână. Ai grijă să pui bolul de apă cât mai departe de mâncare și litieră.

8. Mâncare umedă/uscată pentru pui de pisică sau pisică adultă. Alege mâncarea în funcție de vârsta pisicii adoptate. Fii atent/ă la ingrediente!

9. Accesorii, precum un pat pentru pisici, o pătură, un pat care poate fi atârnat de calorifer sau un ansamblu de joacă pentru pisici. Pisica ta se va acomoda mult mai ușor dacă va avea un loc al ei, pe care să-l îmbăieze cu mirosul propriu! Dacă este posibil, montează niște rafturi care să-i servească drept loc de relaxat sau chiar alergat! Nu uita că pisicilor le place să stea cât mai sus, nu degeaba se urcă pe draperii, dulapuri, frigidere și oriunde altundeva se pot uita la noi de sus!

10. Jucării pentru pisici. Este foarte important să avem și diferite jucării la îndemână, pentru a vedea care-i sunt pe plac. Ai grijă să nu mănânce nicio jucărie!

11. O zgardă și o plăcuță pe care să adaugi numărul tău de telefon sau adresa, în caz că se pierde pisica. Ai grijă să alegi o zgardă care se desface ușor. Dacă, de exemplu, pisica ta se agață de vreo ramură de copac, zgarda trebuie să se desfacă ușor, ca pisica să nu rămână agățată de ea.

13. Soluție de spălat pe jos non-toxică pentru animale. Majoritatea soluțiilor pe care le folosim noi sunt toxice pentru pisici. Putem să rămânem la aceleași soluții de curățare a chiuvetei, de exemplu, pentru că o clătim bine înainte să dăm voie pisicii să intre în baie. Când vine vorba de spălat pe jos, se recomandă să folosim o soluție non-toxică, pentru că este dificil să izolăm pisica până podeaua se usucă complet. Iar dacă blănoșii noștri calcă pe podeaua udă, ulterior vor ingera soluția când se își vor spăla lăbuțele.

14. Foarfece pentru gheare. Alege un foarfece conceput special pentru pisici. NU folosi foarfecele pentru uz uman.

15. Perie și pastă de dinți pentru pisici. Deși această informație nu este prea răspândită printre stăpânii de pisici, este absolut necesar să le curățăm dinții pentru a preveni infecții, depozitare de tartru și diferite boli, precum gingivita.

16. Perie pentru pisici (dacă știi ce fel de blană are). Peria ar trebui aleasă doar după ce știi cu siguranță ce tip de blană va avea pisica ta, pentru că există diferite produse destinate anumitor tipuri de blană.

17. Șampon pentru pisici. Dacă știi că pisica ta va petrece mult timp afară, îți recomandăm să te echipezi cu un șampon pentru pisici. S-ar putea să fii nevoit să-i faci băiță mai des decât te aștepti, mai ales dacă pisoiul adoptat va fi năzbâtios și curios!

18. Prosop pentru pisici. Șamponul vine la pachet cu prosopul pentru pisici. Unele prosoape au și dinți din silicon care te vor ajuta să piepteni blana pisicii tale după baie. Alte produse au găuri speciale pentru lăbuțe, ca să poți înfășura pisica cât mai ușor (te-ar putea ajuta și la tăierea ghearelor!).

19. Spray cu feromoni. Dacă știi că pisica adoptată se obișnuiește mai greu cu locurile și oamenii noi, poți să apelezi la un spray sau difuzor cu feromoni care-i va calma spiritele.

Surse

Benson, Kia. “Essential Oils and Cats.” Pet Poison Helpline.

Bringing a New Cat Home.” Best Friends Animal Society, 28 November 2018.

DK Publishing, Inc. Staff. Complete Cat Care. Edited by Sam Atkinson, Dorling Kindersley Limited, 2014.

Edwards, Alan. The Ultimate Encyclopedia of Cats: Breeds & Care. Anness Publishing Limited, 2020.

How can I help my cat adjust to a new home? – RSPCA Knowledgebase.” kb.rspca.org.au, 3 March 2023.

McGinnis, Terri. The Well Cat Book: The Classic Comprehensive Handbook of Cat Care. Random House Publishing Group, 1996.

Yates, Brett. “How to Prepare for Your New Cat’ s First Few Days.Michelson Found Animals Foundation.