Skip to main content

Sfatul zilei!

Periază frecvent dinții pisicii sau oferă-i acesteia jucării/recompense care promovează igiena dentară.

Comportament și dresaj

11 lucruri pe care să nu le faci dacă ai o pisică

Scris de iulie 1st, 2024No Comments

Atunci când adoptăm o pisică, trebuie să ținem cont de următorul lucru – pisicile nu sunt oameni și nici câini și nu trebuie tratate ca atare. Deseori tindem să umanizăm pisicile sau să aplicăm aceleași tactici de dresaj pe care le folosim cu frații lor canini. Din păcate, aceste metode nu funcționează. Există anumite detalii specifice doar felinelor de care trebuie să ne aducem aminte zilnic pentru a ne asigura că pisica noastră este fericită și împlinită și se simte în siguranță.

Jackson Galaxy a spus următoarele lucruri privind îngrijirea unei pisici: „Este vorba de o relație. Iar consimțământul face parte dintr-o relație. Dacă pisica nu este capabilă să-și dea consimțământul verbal sau sub oricare altă formă, atunci noi, fiind tutorele uman al acesteia, trebuie să luăm niște decizii care, sperăm noi, sunt doar spre binele lor.”

1. Nu-ți pedepsi pisica cu strigăte, lovituri sau spray cu apă

Pisicile sunt niște creaturi foarte curioase și, contrar așteptărilor, foarte sensibile. Se mai urcă pe masă, își mai rod ghearele de canapea, mai miaună noaptea, mai aleargă de-și rup picioarele prin casă, mai urinează unde nu trebuie. Desigur, uneori s-ar putea să ne deranjeze anumite activități din rutina zilnică a pisicii noastre. Ce facem? Cum rezolvăm situația?

NU recurgem la următoarele metodele:

  • NU strigăm la pisica noastră
  • NU ne batem pisica
  • NU o stropim cu apă
  • NU speriem pisica
  • NU o închidem în altă cameră
  • NU o dăm cu nasul în urină sau materii fecale

Toate aceste lucruri sunt complet ineficiente și, pe deasupra, reprezintă un comportament crud față de prietenii noștri necuvântători. Aceste „pedepse” îți vor stresa pisica și o vor face să nu se mai simtă în siguranță în casa ei. În timp, îi va fi teamă de tine. În cazuri extreme, pisica poate chiar să devină agresivă. Iar problema, cu siguranță, nu va dispărea, pentru că pisica va continua să facă aceste lucruri – pur și simplu le va face când tu nu vei fi prin preajmă.

Pisicile nu înțeleg conceptul de pedeapsă, pentru că nu pot face legătura dintre fapta comisă și pedeapsă. Din acest motiv, toate acțiunile enumerate mai sus sunt în defavoarea pisicii tale și relației stăpân-pisică. În plus, pisica ar putea asocia comportamentul negativ cu atenția din partea ta și, atunci când se va plictisi, o va face din nou, doar pentru a fi văzută și auzită.

Soluții pe care să le aplici în locul pedepselor

În schimb, iată ce ai putea să faci:

  • optează pentru tehnici de dresaj (da, și pisicile pot fi dresate!) – de exemplu, ai putea să pui accent pe comportamentul pozitiv prin a-i oferi niște gustări sau ai putea, pur și simplu, să-i distragi subtil atenția atunci când face un lucru pe care n-ar trebui să-l facă;
  • încearcă să găsești motivul comportamentului inadecvat și să-l înlături – de exemplu, dacă pisica miaună foarte mult, s-ar putea să vrea mai multă joacă – joacă-te cu ea sau cumpără-i niște jucării pentru pisici; un alt exemplu – dacă pisica face constant pipi sau caca în locuri nepotrivite, încearcă să-i cureți litiera mai des (cel puțin o dată pe zi), să-i schimbi nisipul, litiera sau locația acesteia și vezi dacă se rezolvă problemaș
  • asigură-te că pisica ta este sănătoasă și nu există factori care ar putea să-i provoace anxietate și stres – de exemplu, pisicile deseori își ascut ghearele de obiecte nepotrivite atunci când nu sunt fericite sau nu se simt în siguranță.

2. Nu-ți lăsa pisica să se joace cu ață și elastice pentru păr

Aproape tuturor pisicilor le place să se joace cu ață și (în special) elastice pentru păr. Deși pare o soluție eficientă, pentru că le-ar ține ocupate și fericite destul de mult timp, nu este o soluție sigură. Chiar și pisicile care nu suferă de pica (o boală care le face să mănânce obiecte necomestibile) vor mânca atât ața, cât și elasticele pentru păr.

Ghemurile de ață sunt extrem de periculoase, pentru că pisicile pot mânca din ață și noi nici măcar să nu observăm. Veterinarii confirmă că au avut cazuri în care pisicile au înghițit câțiva metri de ață care ulterior au dus la blocaje intestinale și au pus viața pisicilor în pericol. Nici elasticele de păr nu sunt o soluție bună, în special pentru că sunt mai groase decât ața și, de asemenea, pot crea blocaje intestinale.

Optează pentru jucării concepute special pentru pisici – deși trebuie să fii atent/ă și la acestea, pentru că multe au pene, ață, puf sau bucăți de plastic care pot fi înghițite.

3. Evită să-ți hrănești pisica doar cu mâncare uscată

Mâncarea uscată este, cu siguranță, o soluție destul de eficientă și mai puțin costisitoare. Pe lângă faptul că putem lăsa bobițele în bol pentru o perioadă mai lungă, putem să și cumpărăm o pungă mai mare cu mâncare uscată pentru pisici la un preț mai avantajos. Totuși, trebuie să evităm să ne hrănim felinele doar cu hrană uscată, pentru că nu este o soluție bună pentru sănătatea pisicilor noastre.

În primul rând, hrana uscată pentru pisici are un conținut aproape inexistent de apă. Probabil știi deja că instinctul pisicilor de a bea apă nu este prea dezvoltat, de aceea stăpânii pisicilor domestice trebuie să le ofere o mână de ajutor. Cele din sălbăticie se hidratează cu ajutorul prăzii și nu prea au nevoie de ajutorul nostru. Cele domestice, pe de altă parte, trebuie să aibă la dispoziție hrană umedă pentru pisici, care conține foarte multă umiditate. Până și pisicile cărora chiar le place să bea apă nu reușesc să-și asigure nivelul de apă necesar dacă să hrănesc doar cu bobițe.

În al doilea rând, multe tipuri de hrană uscată conțin diverși aditivi alimentari, substanțe pe care n-am vrea să le vedem pe lista de ingrediente, precum și prea mulți carbohidrați și proteine vegetale, care nu prea au ce căuta în dieta unei pisici.

Soluția este să combini hrana umedă cu hrana uscată! Află aici cum să calculezi câtă mâncare să-i oferi pisicii tale.

4. Nu-ți forța pisica să stea în brațe dacă nu vrea

Înainte de a intra în detalii, trebuie să menționăm că unele pisici adoră să fie ținute în brațe și abia așteaptă să le oferi un pic de atenție. Altele sunt mult mai independente și preferă să fie lăsate în pace.

Dacă pisicii tale nu-i place să fie ținută în brațe, soluția este să nu o ții în brațe. Oferă-i spațiu. Dacă o vei forța, nu va ieși nimic bun din asta. Dimpotrivă, pisica se va simți în pericol, îi va fi teamă și nu va mai avea încredere în tine dacă vei continua să o forțezi. Încearcă să găsești alte metode prin care să-i arăți afecțiunea. De exemplu, poți să-i oferi niște gustări, să te joci mai mult cu ea sau să o scarpini un pic după ureche.

În plus, te îndemnăm cu încredere să nu crezi că pisicii tale nu-i place de tine dacă nu vrea să o ții în brațe! Acest lucru se poate datora temperamentului pisicii, întrucât unele rase de pisici sunt mai retrase. De asemenea, dacă pisica ta a fost luată de pe stradă, s-ar putea să nu aibă încredere în oameni. Unele au nevoie de ani buni pentru a se simți în siguranță în brațele cuiva.

Dacă observi că pisica ta și-a schimbat brusc comportamentul și nu mai vrea să fie ținută în brațe, s-ar putea să o deranjeze ceva. Încearcă să-ți dai seama dacă mai sunt și alte schimbări (nu mănâncă, nu merge la litieră, nu se joacă) și contactează un veterinar pentru mai multe sfaturi.

5. Nu-ți îmbrăca pisica în tot felul de haine și costume

În ultima vreme, am observat că a devenit un fel de trend pe rețelele de socializare să-ți îmbraci pisica în tot felul de haine, să-i pui tot felul de accesorii și să o postezi pe net. Care este scopul acestora? O poză pentru instagram? Frumusețe? Pentru plăcerea noastră? Chiar înțelegem – sunt foarte, foarte drăguțe! Dar adevărul este că pisicilor nu le pasă de aceste lucruri și purtarea hăinuțelor nu este un lucru natural pentru ele.

Nu trebuie să umanizăm pisicile (bine, nu trebuie să exagerăm cu asta, forțându-le să facă lucruri care nu fac parte din ”caracteristicile” speciei lor). Deși unele specii au evoluat în așa fel încât să poate fi domesticite și să ducă o viață bună în casă, nu înseamnă că și-au pierdut instinctele pe pe care le-au cultivat timp de zeci de mii de ani. Dacă ar putea vorbi, majoritatea ar refuza vehement orice tip de îmbrăcăminte. De ce? Pentru că atunci când punem ceva în jurul pisicilor noastre, acestea se vor panica imediat, pentru că nu este ceva natural pentru ele – foliculii de păr, mustățile, burtica lor nu sunt obișnuite să fie acoperite/deranjate de haine sau accesorii.

Dacă le forțăm, se vor simți stresate, anxioase și pot deveni agresive. Pe deasupra, pisicile sunt „obsedate” de îngrijirea personală, iar hainele le vor împiedica să se spele cum trebuie. Acesta este încă un lucru care le vor face să se simtă în nesiguranță.

Să nu uităm și de faptul că unele haine și accesorii le limitează mișcările. Unele pisici nu suportă absolut deloc hăinuțele, li se pare că au ceva pe spate și nici măcar nu pot merge cum trebuie – se târâie mai degrabă.

În plus, pisicile deseori își folosesc blana pentru a comunica cu alte pisici sau cu oamenii, iar dacă o acoperim, se vor simți lipsite de apărare.

Iată câteva situații în care poți să-ți îmbraci pisica, pentru că este spre binele ei:

  • Iarna, dacă este foarte frig în casă sau dacă pisica iese pe afară și veterinarul a confirmat că este spre benficiul ei
  • După o operație, pentru a o preveni să-și lingă rana
  • Când ieși la plimbare cu pisica și trebuie să-i pui zgardă (unele arată ca mici bluzițe)

6. Nu-ți tunde pisica complet decât dacă este absolut necesar

Blana pisicilor are mai multe „responsabilități” (vezi aici detalii), nu este doar așa, de frumusețe. Din acest motiv, veterinarii recomandă să evităm pe cât posibil să ne tundem pisicile complet.

Pisicile fără blană se pot simți vulnerabile. În plus, experiența ar putea fi destul de traumatizantă. Ulterior, pisicile nu vor putea nici să-și regleze temperatura corporală, pentru că blana joacă un rol important în acest proces. De aceea, nu le ajutăm deloc dacă le tundem blana vara, din motiv că poate-poate le va fi mai răcoare. Dimpotrivă, blana le ajută să-și mențină temperatura corporală favorabilă și pe timpul verii! Deci, o pisică fără blană va suferi mai mult vara decât una cu blană!

Un alt motiv pentru care nu se recomandă această procedură estetică este că blana le protejează de arsurile solare și de cancerul de piele.

Tunde blana pisicii tale complet doar în următoarele situații:

  • Dacă pisica are răni pe piele sau o anumită boală de piele, iar tratamentul este mai eficient dacă pisica nu are blană
  • Dacă pisica ta are păr lung și este extrem de încâlcit
  • Dacă pisica are foarte mulți purici și tratamentul va fi mai eficient dacă o tunzi

7. Nu-ți ignora pisica dacă cere atenție sau joacă

Deși pisicile nu sunt la fel de active ca verii lor canini, și ele au nevoie de cel puțin 30 de minute de activitate zilnică. De cele mai multe ori, pisicile vor să se joace cu stăpânii lor. Știm că nu este întotdeauna posibil – trebuie să mai și muncim ca să le cumpărăm mâncare, nu?! Dar să nu uităm că noi și casa noastră reprezintă universul pisicilor noastre!

Trebuie să ne facem timp din când în când să le oferim atenție și să ne jucăm cu ele. Altfel, acestea se vor plictisi, stresa și frustra. Toate aceste lucruri pot duce în timp la agresivitate, spălarea excesivă a blănii și mieunat non-stop. Pisicile plictisite deseori dezvoltă comportamente nesănătoase. De exemplu, își vor spăla lăbuțele până se vor răni sau vor începe să mănânce obiecte necomestibile.

Dacă chiar nu avem timp să ne jucăm cu ele, putem să instalăm anumite etajere sau scări concepute special pentru pisici. În acest mod, felinele noastre vor avea pe unde să alerge dacă nu suntem disponibili pentru a ne juca cu ele. Dacă îți permite buzunarul, poți să mai adopți o pisică – se vor distra pe cinste împreună!

8. Nu-i da pisicii tale carne sau pește cu oase

Ai văzut și tu desenul ăla animat în care pisica roade un os? L-am văzut și noi! Ne-a cam luat groaza, mai ales după ce pisica noastră a înghițit un os când avea 5 luni (nici măcar nu știm de unde l-a luat, probabil era în conserva ei!). A refuzat să mănânce, a vomitat de mai multe ori până a scos și osul care fusese blocat în esofag, apoi a mai vomitat de câteva ori sânge și am ajuns cu ea la veterinar. Toate aceste lucruri s-au întâmplat în doar câteva ore, iar pisica s-a simțit rău câteva zile după asta.

Ei bine, în realitate pisicile n-ar trebui să aibă acces la oase, pentru că acestea pot rămâne blocate în esofag, stomac și intestine, cauzând diverse probleme de sănătate pe care cu siguranță nu ni le dorim. Deci, dacă vrei să-i dai pisicii tale carne de pui sau o bucățică de pește, asigură-te că ai scos toate oasele pentru a nu-i pune viața în pericol.

9. Nu-ți lăsa pisica singură pentru mai mult de 24 de ore

Se spune că pisicile sunt independente și n-au nevoie de grija noastră… Nu e chiar așa… Da, pisicile nu au nevoie de la fel de multă atenție precum câinii, dar nici nu pot sta prea mult timp singure.

De regulă, se recomandă să nu ne lăsăm pisicile singure pentru o perioadă de mai mult de 12 ore (desigur, cu apa, mâncarea și litiera accesibile).

Putem trece de aceste 12 ore doar foarte rar, în situații excepționale, și doar dacă ne asigurăm că are acces la apă, mâncare și litieră.

Dacă trebuie să plecăm pentru mai mult de 24 de ore de acasă, este absolut necesar să vină cineva să verifice pisica, să o hrănească, să-i schimbe apa, să-i curețe litiera și să se joace cu ea.

Acest lucru este valabil în special pentru pisicile din pandemie, cum ne place nouă să le zicem, adică cele născute/adoptate în pandemie care s-au obișnuit să-și aibă prietenii umani întotdeauna alături. Aceste pisici deseori dezvoltă anxietate de separare și sunt triste când rămân singure pentru o perioadă mai lungă.

Dacă vorbim despre pui de pisică sau pisici senioare/bolnave, schimbăm tactica. 12 ore petrecute în singurătate sunt mult prea multe pentru ele!

10. Nu-i da pisicii tale medicamente pentru câini și pentru uz uman

Medicamentele pentru câini administrate pisicilor pot cauza probleme grave de sănătate. În unele cazuri, administrarea acestor medicamente poate fi fatală. De exemplu, medicamentele de deparazitare pentru câini au o doză mult mai mare decât cea pentru pisici, motiv pentru care acestea vor fi foarte toxice pentru feline.

Același lucru este valid și pentru medicamentele pentru uz uman. Doctorul Sarah Martin de la clinica Park Road Veterinary Clinic din Canada confirmămedicamentele precum paracetamolul sunt fatale pentru pisici.

Deși unele medicamente pentru uz uman pot fi folosite și pentru pisici (de exemplu, pentru pisicile cu probleme renale sau de inimă), trebuie întotdeauna să ceri sfatul unui veterinar în prealabil. Și acestea trebuie oferite cu precauție și reduse la doza recomandată de un medic veterinar.

11. Nu amputa ghearele pisicilor tale

Atât timp cât medicul veterinar nu recomandă amputarea ghearelor pisicii tale din motive excepționale, precum tumori ale degetelor, NU recurge niciodată la această procedură. Niciun alt motiv decât unul strict medical care are scopul de a prelungi viața pisicii tale nu reprezintă o scuză pentru a-i scoate ghearele.

Este o faptă plină de cruzime față de prietenii noștri necuvântători care le provoacă un stres emoțional foarte puternic și dureri fizice de nedescris, nemaivorbind de cât de lungă este perioada de recuperare.

Orice motiv pentru care ai vrea să amputezi ghearele pisicilor tale (altul decât unul medical pentru care nu există absolut nicio alternativă) are o altă soluție. De exemplu, dacă pisica ta își ascute ghearele excesiv și distruge mobilierul din casă, apelează la o persoană certificată în dresajul pisicilor care te va ajuta să rezolvi problema fără a-ți traumatiza pisica.

Surse

Advice & welfare: Understanding your cat’s behaviour • SPCA New Zealand.SPCA New Zealand.

Alternatives to declawing.” American Veterinary Medical Association.

Becker, Mikkel. “5 Mistakes You Might Be Making With Your Cat – Vetstreet.Vetstreet, 1 March 2016.

Can I give my pet….Park Road Veterinary Clinic.

8 Things You Should NEVER Do To Your Cat.” PetMD, 23 August 2015.

Feline Behavior Problems: Destructive Behavior.” Cornell University College of Veterinary Medicine.

How to Stop Your Cat’s Bad Behaviors.” Shallowford Animal Hospital.

Is it ok to dress up my pet?PDSA, 11 October 2022.

Leaving a cat alone | Meow Blog.Cats Protection, 29 June 2023.

Preventing And Punishing Undesirable Behavior In Cats.” | VCA Animal Hospitals.

Should You Shave Your Cat?Beverly Hills Vets, 9 November 2017.

What NOT to do with your cat!Golden Paw Society, Inc..

Why Doesn’t My Cat Like to Cuddle?East Valley Animal Hospital, 29 December 2020. 

Why Is Your Cat Meowing Excessively?Veterinary Centers of the VI, 28 June 2019.

Why you shouldn’t declaw a cat.The Humane Society of the United States.