Pentru a spori longevitatea vieții pisicilor domestice, veterinarii recomandă stăpânilor de pisici să le țină preponderent în casă. Deși acest lucru este benefic din anumite puncte de vedere, este și în defavoarea pisicilor.
Pisicile au nevoie de factori stimulanți precum jucăriile interactive, suporturile de ascuțit ghearele sau ansamblurile de joacă pentru a se simți în siguranță, a-și satisface instinctele și a-și consuma energia.
Ce este de fapt acest home enrichment despre care ne tot spun veterinarii, ce se întâmplă dacă pisica nu are destui factori stimulanți în jurul ei și cum alegem accesoriile potrivite pentru pisica noastră? Continuă să citești pentru a afla răspunsurile!
Ce înseamnă cat enrichment?
În engleză i se spune enrichment. În română, ne-am putea referi la acest lucru drept îmbogățire, deși nu este chiar un echivalent perfect. Acest termen se referă la toate modificările aduse unui mediu care sunt spre beneficiul locuitorilor acestui mediu. În acest context, vorbim despre asigurarea necesităților fiziologice cu ajutorul apei sau mâncării, precum și introducerea diverselor posibilități de stimulare corporală (exerciții fizice) sau psihologică (instinctul prădător, necesitatea de interacțiune socială).
Pisicile care se plimbă pe afară au parte de foarte mulți factori stimulanți – păsări, insecte, oameni, mașini, copaci și alte obiecte care le atrag atenția. Pisicile sunt intrisec niște creaturi curioase și inteligente, dar și niște prădătoare iscusite.
Ei bine, dacă o felină stă doar în casă, acest mediu devine static și previzibil. La început, pisica va petrece destul timp explorând fiecare colț al casei. Odată ce se obișnuiește cu mediul în care trăiește, are nevoie de alte elemente care să-i stimuleze instinctele naturale. Altfel, pisica va începe să prezinte probleme de comportament, își va „vărsa” instinctul de a vâna asupra pantofilor, hainelor sau mobilierului și, în timp, poate dezvolta chiar și probleme de sănătate.
Ce probleme de comportament apar în lipsa unui mediu destul de stimulant?
Am menționat mai sus că pisicile care nu au parte de destui factori stimulanți deseori dezvoltă probleme comportamentale care, în timp, pot duce și la probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:
- Mieunat excesiv și hiperexcitabilitate în timpul nopții.
- Spălare excesivă a blănii sau alte tulburări compulsive. Cappuccino, de exemplu, își spăla lăbuțele până la sânge până ne-am dat noi seama că avea nevoie de mai multă interacțiune/mai mulți factori stimulanți.
- Ascuțitul ghearelor de mobilier.
- Urinare sau defecare în afara litierei.
- Mâncat excesiv și alte tulburări de alimentație.
- Agresivitate.
- Anxietate.
- Pisica nu va răspunde pozitiv la tentative de dresaj.
De cele mai multe ori, problemele comportamentale menționate mai sus apar ca urmare a faptului că pisicile sunt plictisite și caută alte lucruri către care să-și îndrepte energia și instinctele.
Click aici pentru a afla rezultatele unui studiu despre bunăstarea pisicilor și problemele de comportament.
Ce jucării sau accesorii se potrivesc pisicii tale?
Din fericire, există o mulțime de jucării și accesorii pentru pisici pe piață! Totuși, este important să observăm ce preferințe are pisica noastră înainte de a cumpăra anumite accesorii, în special dacă sunt costisitoare.
În plus, pentru a ne da seama ce jucării și accesorii ar putea să le placă pisicilor noastre, trebuie să încercăm să privim mediul în care trăim prin ochii lor. Pisicile văd lumea complet diferit față de cum o vedem noi. Continuă să citești pentru a afla mai multe detalii!
De regulă, acestea sunt accesoriile de care se bucură orice pisică!
1.Suport pentru ascuțit ghearele
Știai că ascuțitul ghearelor de mobilier este una dintre cele mai frecvente probleme de comporament raportate de stăpânii de pisici? Rezultatele unui studiu au arătat că 84% dintre pisicile consultate la un anumit cabinet veterinar din Statele Unite au prezentat această problemă de comportament. Așadar, dacă vezi că pisica ta își tot ascute ghearele de canapea, e timpul să-i cumperi un suport pentru ascuțit ghearele.
Oamenii de știință sugerează că ascuțirea ghearelor nu este doar o plăcere pentru pisici. Acest exercițiu susține sănătatea ghearelor, le ajută să-și marcheze teritoriul lăsând în urma lor semne vizuale și olfactive și le ajută să-și întindă mușchii.
Dacă ai cumpărat un suport pentru ascuțit ghearele și observi că pisica ta nu-l prea folosește, nu te da bătut/ă! Știai că pisicile au preferințe și când vine vorba de acest accesoriu? Același studiu menționat mai sus a demonstrat următoarele lucruri:
- puii de pisică preferă suportul pentru ascuțit ghearele din carton care are forma S.
- masculii sterilizați preferă suportul vertical pentru ascuțit ghearele.
- pisicile petrec mai mult timp ascuțindu-și ghearele dacă au un suport fie din carton, fie acoperit de sfoară comparativ cu suporturile acoperite cu diverse materiale textile.
- suporturile „echipate” cu diverse substanțe stimulante, precum iarba mâței, au sporit timpul de ascuțire a ghearelor.
Pe scurt, ideea este să încerci mai multe produse până-l găsești pe cel care satisface toate preferințele pisicii tale!
Aici trebuie să aducem în discuție și aspectul pe care l-am menționat mai devreme – să încercăm să vedem lumea prin ochii pisicilor noastre. Dacă observăm că pisica este complet dezinteresată de suportul de ascuțit ghearele, nu trebuie să renunțăm imediat la el. Putem încerca să-i atragem atenția asupra lui cu ajutorul jucăriilor. De exemplu, putem folosi o jucărie-undiță pentru a motiva pisica să se atingă de suport. Dacă folosim această metodă în mod constant, pisica își va da seama că-l poate folosi pentru a-și ascuți ghearele.
2. Tunel pentru pisici
Un tunel pentru pisici poate îmbogăți considerabil mediul pufoșeniei tale! Acesta este un accesoriu perfect care îi oferă posibilitatea de a se ascunde, de a pândi jucăriile sau de a te pândi pe tine! Multe tuneluri au și diverse accesorii – mingi sau elemente care foșnesc, de exemplu – care le sporesc potențialul.
Click aici pentru a afla cum să-ți pregătește casa pentru sosirea unei pisici!
3. Hamac suspendat pentru pisici
Pisicilor care stau numai în casă le place foarte mult să se uite pe geam, pentru că acolo li se deschide lumea! Dacă pisica ta are un spațiu pe care să stea pentru a-și satisface curiozitatea, foarte bine! Dacă nu are, îți recomandăm să cumperi un hamac suspendat pentru pisici pe care să-l anini lângă fereastră.
Recomandăm acest accesoriu în special pentru stăpânii de pisici care sunt plecați mai toată ziua. Pisicile (mai ales cele care suferă de anxietate de separare) sunt destul de sensibile atunci când sunt lăsate singure pentru o perioadă mai lungă. Posibilitatea de a urmări păsările, insectele, oamenii și orice altceva dincolo de fereastră este o metodă excelentă de a preveni plictiseala și anumite comportamente distructive. Pe lângă asta, pisica ta se va încălzi confortabil la soare!
4. Jucării pentru pisici
Primul sfat pe care-l oferim oricărui stăpân de pisică este să aleagă cu grijă ce jucării îi cumpără pisicii sale. Foarte multe jucării nu sunt sigure pentru pisici, în special dacă acestea suferă de pica (adică pisicile care mănâncă lucruri necomestibile).
Îți recomandăm să eviți jucăriile cu pene, ață sau elastic sau, cel puțin, să i le dai pisicii tale doar când o poți supraveghea. Până și pisicile care nu suferă de pica mănâncă astfel de „elemente decorative” pentru că devin prea entuziasmate și na… își pierd capul!
Pisicile au preferințe și când vine vorba de jucării! De asta le iubim noi atât de mult, nu?! De exemplu, Cappuccino se joacă doar cu un fel anumit de șoareci și cu un fel anumit de mingi. La alte jucării nu se uită, indiferent de cât de strălucitoare sau sonore sunt. Am cumpărat o grămadă de jucării de care nici nu s-a atins!
Dacă vrei să fii cât mai econom/ă, iată câteva recomandări:
- nu arunca cutiile din casă; transformă-le în ceva interactiv pentru pisica ta! acestor feline le place la nebunie să se ascundă în cutii, să doarmă pe cutii, să pândească jucării ascunse în cutii.
- nu arunca pungile din hârtie; rupe toartele pungilor (ca pisica să nu se blocheze în acestea) și lasă-le prin casă; n-o să dureze prea mult până o să-ți sară pisica-n cale dintr-o pungă de hârtie!
- nu arunca cartonul de la hârtia igienică; pisicilor le place la nebunie să se joace cu el!
- șervețelele de hârtie – Cappuccino e foarte fericită dacă-i aruncăm un șervețel de hârtie mototolit; n-o mai interesează nimic altceva!
5. Accesoriu gustări pisici
Un accesoriu gustări pisici este de fapt o jucărie care permite ascunderea gustărilor în așa fel încât pisicile să încerce să le găsească și să le mănânce. Este o metodă perfectă de a-ți stimula pisica!
Dacă nu vrei să cumperi un astfel de produs, este foarte ușor să-l confecționezi singur/ă acasă. Trebuie doar să alegi o cutie (mai trainică!) și să-i faci mai multe găuri mici. Aruncă câteva gustări în cutie și dă-i voie pisicii tale să le găsească și să le savureze! Această activitate satisface instinctul prădător al pisicilor, curiozitatea și papilele gustative!
Descoperă 10 produse casnice toxice pentru pisici!
6. Ansamblu de joacă pentru pisici
Specialiștii confirmă că un ansamblu de joacă pentru pisici nu este doar un spațiu în care acestea să doarmă sau să se joace. Este locul din care pisicile pot urmări în liniște ce se întâmplă în casă. De asemenea, ansamblul poate fi un loc sigur în care pisica ta să se ascundă dacă-i este frică sau se simte amenințată – de exemplu, când sunt oameni străini în casă.
Un ansamblu de joacă pentru pisici este doar una dintre multitudinea de metode la care putem apela pentru a asigura un astfel de loc sigur pentru pisicile noastre. Ai putea să instalezi diverse rafturi sau alte elemente care să-i ofere pisicii tale atât oportunitatea de a se cățăra/alerga, cât și un refugiu.
Vezi aici niște idei extraordinare de enrichment pentru pisica ta!
Lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când alegem accesorii pentru pisici
Există anumite detalii de care trebuie să ținem cont când suntem în căutarea accesoriilor și jucăriilor pentru pisici. Iată câteva dintre ele:
- dacă pisica are vreo boală sau anumite probleme fizice care îi limitează mișcările
- dacă pisica ia anumite medicamente
- dacă pisicii tale îi este frică de ceva
- dacă pisica ta a suferit o experiență traumatizantă
- dacă pisica ta poate deveni agresivă și în ce situații
- ce o relaxează cel mai mult pe pisica ta
- cât timp poți dedica pisicii tale (dacă nu ai prea mult timp, trebuie să alegi o jucărie mult mai stimulantă și care nu necesită supravegherea ta)
- ce probleme de comportament are pisica – de exemplu, dacă problema este în faptul că își ascute ghearele de canapea, trebuie neapărat să cumperi un suport de ascuțit ghearele; dacă pisica miaună foarte des dimineața pentru că îi este foame, concentrează-ți atenția asupra jucăriilor în care poți ascunde gustări
- câte animale sunt în locuința ta și dacă va apărea un conflict din cauza accesoriilor/jucăriilor – de exemplu, jucăriile unde pot fi ascunse gustările pot crea conflicte
- dacă mai sunt alte animale în casă, trebuie să te asiguri că accesoriile cumpărate nu le vor dăuna cu nimic atât din punct de vedere medical (alergii, de exemplu), cât și din punct de vedere fizic/practic (să nu cadă obiectul respectiv peste unul dintre animale, de exemplu)
- dacă accesoriile pentru pisica ta nu limitează spațiul celorlalte animale, întrucât acest lucru poate crea un conflict
- dacă aveți copii sau nou-născuți în familie, accesoriile și jucăriile trebuie să fie sigure și pentru cei mici
Surse
Caron, Amanda. “Beyond the Cat Tree: Feline Enrichment for the New Behavior Consultant.” The IAABC JOURNAL.
“Cats that Lick Too Much.” Cornell University College of Veterinary Medicine.
“Cat Toys and How to Use Them.” PAWS.
Ellis, Sarah. “Environmental enrichment for the domestic cat – an introduction.” Veterinary Nursing Journal, vol. 22, no. 12, 2007, pp. 19-23.
“Environmental Enrichment for Indoor Cats.” The Drake Center.
“How to Choose the Right Toys for Your Cat.” Small Door Veterinary.
Pack, Carrie. “California man builds cat paradise, helps fund FIP research – Adventure Cats.” Adventure Cats, 29 September 2017.
Strickler, Beth L., and Elizabeth A. Shull. “An owner survey of toys, activities, and behavior problems in indoor cats.” Journal of Veterinary Behavior, vol. 9, no. 5, pp. 207-214.
Vitale Shreve, Kristyn R., et al. “Social interaction, food, scent or toys? A formal assessment of domestic pet and shelter cat (Felis silvestris catus) preferences.” Behavioural Processes, vol. 141, no. 3, 2017, pp. 322-328.
“What Current Science Tells Us About Cat Play.” Fear Free Pets.
“Why environmental enrichment is important for cats.” Belle Mead Animal Hospital, 12 July 2023.
Zhang, Lingna, and John J. McGlone. “Scratcher preferences of adult in-home cats and effects of olfactory supplements on cat scratching.” Applied Animal Behaviour Science, vol. 277, 2020.