Skip to main content

Sfatul zilei!

Pune la dispoziția pisicii multe suprafețe de zgâriat, în toată casa. Previi astfel zgârierea mobilierului sau altor suprafețe.

Comportament și dresaj

Miaună pisica? Iată care sunt motivele!

Scris de iulie 1st, 2024No Comments

Știai că pisica miaună numai la oameni? În sălbăticie, pisicile comunică cu ajutorul simțului olfactiv sau marcându-și teritoriul. De-a lungul timpului, aceste feline inteligente au învățat să miaune. Bine, miaună pisica oricum cât este pui, dar, în mod normal, acest obicei dispare după un an.

John Wright, un psiholog de la Mercer University din Georgia, Statele Unite, care studiază comportamentul animalelor, a afirmat că această adaptare evolutivă a pisicilor este mult mai complexă decât pare. Pisicile ajung să dezvolte un repertoriu întreg de sunete utilizate în diverse contexte. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să răspunzi pisicii tale când miaună și să primești o replică, știi despre ce vorbim!

Dar de ce miaună pisica de fapt? De ce miaună pisica întruna? De ce miaună pisica noaptea? De ce pisica miaună la litiera? Continuă să citești pentru a afla 9 motive pentru care miaună o pisică!

1.Pisica vrea atenție

Știai că pisicile sunt mult mai fericite dacă au parte de atenția stăpânilor lor? Rezultatele unui studiu au arătat că stăpânii care petrec mai mult timp cu pisicile lor au mult mai puține probleme precum mieunatul excesiv.

Foarte multe pisici miaună când vor atenție. John Wright, psihologul menționat anterior, a afirmat că pisicile deseori se folosesc de această metodă de comunicare pentru scopuri „manipulative”, adică pentru a primi ce vor.

Vă dăm exemplul nostru. De fiecare dată după ce luăm cina și mai stăm la masă să vorbim sau să bem un ceai, Cappuccino se poziționează la intrarea în bucătărie și începe a mieuna. Miaună pisica, miaună întruna, până primește ce vrea! Noi știm prea bine că vrea atenție și joacă! Dacă îi răspundem, continuă să „vorbească” cu noi până ne ridicăm de la masă și chiar ne jucăm cu ea!

Iată 11 lucruri pe care să nu le faci dacă ai o pisică!

Unele pisici vor mai multă atenție, altele nu sunt atât de sociabile. Nu trebuie să-ți pedepsești pisica dacă miaună pentru că vrea să petreacă mai mult timp cu tine. Nu uita că tu ești întregul ei univers! Asta, desigur, dacă stă numai în casă.

Totuși, nu trebuie nici să încurajezi acest comportament „manipulativ”. Nu striga la ea și nu o pedepsi. În schimb, încearcă să nu-i atragi atenția deloc dacă știi sigur că acesta este motivul pentru care pisica miaună încontinuu. Așteaptă un moment în care nu mai miaună și oferă-i atenție fix atunci. În acest mod (și doar dacă te ții și tu de această metodă o perioadă mai lungă!), pisica va reține că primește atenție atunci când nu miaună.

2. Pisica încă este pui

O mulțime de pisici adoptate sunt aduse înapoi la centrele de adopții, pentru că miaună foarte mult, în special noaptea.

Dacă planifici să adopți un pui de pisică, trebuie să ții cont de faptul că puii de pisică miaună foarte mult, mai ales dacă sunt pui-puiuți, micuți-micuți. Nu trebuie să te enervezi pe un pisic care miaună, bietul de el! Puii au nevoie de mult mai multă atenție, mult mai multă grijă și mult mai multă joacă decât pisicile adulte.

De foarte multe ori, puii de pisică miaună noaptea, pentru că au foarte multă energie și vor să se joace. În acest caz, îți recomandăm să te joci cu pisicuța ta înainte de culcare, atunci când este cea mai activă. Astfel, o vei obosi și poate-poate rezistă până dimineață fără să te trezească. Desigur, riști să te trezești cu dilema „de ce miaună pisica dimineața?” Surpriză-supriză! Probabil din același motiv, ha-ha!

Click aici pentru a afla totul despre nutriția puilor de pisică și cum să-i hrănești dacă sunt abandonați!

3. Formă de salut

Ai o pisică care miaună întruna când vii acasă? Bucură-te! Aceasta este o formă de salut. Pisica ta îți arată că i-a fost dor de tine, te-a așteptat și acum este mulțumită că ai ajuns cu bine acasă! Unele pisici mai sociale miaună și când dau peste stăpânii lor prin casă!

În această situație, nu prea ai ce să faci. Ai putea, desigur, să încerci să o ignori, dar… cum să ignori un suflet drag care-ți spune cât de bucuros e să te vadă ajuns în siguranță acasă?…

4. Cere mâncare

Dacă îi este foame, să nu te miri dacă pisica miorlăie… Aceste creaturi adorabile pot fi destul de curajoase când vine vorba de mâncare!

Dacă pisica este obișnuită cu un program anumit de „hrănire”, va începe să miaune dacă vede că a trecut vremea mesei și încă n-a primit ce aștepta. Pisicile au propriul lor ritm circadian, adică un ceas intern care le spune când trebuie să se trezească, când trebuie să doarmă, când să mănânce, când să bea etc.

Unele pisici învață să miaune chiar dacă nu e timpul de mâncare, dar totuși prind pe cineva intrând în bucătărie. Poate, poate primesc ceva…

Totuși, nu ceda vocii îmbietoare și ochilor drăguți. Dacă încă n-a sosit timpul pentru mâncare, ignoră insistența pisicii și dă-i de mâncare la momentul potrivit – îți recomandăm să o faci când nu mai miaună pisica pentru a-i arăta că nu primește mâncare dacă miaună.

Vrei să știi cât trebuie să mănânce o pisică adultă? Click aici!

5. Pisica se simte singură

Mulți stăpâni de pisici aleg să pună camere video în casă pentru a-și supraveghea pisicile când rămân singure. Ei bine, așa observă stăpânii că miaună pisicile lor până răgușesc! Le e dor de voi, dragii iunitori de pisici! Contrar așteptărilor noastre, și pisicile au nevoie de interacțiune în mod regulat. Dacă sunt lăsate singure pentru o perioadă mai lungă, vor mieuna a dor și singurătate! În acest caz, s-ar putea să vezi că pisica miaună la ușă și chiar zgârâie ușa.

Pentru a-ți ajuta pisica să „supraviețuiască” orele petrecute singură, încearcă să-ți faci casa mai cat-friendly. Cumpără mai multe jucării, instalează diverse construcții concepute special pentru pisici sau caută un hrănitor pentru păsări care poate fi montat pe fereastră. Astfel, pisica va avea parte de mai mulți stimuli și nu va avea timp de mieunat!

6. Stres și anxietate

De obicei, pisicile stresate miaună mai mult. Iată câteva lucruri care îți pot stresa pisica:

  • Membru nou în familie – fie bebeluș, fie un alt animal de companie
  • Pierderea unui membru al familiei
  • Plecarea unui membru al familiei într-o vacanță mai lungă
  • Schimbări mari în casă (renovări, de exemplu)
  • Schimbarea locuinței
  • Singurătate și plictiseală
  • Călătoriile
  • Schimbări în rutina zilnică
  • Oaspeți și sunete puternice
  • Mirosuri prea puternice
  • Oglinzile – pisicile nu înțeleg conceptul de reflexie, iar pisica pe care o vede în oglindă este o pisică străină pe teritoriul lor
  • Conflicte cu alte pisici
  • Litiera, bolul cu apă sau bolul cu mâncare nu sunt poziționate bine sau nu sunt curățate suficient de des (de exemplu, dacă pisica miaună la litieră, s-ar putea să te roage să i-o cureți mai des)
  • Prea multă atenție

Un studiu axat pe bunăstarea pisicilor domestice a demonstrat că, de foarte multe pri, pisicile sunt stresate din cauza mediului în care trăiesc, adică pentru că locuința lor nu este destul de cat-friendly. De exemplu, s-a confirmat că prezența mai multor spații în care pisica să se poată ascunde îmbunătățește considerabil starea pisicii.

Dacă nu știi cum să-ți transformi locuința într-un spațiu cât mai sigur pentru pisici, click aici!

Pe scurt, există foarte multe motive care pot explica de ce miaună pisica mult când vorbim anume despre factorii socio-emoționali. Trebuie să analizezi situația din casă și să investighezi mediul în care trăiește pisica pentru a depista și îndepărta orice stresori. Dacă ai reușit să faci asta, dar pisica miaună în continuare, contactează un medic veterinar. Acesta îți poate recomanda un tratament medicamentos pentru stres sau te poate ajuta cu niște investigații medicale pentru a exclude posibilitatea unei boli.

7. Pisica îmbătrânește

Foarte multe pisici senioare încep să miaune mai mult de la o vreme. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să ignori acest comportament. Dacă pisica miaună mult și are o vârstă înaintată, ar fi bine să o duci la un veterinar, întrucât s-ar putea să o deranjeze ceva. Riscul de a dezvolta probleme precum hipertiroidita sau insuficiență renală este mult mai mare la pisicile senioare.

Dacă pisica este în vârstă, putem să-ți răspunedm și la întrebarea „de ce miaună pisica noaptea?” Odată ce înaintează în vârstă, aceste pufoșenii pot suferi de o disfuncție cognitivă, adică pot deveni ușor dezorientate. Multe pisici aflate în această situație miaună noaptea. Unii veterinari spun că o lumină de veghe le-ar ajuta. Totuși, noi îți recomandăm o consultație la veterinar pentru a te asigura că pisica ta nu suferă de vreo afecțiune.

8. Pisica este în călduri

Offf, știm ce înseamnă mieunat de motan în călduri, mieunat de pisică în călduri – sau, mai bine zis, miorlăit de motan și miorlăit de pisică, nu? Sunetele pe care le scot în perioada aia sunt orice numai nu mieunături drăguțe cu care ne trezesc dimineața! Totuși, acest comportament este absolut normal pentru pisici.

Pisicile miaună necontenit când sunt în călduri, iar un motan care miaună probabil a simțit miros de pisici în călduri. Există mai multe soluții (nu le recomandăm pe toate, desigur, dar e datoria noastră să te informăm):

  • Sterilizarea
  • Să lași pisica să intre periodic în călduri
  • Să-i găsești un partener

Recomandarea noastră e să-ți sterilizezi pisica. În acest mod, nu vei scăpa doar de mieunatul excesiv la pisici, ci îți vei scăpa și pisoiul de anumite probleme care pot apărea în timp din cauza faptului că nu a fost sterilizat.

9. O deranjează ceva

Ai exclus celelalte motive? Ai înlăturat orice factori stresanți? Încă miaună pisica? S-ar putea să o deranjeze ceva. Există o mulțime de afecțiuni de care pot suferi pisicuțele care miaună foarte mult.

De exemplu, hipertiroidita sau insuficiența renală sunt deseori diagnosticate în urma unei consultații la pisici care miaună. Poate fi vorba și de dureri de articulații, dureri cauzate de traume sau disconfort abdominal.

De obicei, mieunăturile excesive de pisici cauzate de o boală apar destul de brusc, deci e destul de ușor să-ți dai seama dacă e vorba de vreo afecțiune medicală. În plus, dacă pisica scoate sunete ciudate pe care nu le-ai auzit până acum, este foarte posibil ca motivul să fie un disconfort fizic.

Vrei să afli de câte ori pe zi urinează o pisică și de ce miaună pisica în timp ce urinează? Click aici!

Întrebări frecvente

De ce miaună pisica după naștere?

O pisică care miaună după naștere probabil cere mai multă atenție sau mai multă mâncare (pisicile care alăptează au nevoie de mult mai multă mâncare decât cele care nu alăptează). Încearcă să-i dai mai multă mâncare și vezi dacă se schimbă ceva.

Alte motive care pot determina pisica-mamă să mieune sunt factorii stresanți din jurul ei, schimbările hormonale, stresul, instinctul de a-și proteja puii, lipsa confortului și anxietatea de separare (dacă pisica-mamă este separată de pui pentru o perioada mai lungă).

Încearcă să-i oferi pisicii tale cât mai mult confort, liniște, atenție și mâncare. Dacă continuă să miaune și ți se pare că s-ar putea să o deranjeze ceva, contactează un medic veterinar, întrucât mieunatul excesiv de pisică-mamă poate fi cauzat și de o afecțiune medicală.

De ce miaună pisica fără motiv?

O pisică care miaună are întotdeauna un motiv! Am menționat la începutul articolului că, în sălbăticie, pisicile nu miaună aproape deloc, pentru că se bazează pe alte metode de comunicare. Așadar, mieunatul este rezervat doar pentru oameni. Fie că pisica vrea să ne demonstreze afecțiunea ei, fie că vrea mâncare, fie că vrea atenție, fie că o doare ceva – orice mieunat poate fi tradus în vorbi lumești dacă suntem atenți!

De ce miaună pisica la ușă?

Miaună pisica la ușă? S-ar putea să vrea afară. Dacă miaună la ușă când un membru al familiei e plecat de acasă, s-ar putea „să-l cheme” înapoi sau să-ți arate că-l așteaptă.

De ce miaună motanul?

Mieunatul de pisoi poate avea în spate aceleași motive precum mieunatul unei pisici. Totuși, femelele de obicei sunt mai „vorbărețe” decât masculii, inclusiv când sunt în călduri.

De ce miaună puii de pisică?

Mieunatul pisicilor mici este, în primul rând, determinat de faptul că puii cresc și, automat, își descoperă și dezvoltă abilitățile de comunicare. Aceștia miaună când vor mâncare, apă, atenție sau joacă. De asemenea, puii de pisică pot mieuna dacă sunt speriați sau îi deranjează ceva. În timp, te vei obișnui cu noul membru al familiei și vei începe să-ți dai seama ce dorește atunci când miaună.

Surse

Barchas, Eric. “Is It Always the Right Thing to Spay or Neuter a Cat?Catster, 11 January 2024.

Dagner, Anne, and Lynn Buzhardt. “The Cat’s Meow! Caterwauling in Cats | VCA Animal Hospital.VCA Animal Hospitals.

Eckstein, Sandy. “Cat Excessive Meowing and Yowling: Why Cats Meow.WebMD, 28 May 2023.

Heidenberger, Eva. “Housing conditions and behavioural problems of indoor cats as assessed by their owners.” Applied Animal Behaviour Science, vol. 52, no. 304, 1995, pp. 345-364.

Kim, Joo. “Do Cats Meow at Other Cats?Central Orange County Emergency Animal Hospital.

M., Anna. “So my cat gave birth just 15 days ago and just after a few days she started meowing so much. During her pregnancy she developed the…PetCoach, 3 April 2019.

Meowing and Yowling.” ASPCA.

Shortsleeve, Cassie, and Catherine Barnette. “8 Surprising Things That Stress Cats Out.” Great Pet Care, 23 March 2020.

Stella, Judith L., and Candance C. Croney. “Environmental Aspects of Domestic Cat Care and Management: Implications for Cat Welfare.” The Scientific World Journal, 2016.

Understanding feline language.” The Humane Society of the United States.

Whitcomb, Isobel. “Why do cats meow?Live Science, 15 September 2022.

Why does my cat meow so much?Animal Humane Society.

Why is My Cat Excessively Meowing?All Kinds Veterinary Hospital.