Desi florile servesc drept elemente de decor minunate pentru apartamentul, casa sau gradina noastra, multe dintre acestea sunt toxice – atat pentru oameni, cat si pentru pisici. Chiar si unele plante salbatice pot dauna pisicii tale! Asadar, daca vrei sa-ti tii pisica in siguranta, afla mai jos mai multe detalii despre 16 plante si flori toxice pentru pisici!
1. Crinii
Crinii sunt printre cele mai toxice plante pentru pisici si pot cauza decesul animalutului intr-un timp foarte scurt, chiar daca pisica este expusa doar la polenul acestor flori. Toate partile acestei plante sunt toxice: florile, tulpinile, frunzele, radacina, stamina si polenul. Studiile arata ca pisicile care au consumat doar doua frunze de crini au decedat.
Exista cateva specii de crin care sunt foarte toxici pentru pisici. Daca felinele sunt expuse la aceste plante – fie ca ingereaza petale, frunze sau orice alta parte a plantei, fie ca sunt expuse la polen – pisicile pot dezvolta leziuni renale acute, care se manifesta prin simptome precum varsaturi, letargie, urinat excesiv, convulsii si altele. Iata care sunt speciile de crin cu un nivel de toxicitate ridicata, fiind printre cele mai toxice flori pentru pisici:
- Lilium longiflorum
- Lilium orientalis “Stargazer”
- Crinii tigrati (Lilium bulbiferum, Lilium lancifolium, Lilium henryi, Lilium superbum)
- Liulium “Casa Blaca”
- Lilium speciosum
- Speciile Hemerocallis
Mai exista cateva plante toxice pentru pisici care seamana cu speciile de crin, insa nu sunt crini adevarati. De cele mai multe ori, aceste plante nu cauzeaza simptome grave care pot pune in pericol viata pisicilor, insa sunt totusi toxice si pot duce la varsaturi, iritatii ale cavitatii bucale, diaree si alte simptome. Iata cateva dintre acestea:
- Speciile din genul Alstroemeria,
- Speciile din genul Zantedeschia
- Speciile din genul Spathiphyllum, flori cunoscute sub denumirea de “Crinul pacii” sau “Alexia”
- Speciile din genul Gloriosa, flori cunoscute sub denumirea de “Crinul de foc”
Important! Simptomele intoxicatiei cauzate de ingerarea crinilor la pisici apar, de obicei, intre 2 si 12 ore de la ingerare. La scurt timp dupa, pisica pare sa-si revina, insa acest lucru nu inseamna ca pisica se simte mai bine. Este posibil ca in urmatoarele 12-48 de ore sa apara insuficienta renala acuta, care poate duce la deshidratare severa si moarte in urmatoarele 3-7 zile.
2. Lacramioarele
Lacramioarele sau Convallaria majalis sunt de nelipsit in casele noastre in timpul primaverii, nu? Ei bine, stiai ca sunt aceste flori extrem de toxice pentru pisicile noastre? Acestea au anumite toxine care cauzeaza:
- Un ritm cardiac anormal (aritmii)
- Diaree
- Varsaturi
- Letargie
- Slabiciuni
In unele cazuri, intoxicatia cu lacramioare poate pune in pericol viata pisicilor.
Click aici pentru cateva sfaturi despre cum sa-ti pregatesti casa pentru sosirea unei pisici!
3. Azaleele si alte plante din genul Rhododendron
Azaleele fac parte din genul Rhododendron. Desi sunt extrem de frumoase pentru decorul casei, aceste plante sunt toxice pentru pisici. Frunzele, nectarul si mierea obtinuta din nectarul acestor plante contin un tip de neurotoxine numite graianotoxine care afecteaza sistemul nervos. Daca pisica consuma anumite parti din azalee, poate avea simptome precum:
- Ritm cardiac scazut
- Lesin
- Probleme de respiratie
- Varsaturi
- Diaree
- Convulsii
- Stop cardiac
Si alte specii din genul Rhododendron sunt toxice pentru pisici.
4. Aloe
Planta aloe este toxica pentru pisici din cauza prezentei saponinelor (glicozide triterpene) si antrachinonelor (compusi organici aromatici) care se regasesc in toate partile plantei, mai putin in gelul care poate fi scurs din aceasta. Daca o pisica mananca aloe, poate dezvolta:
- Varsaturi
- Letargie
- Diaree
- Disconfort abdominal
Intrucat ingerarea plantei aloe actioneaza ca un laxativ pentru pisici, simptomele n-ar trebui sa fie foarte severe, insa se recomanda oricum consultul unui veterinar, in special daca pisica a inghitit bucati mari din aceasta planta, intrucat pot aparea alte simptome, precum urina cu sange si inflamatie la nivelul rinichilor.
5. Amaryllis
Plantele Amaryllis se mai numesc si crini de camera, desi acestea nu fac parte din familia crinilor. Aceste flori toxice pentru pisici contin licorina si alte substante care pot scadea tensiunea arteriala si provoca varsaturi, diaree, durere abdominala, tremor si lipsa poftei de mancare.
Afla acum ce produse pe care le ai in casa pot fi toxice pentru pisici!
6. Monstera deliciosa si plantele din genul Philodendron
Plantele Monstera deliciosa cresc aproape in fiecare gospodarie romaneasca! Totusi, aceste plante sunt foarte otravitoare pentru pisici, intrucat contin oxalati de calciu insolubili, care pot provoca:
- Iritatii la nivelul cavitatii bucale
- Durere si inflamatie la nivelul cavitatii bucale (buze, limba, obraji)
- Salivare excesiva
- Varsaturi
- Probleme de inghitire
- Probleme renale
- Convulsii
- Encefalita
Daca pisica intra in contact cu aceasta planta, poate dezvolta dermatita alergica. Aceste simptome apar si in urma contactului cu plantele din genul Philodendron.
Un studiu despre 72 de pisici care s-au intoxicat cu plante Philodendron a aratat ca acestea au dezvoltat probleme renale, encefalita si convulsii, iar 37 dintre acestea au decedat.
7. Leandru (Nerium oleander)
Leandrul este un arbore mic din familia Apocynaceae. Toate partile acestei plante contin susbtante toxice atat pentru pisici, cat si pentru alte animale, inclusiv oi, cai si vaci. Leandrul este toxic si pentru oameni.
Motivul toxicitatii este prezenta unor glicozide cardiace, printre care se numara si oleandrinul care, in trecut, fusese utilizat in medicina traditionala pentru tratarea insuficientei cardiace. Totusi, in prezent, aceasta substanta este considerata extrem de toxica pentru consumul atat uman, cat si animal, intrucat poate cauza chiar si decesul persoanei sau al animalului care a consumat plante bogate in aceasta substanta.
De ce sunt glicozidele cardiace atat de toxice? Pentru ca acestea inhiba pompa de sodiu-potasiu si cauzeaza hipercalcemie, aritmii si alte probleme cardiace.
Simptomele intoxicatiei cu leandru la pisici sunt:
- Slabiciune
- Diaree
- Varsaturi
- Aritmii
- Modificari la nivelul presiunii arteriale
- Probleme neurologice, precum letargie, ataxie si convulsii
- Deshidratate
- Soc
- Hipercalcemie
- Hipoglicemie
Pisicile care au fost expuse la leandru trebuie transportate imediat la un cabinet veterinar, chiar daca nu prezinta niciun simptom.
Daca pisica nu are simptome, e posibil sa ramana sub supraveghere timp de cel putin 12 ore. Daca pisica are simptome, va primi un tratament specific in functie de simptome.
Click aici pentru a descoperi ce alimente trebuie tinute departe de pisica ta, pentru ca sunt toxice pentru feline!
8. Crizanteme
Crizantemele sunt de nelipsit in casa oricarui iubitor de plante! Daca totusi sunt si pisici in casa, iti recomandam sa renunti la ele sau cel putin sa le pastrezi intr-o camera in care pisica nu are acces. Din pacate, crizantemele sunt niste flori toxice pentru pisici, chiar si in cantitati foarte mici, pentru ca au diversi compusi toxici, inclusiv:
- diverse uleiuri esentiale, care sunt responsabile pentru mirosul imbietor al crizantemelor si care pot provoca varsaturi, salivare excesiva si disconfort abdominal la pisici
- o substanta numita “piretrina”, care este de fapt un insecticid foarte toxic pentru pisici, intrucat poate cauza probleme neurologice si gastrointestinale
- lactone sescviterpene (sesquiterpene lactones), care provoaca iritatii la nivelul pielii si probleme gastrointestinale.
Simptomele intoxicatiei cu crizanteme la pisici sunt:
- Salivare excesiva
- Varsaturi
- Diaree
- Lipsa poftei de mancare
- Iritatii la nivelul pierii
- Ataxie
- Letargie
- Convulsii
9. Palmierul sago
Desi exista mai multe specii de palmieri sago, in Romania se vinde doar specia Cycas revoluta si desi pare ca e o planta de exterior, aceasta se cultiva deseori in interiorul casei, asa ca s-ar putea sa o ai in casa si nici sa nu stii!
Pe cat de interesanta si exotica este aceasta planta, pe atat de toxica este pentru pisici, alte animale de companie si oameni. Palmierul sago este de fapt printre cele mai toxice plante de apartament pentru pisici. Pisicile pot fi atrase de aceasta planta, pentru ca frunzele par foarte atragatoare si comestibile, astfel crescand riscul de intoxicatie. Toate partile acestei plante sunt toxice pentru pisici, insa semintele sunt cele mai toxice, intrucat contin cea mai mare cantitate de cycasin, care poate irita tractul gastrointestinal si provoca insuficienta hepatica. Alte simptome asociate cu intoxicatia cauzata de consumul palmierului sago sunt:
- Varsaturi
- Sange in scaun
- Diaree cu sange
- Icter
- Sangerari, de exemplu sangerare nazala
- Simptome neurologice precum paralizie, coma sau convulsii
Din pacate, intoxicatia cu palmierul sago este foarte grava, intrucat simptomele apar la aproximativ 12 ore de la ingerarea acestei plante si, de obicei, este deja mult prea tarziu pentru a remedia problema. Conform unor statistici din Statele Unite, unde aceasta planta este foarte raspandita, aproximativ 50-75% dintre cazurile de intoxicatie cu palmierul sago la caini si pisici duc la decesul animalului.
De aceea, este extrem de important sa ne informam, sa prevenim aceste incidente pe cat posibil si, daca cumva observam ca pisicile noastre au fost expuse la aceste plante, sa contactam imediat un medic veterinar.
10. Brugmansia
Plantele din genul Brugmansia sunt extrem de toxice pentru pisici. Intoxicatia cauzata de aceste specii poate fi fatala in unele cazuri.
Aceste flori sunt toxice pentru pisici din cauza scopolaminei, hioscinaminei si altor alcaloizi care afecteaza sistemul musculo-scheletal, neurologic si cardiovascular. Cele mai toxice parti ale acestei plante sunt semintele si frunzele.
11. Stanjeneii
Stanjeneii contin niste substante numite triterpene care sunt otravitoare pentru pisici, provocand diaree, varsaturi, slabiciune, salivare excesiva, ulceratii la nivel bucal si literagie. Aceasta substanta se gaseste in concentratie mai mare in ribozomii stanjeneilor, desi toate partile acestei plante sunt daunatoare pisicilor.
Desi stanjeneii nu sunt intr-atat de toxici pentru pisici pe cat sunt crinii, de exemplu, simptomele netratate pot duce la probleme grave de sanatate.
12. Narcisele
Narcisele fac parte din familia de plante Amaryllidaceae. Toate speciile de narcise contin licorina, care se regaseste in concentratii mari in bulbi si frunze. Unele specii contin si niste substante numite norbelladine alkaloids, de aceea sunt niste plante interzise pisicilor, fiind toxice pana si pentru oameni, desi nivelul de toxicitate difera de la o specie la alta. De exemplu, specia Narcissus poeticus este mai toxica decat Narcissus pseudonarcissus.
Simptomele intoxicatiei cu narcise la pisici sunt:
- Salivare excesiva
- Varsaturi
- Diaree
- Ritm cardiac crescut
- Respiratie greoaie
- Aritmii cardiace
- Disconfort abdominal
13. Dieffenbachia
Genul Dieffenbachia contine plante de apartament toxice pentru pisici, intrucat acestea contin oxalati de calciu. Daca pisica intra in contact cu aceasta planta, poate prezenta simptome precum:
- Iritatie la nivelul cavitatii bucale
- Amortea;a
- Salivare excesiva
- Edem local
De cele mai multe ori, intoxicatia cu plantele Dieffenbachia la pisici poate fi remediata rapid cu ajutorul unor medicamente analgezice sau antihistaminice. De aceea, pentru a elimina disconfortul pe care-l simte pisica ta, trebuie sa contactezi un medic veterinar care-ti poate recomanda un tratament eficient.
14. Zambilele
Zambilele fac parte din genul de flori Hyacinthus. Aceste flori sunt toxice pentru pisici. Zambilele pot provoca iritatii la nivelul pielii nu doar la pisici, ci si la oameni, de aceea se recomanda folosirea unor manusi atunci cand ingrijim aceste plante.
Totusi, daca pisica ta mananca o cantitate foarte mica de, sa zicem, frunze de zambile, n-ar trebui sa-ti faci prea multe griji. Simptomele se agraveaza de obicei daca pisica consuma cantitati mari de zambile sau daca inghite bulbul acestei flori, care este cel mai toxic.
Daca stii ca pisica ta a intrat in contact cu aceasta planta si observi ca prezinta simptome gastrointestinale, trebuie sa contactezi un medic veterinar.
15. Asparagus
Plantele din genul Asparagus sunt niste plante ornamentale care se regasesc in multe gospodarii din Romania. Unele specii mai sunt numite si “Umbra iepurelui”. Acestea contin niste steroizi numiti sapogenine, de aceea sunt considerate plante daunatoare pisicilor.
Daca pisicile intra in contact cu aceste flori otravitoare, pot dezvolta dermatita alergica (desi aceasta poate aparea la cateva saptamani dupa expunere constanta), iar daca inghit pomusoarele produse de speciile din genul Asparagus, pot dezvolta simptome precum varsaturi, dureri abdominale si diaree la doar cateva ore de la ingerare.
16. Lalelele
Lalelele sunt printre cele mai populare flori – pe buna dreptate, de altfel! Arata minunat, au un miros formidabil si sunt eleganta intruchipata! Din nefericire, florile pe care le indragim atat de mult sunt toxice pentru pisici, intrucat contin un tip de antocianine numite tulipanine care se gasesc in special in bulbii plantelor.
Iata care sunt simptomele intoxicatiei cu lalele la pisici:
- Probleme gastrointestinale
- Salivare excesiva
- Letargie
- Probleme de respiratie
- Ritm cardiac crescut
- Convulsii
De regula, aceasta intoxicatie poate fi remediata cu ajutorul unui veterinar atat timp cat pisica nu a consumat cantitati mari din aceasta planta.
Alte plante periculoase pentru pisici
Mai sus am mentionat doar cateva dintre florile toxice pentru pisici, insa exista o multime de alte specii de plante care sunt periculoase pentru pisici, fiind interzise consumului pisicesc, printre care:
- Lavanda, care contine linalol si acetat de linalil
- Florile de mac, care contin alcaloizi si opioide
- Ghiocelul, care contine alcaloizi
- Garoafele
- Margaretele
- Plantele Yucca, care contin saponine
- Ficusul, care contine psoralena si enzime proteolitice
- Plantele Dracaena, in special Dracaena trifasciata, cunoscuta si sub numele de Limba soacrei, care este destul de populara in Romania si contine saponine
- Crassula ovata
- Plantele Zamioculcas
- Bonsaiul
- Hedera helix sau iedera, care contine saponine triterpene
- Plantele Hydrangea sau plantele hortensia, care contin glicozide cianogenice
- Plantele din genul Datura, carora li se mai spune Trompeta ingerilor sau ciumafaie; pisicile rareori consuma aceasta planta, intrucat are un miros extrem de puternic si rareori se apropie de ea decat daca sunt foarte flamande sau nu se simt in siguranta; aceste plante contin alcaloizi tropanici (care sunt in concentratii mari in seminte, flori si radacini)
- Plantele din genul Prunus, adica ciresii, care contin glicozide cianogenice
- Plantele din genul Philodendron, care contin oxalat de calciu
- Plantele din genul Digitalis, carora li se mai spune Degetar, Degetel sau Degetarita, intrucat contin glicozide cardiace care pot fi absorbite prin piele sau prin consumul plantelor
Important! Ar fi imposibil sa mentionam aici toate plantele toxice pentru pisici, intrucat exista numeroase specii care pot provoca diverse reactii adverse daca sunt consumate de prietenii nostri necuvantatori. Asadar, daca vrei sa verifici si alte flori toxice pentru pisici, click aici, aici sau aici.
De ce mananca pisicile din plante?
Pentru ca ne-am asigurat ca am transmis toata informatia necesara in ce priveste speciile de plante toxice pentru pisici, trebuie sa mai clarificam un lucru: de ce mananca de fapt pisicile din plante? Pisicile sunt animale strict carnivore, deci ar trebui sa caute carne, nu plante, nu-i asa? Ei bine, iata de ce pisicile uneori simt nevoia sa manance flori/plante (chiar si in salbaticie!):
- Plantele contribuie la digestia pisicilor, in special in perioada naparlirii, cand acestea inghit foarte mult par; de aceea, pisicile simt o nevoie intrinseca de a manca iarba; din fericira, exista iarba speciala pentru pisici pe care o poti creste foarte rapid; se gaseste in magazine veterinare.
- Uneori pisicile mananca plante daca sunt foarte plictisite sau stresate.
- Unele pisici dezvolta obiceiul de a roade sau suge diverse obiecte.
- Unele pisici incep sa consume obiecte care nu se regasesc de obicei in dieta lor daca sunt bolnave.
- Unele pisici sufera de boala numita „pica” care se manifesta prin consumarea lucrurilor necomestibile.
Plante impotriva pisicilor: exista specii de plante pe care pisicile le evita?
Pe langa speciile de plante otravitoare pentru pisici – adica care pot dauna pisicii tale daca aceasta consuma anumite parti din acele plante – mai exista si anumite specii de care pisica ta nu se va apropia niciodata, de obicei din cauza mirosului, carora li se mai spune “plante contra pisici” sau “plante impotriva pisicilor.” Trebuie sa eviti sa cresti aceste plante atat in interioriul casei, cat si in exterioriul casei, intrucat pisica ta nu se va mai simti in largul lei in preajma acestor flori.
Iata cateva plante contra pisici de care trebuie sa te debarasezi imediat, pentru ca vor crea discomfort pentru pisica ta (majoritatea sunt si toxice pentru pisici, insa acestea rareori se vor apropia de ele, daramite sa manance din aceste plante):
- Lavanda
- Citronela
- Rozmarinul
- Oregano
- Plantele Geranium
- Menta
Intrebari frecvente
De ce unele plante sunt otravitoare pentru pisici?
Plantele otravitoare pentru pisici de obicei contin alcaloizi, glicozide, saponine, triterpene si alti compusi care dauneaza organismului felinelor.
Craciunita este toxica pentru pisici?
Craciunita este toxica pentru pisici, insa nu are un nivel de toxicitate mare. Contactul cu aceasta floare poate provoca iritatii la nivel bucal si stomacal si varsaturi.
Crinii sunt toxici pentru pisici?
Crinii sunt foarte toxici pentru pisici, intrucat unele specii pot provoca leziuni la nivelul rinichilor. Daca pisica intra in contact cu orice parte a acestei plante, trebuie transportata de urgenta la un veterinar, intrucat viata ei poate fi in pericol. Pana si polenul crinilor este toxic pentru pisici.
Care sunt cele mai otravitoare flori pentru pisici?
Printre cele mai otravitoare flori pentru pisici se numara crinii, leandrul, plantele Philodendron, palmierul sago, lacramioarele, plantele Brugmansia, crizantemele, macul, azaleele, crinii de camera, aloe, lavanda, garoafele, plantele hortensia si altele.
Lalelele sunt toxice pentru pisici?
Lalelele sunt toxice pentru pisici, pentru ca partile acestei plante otravitoare contin tulipanine, niste antocianine care provoaca probleme gastrointestinale, letargie, aritmii si convulsii.
Orhideea este toxica pentru pisici?
Orhideea nu este toxica pentru pisici, insa trebuie sa ai grija ca pisica ta sa nu manance cumva o cantitate mare de petale sau frunze de orhidee, pentru ca poate aparea disconfort abdominal.
Ce plante de apartament sunt otravitoare pentru pisici?
Printre plantele de apartament otravitoare pentru pisici se numara crinii, planta aloe, planta Dieffenbachia, planta Asparagus sau umbra iepurelui, planta Philodendron, palmierul sago, ficusul, limba soacrei, crinul pacii, plantele Yucca si altele.
Surse
Alharayeri, Hannah. “Sago Palm Toxicity.” Ethos Veterinary Health.
“Amaryllis Are Toxic To Pets.” Pet Poison Helpline.
“Animal Poison Control Alert: Beware of Sago Palms.” ASPCA, 25 June 2015.
“Are Chrysanthemums Toxic to Cats?” Bulverde Animal Hospital.
“Are Succulents Safe to Have Around Pets?” ASPCA, 7 April 2021.
Austin, Stephanie. “Common Household Plants That Are Toxic to Cats.” Preventive Vet, 28 March 2022.
“Avoid This CAT-astrophe! 10 Spring Flowers That Are Toxic to Cats.” Carson Animal Hospital.
“Azalea.” Wikipedia.
Braddock, Jody, et al. “Lily Intoxication in Cats: Information for Cat Owners.” Journal of Feline Medicine and Surgery, vol. 7, no. 5, 2005.
Braddock, Jody, et al. “Lily Intoxication in Cats: Information for Cat Owners.” Journal of Feline Medicine and Surgery, 2005.
Caloni, F., et al. “Plant poisoning in domestic animals: epidemiological data from an Italian survey (2000–2011).” Veterinary Record, vol. 172, no. 22, 2013, p. 580.
“Common House & Garden Plants that are Toxic to Cats | Cordova Vet.” Germantown Parkway Animal Hospital, 9 March 2020.
Fitzgerald, Keving T. “Lily Toxicity in the Cat.” Topics in Companion Animal Medicine, vol. 25, no. 4, 2010, pp. 213-217.
“42 plants that are toxic to our feline friends.” RSPCA Victoria.
L., Severino. “Toxic plants and companion animals.” CABI Reviews, 2009.
“Lovely Lilies and Curious Cats: A Dangerous Combination.” FDA, 16 September 2021.
“Narcissus Are Toxic To Pets.” Pet Poison Helpline.
Nicholas, Jason. “Sago Palms – Extremely Dangerous For Cats and Dogs!” Preventive Vet, 3 March 2016.
“Oleander: Beautiful but Deadly to Pets.” ASPCApro.
“Plants Poisonous to Cats.” Blue Cross, 4 January 2023.
“Plants Poisonous to Cats – Our Guide.” Cats Protection.
Rasmussen, Christina. “12 Poisonous Plants for Cats – Keep Your Cat Safe.” Pumpkin Pet Insurance, 13 October 2022.
Siroka, Zuzana. “Toxicity of House Plants to Pet Animals.” Toxins, vol. 15, no. 5, 2023.
“10 Common Poisonous Plants for Cats.” Emergency Veterinary Care Centers.
“Top 10 toxic household plants for pets.” VCA Animal Hospitals.
“The top 12 most poisonous plants for pets.” Calder Vets, 15 April 2024.
“Toxic and Non-Toxic Plant List – Cats.” ASPCA.
“Toxic plants for cats | Cat health and welfare | Cats | Animal Welfare Victoria | Livestock and animals.” Agriculture Victoria, 4 June 2020.
“Toxic Plants for Pets | RSPCA NSW – RSPCA NSW.” rspca nsw.
“The Ultimate List of Toxic Plants for Cats | Happy Tails Emergency Veterinary Clinic.” Happy Tails Veterinary Emergency Clinic.
van Gogh, Vincent. “Nerium – Wikipedia.” Wikipedia, the free encyclopedia.
“Which Lilies Are Toxic to Pets?” ASPCA, 6 April 2022.